Poveži se s nama

Vijesti

Građanska inicijativa Naša Podbrežnica nastavlja borbu protiv spojne ceste

Skupljaju potpise protiv ceste koja će spojiti Zadarsku i Dobrilinu ulicu

Objavljeno

Nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, početkom srpnja, spomenut plan probijanja Zadarske ulice u kvartu Podbrežnica i njeno spajanje na Ulicu Jurja Dobrile u susjednom kvartu, stanovnici tog dijela Gorice pokrenuli su prvo online peticiju, a onda su krenuli i ‘fizičko prikupljanje’ potpisa protiv ove odluke Grada. Građanska incijativa Naša Podbrežnica za sada je, tvrde, prikupila više od 70 posto potpisa stanovnika kvarta skupljenih on-line ili fizičkim putem. Njihova borba protiv spojne ceste se nastavlja.

– Gradnjom spojne ceste, stanovnici kvarta, dobiti će minutu do dvije brže vrijeme dolaska u bilo kojem pravcu. Je li to vrijedno ulaganja oko 5 milijuna kuna? Mi mislimo da se taj novac može uložiti u polivalentno igralište koje čekamo već 40 godina. Da bi se sagradila spojna cesta, potrebno je uništiti šetnicu koja starijim građanima pruža komadić mira za rekreaciju bez buke automobila – kažu iz inicijative i dodaju kako su građani sami na kraju Zadarske ulice postavili djeci koš za igru, a na tom dijelu djeca iz vrtića uče rolati i igraju se kada je u parku blato.

– Za vrijeme nedavne karantene, obitelji su uživale u “prirodi” upravo na toj šetnici. Odmah pokraj šetnice nalaze se i gradski vrtovi gdje građani slabijeg imovinskog stanja mogu posaditi povrće da bi imali za preživjeti. I sada Grad to planira onečistiti automobilima i smogom – objasnili su stanovnici Podbrežnice.

 

U tom dijelu već se gradi trgovina EuroSpin.

– Najavljena je i izgradnja trgovine Muller.  Treba li sagraditi cestu kroz mirno naselje da bi građani došli brže do trgovina, treba li opteretiti mirno naselje kamionima, ugrožavati dječju igru i mirno odrastanje? Kako to ne bi bilo sve, urbanistički plan iz 2012. godine, o kojemu nitko ništa nije pitao nas stanovnike, pokazuje da će se uz uništenje šetnice graditi spojna cesta pokraj naselja do obilaznice, kao i jedna dodatna cesta odmah pokraj gradskih vrtova. Onečišćenje na kvadrat za to malo posađenog povrća – upozorili su iz inicijative i naglasili kako će se time znatno sniziti i cijene njihovih nekretnina.

– Mi nismo protiv napretka grada, njegove urbanizacije. Mi samo trebamo trebamo i želimo polivalentno igralište, miran obiteljski život i odrastanje naše djece. Uništavaju se uspomene stare 40 godina. Urbanizacija grada može biti i gradnja igrališta a ne samo cesta, zgrada i trgovina – zaključili su iz građanske inicijative.

Kultura

FOTO “Turopolu z mojega srca” Zdenke Mlinar čuva turopoljsku kajkavštinu od zaborava

Promociju je organizirala Udruga umjetnika SPARK Velika Gorica koja je, uz Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, i sunakladnik ove knjige vrijedne za očuvanje tradicijskog govora turopoljskoga kraja.

Objavljeno

on

“Turopolu z mojega srca”, poetska zbirka autorice Zdenke Mlinar promovirana je u subotu 26. rujna, u Društvenom domu Gradske četvrti Pleso. Sukladno uputama Stožera civilne zaštite, promocija je održana uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera.

Ovo je peta knjiga Zdenke Mlinar, a njena posebnost je to što je pisana turopoljskom kajkavštinom i to perom osobe koja nije rođena na ovim prostorima. Tim više, knjiga je iskra svjetla na putu rehabilitacije govora kojem je prijetio zaborav.

Promociju je organizirala Udruga umjetnika SPARK Velika Gorica koja je, uz Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, i sunakladnik ove knjige vrijedne za očuvanje tradicijskog govora turopoljskoga kraja. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se maestro Siniša Belošević koji je uglazbio dvije pjesme iz ove knjige: “Zemla, turopolska” i “Beli angel”.

SPARKOVCI su ponosni i na činjenicu da se knjiga “Turopolu z mojega srca” promovira baš u danima kada i Grad Velika Gorica organizira manifestaciju Dani europske baštine, na temu Turopoljski dijalekt – govor mojeg zavičaja.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

Vijesti

Tko, zahvaljujući poznavanju povijesti Turopolja, najbrže ‘pobjegne’ osvaja nagradu

Objavljeno

on

Povodom manifestacije Dani europske baštine u Velikoj Gorici, Gorički klub mladih pripremio je novi escape room. U ovoj avanturi sudionici će moći ispitati svoje znanje o povijesti Turopolja. Lokacija je ponovno dvorac Lukavec, a datum 3. listopada, subota u 10 sati.

– U Escape-u naziva “DÔ JĔ BIL TÔT V STÔRE TUROPÔLSKE KURIJE I KAJ JĔ FKRAL?”, ispitajte znanje o svom rodnom kraju. Prijaviti se možete putem našeg maila već danas.Osim što ćete se dobro zabaviti, najbolja ekipa osvaja nagradu – poručili su iz Goričkog kluba mladih.

Nastavi čitati

Crna kronika

Naslonio se na ogradu koja je označavala građevinske radove, pa pao u kanal dubok 1.5 metara

62-godišnjak je bio pod utjecajem alkohola

Objavljeno

on

Muškarac (62) teško je ozlijeđen nakon što je u nedjelju u 18.20 sati pao u kanal u Ulici dr. Jurja Dobrile. Naime, policija javlja kako je 62-godišnjak bio pod utjecajem alkohola te je hodao nogostupom. U jednom trenutku naslonio se na metalnu ogradu koja je označavala i osiguravala građevinske radove. Jedan segment ograde se prevrnuo te je muškarac pao u kanal širine oko 1 metar i dubine oko 1,5 metara. Liječnička pomoć pružena mu je u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno