Poveži se s nama

Vijesti

Građani dobivaju posude za odvajanje otpada na kućnom pragu

U tijeku je i podjela tristotinjak besplatnih kompostera zainteresiranim građanima, čiji su zahtjevi zaprimljeni od prošlogodišnje podjele

Objavljeno

Djelatnici VG Čistoće započeli su s podjelom plavih i žutih posuda za odvojeno prikupljanje otpada. Ovime i praktično kreće druga faza pilot projekta “Organizacija sustava odvojenog prikupljanja otpada”, odnosno odvajanje otpada na kućnom pragu. U plavo obojane posude odlaže se papir, a u žute posude odlažu se plastična i metalna ambalaža.

U vremenu provođenja pilot projekta, VG Čistoća će prikupljati podatke o količinama i kvaliteti prikupljenog otpada, a te će podatke i analizirati. Rezultati će poslužiti kao temelj izrade operativnog plana za uvođenje novog sustava odvojenog prikupljanja otpada za cijelo područje Grada Velike Gorice.

“Zadovoljan sam što nastavljamo razvijati našu ekološki osviještenu Veliku Goricu. Podsjećam kako smo sredstvima iz europskih fondova sagradili novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, a radit ćemo i manju pretovarnu stanicu i centar za ponovnu uporabu predmeta iz otpada”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Podsjetimo, u prvoj fazi projekta implementacija sustava od vrata do vrata obuhvatila je 6.600 korisnika usluga u stambenim zgradama. U ovoj fazi posude za odvojeno prikupljanje otpada dobiti će 3.200 korisnika usluga u obiteljskim kućama na području gradskih četvrti Braća Radić, Hrvatski Velikani, Miljenko Granić, Vladimir Nazor i dio gradske četvrti Stari Grad, koje imaju dinamiku odvoza komunalnog otpada dva puta tjedno. Ukupno je u obje faze obuhvaćeno gotovo 10.000 korisnika odnosno oko 50 posto.

Pražnjenje ovih posuda radnici VG Čistoće će obavljati prema rasporedu koji će građani dobiti zajedno s posudama, kao i knjižicu s uputama što se sve može odlagati u pojedinu posudu.

Foto: VG Čistoća

U tijeku je i podjela besplatnih kompostera zainteresiranim građanima, čiji su zahtjevi zaprimljeni od prošlogodišnje podjele. Narednih će dana tristotinjak građana na kućnu adresu dobiti svoj besplatan komposter za kompostiranje biootpada u domaćinstvu.

Podsjetimo, prošle je godine podijeljeno 1200 kompostera koje su osigurali Grad Velika Gorica i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove godine su Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija osigurali dodatnih 400 kompostera.

Akcija se nastavlja i dalje i još uvijek se zaprimaju zahtjevi za dodjelu besplatnog kompostera. Besplatni komposter mogu zatražiti svi građani vlasnici obiteljskih kuća i korisnici usluga VG Čistoće.

Vijesti

FOTO Vrhunski ručak za vrhunski nogomet: Goričani uživali u TIME-u

Hotel i restaurant TIME u Kolodvorskoj 64/2 već tradicionalno prije svake utakmice ugosti HNK Goricu na ručku. Dobar običaj nije se mijenjao ni uoči Lokomotive

Objavljeno

on

Ostali gosti svako malo su pogledavali prema najvećim velikogoričkim sportskim zvijezdama, igračima HNK Gorice, koji su u pratnji stručnog stožera došli na tradicionalni ručak u restaurantu hotela TIME. Međutim, naravno da nikome nije ni palo napamet ometati nogometaše tijekom obroka kojim su se okrijepili uoči utakmice protiv Lokomotive.

U ugodnom okruženju najljepšega goričkog restauranta igrači Gorice već se osjećaju kao kod svoje kuće, hranom su oduševljeni svi do jednoga, s kojega god kraja svijeta došli u Veliku Goricu, a upravo zato se isključivo u TIME-u i nalaze prije svake svoje utakmice. Ako je suditi po rezultatima HNK Gorice ove jeseni, nema dvojbe da je ova suradnja između kluba i TIME-a više nego uspješna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Požar na vozilu u Kolarevoj podmetnut

Šteta je procijenjena na više od 600 tisuća kuna

Objavljeno

on

Policijskim očevidom utvrđeno je kako je požar koji je izbio jučer u 2,45 sati u Ulici Slavka Kolara na kućnom broju 75 podmetnut.

– Nepoznati počinitelj zapalio je vozilo marke BMW i to vozilo izgorjelo je u potpunosti, a dva susjedna vozila oštećena su. Šteta je procijenjena na više od 600 tisuća kuna. I dalje se provode policijski uvidi, a u očevidu su sudjelovali i djelatnici Centra za kriminalističko vještačenje. Utvrđeno je da do zapaljenje nije došlo uslijed kvara, već ljudskim djelovanjem – rekao je Nikica Ljubanović iz PP Velika Gorica.

Nastavi čitati

Vijesti

Tri desetljeća uspjeha: Štefica Facko-Vrban primila nagradu u Saboru

Ravnateljica Osnovne škole Pokupsko dobitnica je Nagrade Ivan Filipović za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Sudeći po biografiji, potpuno zasluženo…

Objavljeno

on

Mjesto radnje bio je Hrvatski sabor, što je dalo posebnu težinu i naglasilo važnost cijelog događaja, a razlog okupljanja te je srijede, 12. prosinca, bila svečana dodjela Nagrade Ivan Filipović za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2017. godinu. Bio je to i povod da svi mi u Velikoj Gorici i okolici, a pogotovo stanovnici Pokupskog, budu ponosni. Naime, u području osnovnog školstva godišnju Nagradu Ivan Filipović dobila je i Štefica Facko-Vrban, ravnateljica OŠ Pokupsko.

Uz svaku nagradu išlo je i detaljno obrazloženje zašto je dobitnik baš ta osoba. U slučaju naše Štefice tu se itekako imalo što reći, a mi tekst obrazloženja prenosimo u cjelosti:

“Štefica Facko Vrban rođena je 1962. godine u Velikoj Gorici. Diplomirani je pedagog i radi kao ravnateljica Osnovne škole Pokupsko već punih trideset godina. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stečenog zvanja diplomiranog pedagoga, počinje raditi na mjestu stručne suradnice pedagoginje u Dječjem centru Galženica u Velikoj Gorici, a zatim u Dječjem vrtiću Krijesnice u Krajiškoj ulici u Zagrebu. U Osnovnoj školi Pokupsko zaposlila se na pola radnog vremena 1987. godine, kao stručna suradnica pedagoginja, te je uz te poslove još obavljala poslove razrednika, predavala kemiju, geografiju i vodila Podmladak Crvenog križa.

Na mjestu ravnateljice OŠ Pokupsko radi od 1998. godine, a uz tu dužnost obavljala je i poslove stručne suradnice pedagoginje. Štefica Facko Vrban bila je voditeljica stručnog vijeća ravnatelja za Grad Veliku Goricu i Općine Pokupsko, Kravarsko i Orle, a također i članica Upravnog vijeća Hrvatske zajednice osnovnih škola. Bila je sudac porotnik u Županijskom sudu za mladež u četverogodišnjem mandatu (2003. – 2007.).

Učiteljica Štefica Facko Vrban voditeljica je Županijskoga stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Zagrebačke županije i tajnica HUROŠ-a, Ogranka Zagrebačke županije, od samog osnivanja do danas. Tijekom svog rada kontinuirano se stručno usavršava, a svoje znanje nesebično dijeli sa svojim suradnicima, učenicima i studentima te ih provodi u praksi. Kreatorica je niza preventivnih programa koji se provode u školi u cilju smanjivanja neprihvatljivog ponašanja među učenicima.

Bila je organizator mnogobrojnih natjecanja i smotri (matematika, smotra Lidrano, geografija), inicijator je stvaranja školskog lista Lajdica. Organizirala je nekoliko akcija za pomoć u suradnji s Crvenim križem i Caritasom. Veliki je njezin doprinos povećanju ekološke svijesti. Vrlo uspješno promovira kvalitetu hrvatskog školstva međunarodnom suradnjom (najintenzivnije s Republikom Slovačkom), brine se o kulturnom životu mjesta i posebnu pažnju i napore ulaže u očuvanje kulturne i povijesne baštine kraja.

Njezin je veliki doprinos u obnovi ratom razrušenog mjesta. Prije početka samog Domovinskog rata u Pokupskom, organizirala je nastavu za učenike s područja Banovine, vodila je brigu o školovanju učenika za vrijeme rata, a s prvim sigurnim uvjetima poticala je roditelje i učenike na povratak u Pokupsko. Sudjelovala je u obnovi školskih objekata, također je pomagala i lokalnoj zajednici u prikupljanju sredstava za obnovu (likovne kolonije, koncerti i sl.).

Uspostavila je suradnju s udrugama i ljudima diljem svijeta kako bi se osigurala sredstva i druge potrepštine za normalan nastavak života škole, učitelja i ostalih mještana. Osim rada u školi, ravnateljica je aktivna u lokalnoj zajednici i u prosvjetnim krugovima izvan škole.

Sve navedeno govori o stručnim i ljudskim kompetencijama gospođe Štefice Facko Vrban, čije je djelovanje ostavilo i ostavlja trajan trag i pozitivne promjene u školi i sredini u kojoj djeluje.”

Nakon svega navedenog, ne može se dodati ništa osim: Bravo, ravnateljice!

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno