Poveži se s nama

Gospodarstvo

Grad osniva ‘Edukativno-proizvodni centar’ za očuvanje pasmine turopoljske svinje

Objavljeno

Grad Velika Gorica kreće u realizaciju Edukativno-proizvodnog centra za poljoprivrednike, čiji je cilj očuvanje pasmine turopoljske svinje i zaštita proizvoda. Iz Grada kažu kako su osnivanje Centra inicirali sami poljoprivrednici, a o čemu su danas razgovarali i s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

foto: facebook

“Poljoprivrednici koji se nalaze na našem području, a posebice Plemenita općina turopoljska, kao uzgajivač, iskazali su interes za jednim takvim centrom. Smatramo to vrijednim projektom i okupit ćemo zainteresirane čimbenike s kojima ćemo ga i ostvariti. Ovim projektima želimo očuvati našu baštinu, ali i pronaći gospodarski interes i ponuditi tržištu autohtone turopoljske proizvode”, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić ističući kako Grad radi i na dovođenju sljednika goveda tur iz Poljske.

 
Nalazit će se u Maloj Buni, a u njemu uzgajati tri pasmine
 

Centar će se izgraditi na području Male Bune, na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Uslijedit će rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i prikupljanje dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje iz europskih fondova.

foto: facebook

 
“U tom Centru bismo objedinili uzgoj tri autohtone pasmine: Turopoljsku svinju, crnu svinju i banijsku šaru, a dodatno treba afirmirati uzgajivače na bavljenje uzgojem. Uz edukativni centar, plan je osnivanje proizvođačke organizacije, a potom raditi i na preradi mesa i zaštiti autohtonih proizvoda”, dodao je v.d. pročelnika za poljoprivredu Tugomir Majdak.

 
U projektu će uz Grad Veliku Goricu sudjelovati Sisačko moslavačka županija, LAG Zrinska Gora Turopolje, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, Plemenita općina turopoljska, a tražit će se i podrška Hrvatske poljoprivredne agencije, Veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta.

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VIDEO City puls: Počeo prosinac u Gorici! Najljepši Advent u srcu grada…

Pogledajte i kako je usvojen nikad veći Proračun grada Velike Gorice, kako je protekao Međunarodni dan osoba s invaliditetom i tko su mali čuvari folklorne baštine!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno