Poveži se s nama

Gospodarstvo

Gospodarstvo u fokusu: Županije su nositelji regionalnog razvoja

Objavljeno

Hrvatska zajednica županija, u suradnji s poslovnim tjednikom Lider, organizirala je konferenciju „Gospodarstvo u fokusu“ s glavnom temom „Županije nositelji regionalnog razvoja“.

Pokrovitelj konferencije, na kojoj su sudjelovali gospodarstvenici, političari, investitori, predstavnici veleposlanstava bio je predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov. Naglasio je da je neravnomjeran razvoj RH jedan od ključnih problema na kojega županije, u suradnji s gospodarstvom, moraju odgovoriti. Hrvatska je izašla iz krize, rekao je predsjednik Sabora, i danas ozbiljno može pristupiti pitanju funkcionalne i fiskalne decentralizacije.

Foto: Zagrebačka županija

„Snažno se zalažem za štednju i rezanje svih nepotrebnih stavki u proračunu koje služe bujanju administracije, ali u isto vrijeme se zalažem za povećanje svih stavki proračuna koje služe poticanju razvoja gospodarstva, osobito izvozno orijentiranog, za poticanje razvoja obrazovanja i održivog razvoja“, rekao je Petrov dodavši da treba pohvaliti dobre rezultate koje su županije ostvarile u povlačenju novca iz EU fondova. Poručio je da županije i središnja državna vlast trebaju postati partner gospodarstvu.

„Svako radno mjesto koje zajedno uspijemo stvoriti ili sačuvati, jedna je osoba, jedna obitelj više u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Sabora.

U sklopu konferencije, uz ostalo, održane su panel rasprave „Što županije nude, a što investitori očekuju“, u kojoj je jedan od sudionika bio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, te „Kako poboljšati investicijsku klimu u Hrvatskoj“. U Zagrebačkoj županiji bi ove godine, rekao je župan Kožić, trebalo biti investicija u vrijednosti preko milijardu kuna.

„Radi se o izuzetno visokom iznosu, koji će značajno utjecati i na razvoj gospodarstva. Prije svega, počinje realizacija projekta Regionalnoga vodoopskrbnog sustava istočnog dijela županije, zajedno s PDV-om vrijednog preko 850 milijuna kuna. Tu su i druge investicije čiji je nositelj ili organizator Županija, poput kapitalne gradnje u školstvu u koju u 2017. ulažemo preko 50 milijuna kuna. U modernizaciju županijskih i lokalnih cesta također se ulaže više od 50 milijuna kuna, u proširenje ponude Specijalne bolnice „Naftalan“, zajedno s PDV-om, oko 45 milijuna kuna, u gradnju ULO hladnjače u Distributivnom centru za voće i povrće 27 milijuna kuna. Siguran sam da će ove investicije značajno doprinijeti novom zapošljavanju i rastu BDP-a, a time će i Zagrebačka županija postati još povoljnija destinacija za život i rad“, rekao je župan.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i šibensko-kninski župan Goran Pauk, uvodno je izjavio da za poboljšanje investicijske klime treba pojednostaviti procedure raspolaganja državnom imovinom te investitorima na transparentan način dati uvid koji su njihovi benefiti „ako uđu u RH“.

„To vam se doslovno svodi na ‘kako će mi se vratiti ono što uložim’. To se mora rješavati kroz državne zakone, a mi na lokalnoj razni trebamo osigurati osnovne uvjete. Naše planske procedure i raspolaganje državnom imovinom značajno mogu otežati ulazak investitora i brži početak realizacije njihove investicije“, rekao je Pauk. Govoreći o mogućem teritorijalnom preustroju RH, rekao je da je pravo rješenje funkcionalna i fiskalna decentralizacija, a ne novo teritorijalno prekrajanje.

„Mislim da smo tu priču savladali! Državu treba razvlastiti u ovlastima i spustiti ih na niže razine, u prvom redu na županije kao nositelje regionalnog razvoja. Do sada nismo čuli nikakve posebne benefite koje bi donijele neke nove teritorijalne organizacije. Držimo se ovoga što imamo, onoga što je rekao premijer Plenković na sastanku sa županima uoči lanjskoga Božića. Da su županije ‘zadana kategorija‘ i da se prekine razmišljanje o njihovom ukidanju, a nastavi razmišljati o njihovom jačanju“, rekao je Pauk.

Nastavi čitati
Reklama

Gospodarstvo

Već 20 godina u Hrvatskoj! Bauhaus je sinonim za velik izbor proizvoda, kvalitetu i povoljne cijene

2000. godine otvoren je prvi BAUHAUS prodajni centar. Dvadeset godina kasnije u Hrvatskoj Bauhaus nudi 8 stručnih centara te online trgovinu, u kojima ćete naći sve za radionicu, kuću i vrt

Objavljeno

on

Autor

Jedinstvena priča o uspjehu počinje 1960. u Mannheimu: u proljeće navedene godine otvoren je prvi BAUHAUS prodajni centar. Objedinjavanjem raznih specijaliziranih proizvoda pod istim krovom – i to po samoposlužnom principu – postavljena su visoka mjerila u sektoru trgovine. Velik izbor proizvoda, prvoklasna kvaliteta po povoljnoj cijeni te dobra prometna povezanost naših prodajnih centara od samog početka predstavljaju osnovna načela, a i dan danas čine temelj Bauhaus uspjeha!

BAUHAUS U HRVATSKOJ – VAŠ SPECIJALIST ZA RADIONICU, KUĆU I VRT

Prvi BAUHAUS prodajni centar u Hrvatskoj otvoren je 2000. godine u Zagrebu, na Žitnjaku. Danas ima već 3 prodajna centra u Zagrebu, te po jedan u Rijeci, Splitu, Zadru, Puli i Varaždinu – sveukupno osam centara u Hrvatskoj sa 690 zaposlenika. Osim fizičkih prodajnih centara prije nekoliko godina tvrtka Bauhaus otvorila je i online trgovinu (webshop), koja početkom ove godine nudi više od 30.000 proizvoda.

U BAUHAUSU će zasigurno svatko pronaći ono što traži! Fokus je na najbitnijem: svi prodajni centri u ponudi drže isključivo proizvode za radionicu, kuću i vrt. Asortiman u međuvremenu obuhvaća preko 120.000 kvalitetnih proizvoda na 15 stručnih odjela. A tu su i inovativni koncepti prodaje poput DRIVE-IN ARENE i SVIJETA KUPAONICA.

JAKA USLUGA ZA PROFESIONALCE MEĐU KUPCIMA

Za obrtnike i poduzetnike u ponudi su profesionalni proizvodi i širok spektar usluga. Cilj BAUHAUSA je olakšavanje posla profesionalcima. U ponudi će Vas razveseliti vrhunski asortiman robe s popustom pri kupnji većih količina, stručno savjetovanje od strane prodajnih savjetnika te ekskluzivan program usluga s komisioniranjem robe i uslugom dostave. Paket usluga za obrtnike i poduzetnike zaokružuju bonusi koje možete ostvariti putem PROFI CARD kartice. U sklopu webshopa nudi se dodatna usluga CLICK & COLLECT; Rezervirajte proizvode od kuće i uštedite vrijeme! Izaberite i rezervirajte proizvode online i preuzmite ih u BAUHAUS prodajnom centru po svom izboru kad Vam najviše odgovara. Proizvode možete platiti u webshopu prilikom rezervacije ili kasnije u prodajnom centru prilikom preuzimanja proizvoda. U ponudi firme BAUHAUS pronaći ćete gotovo isključivo proizvode poznatih proizvođača, a proizvodnja ekskluzivnih kvalitetnih marki naručuje se prema preciznim napucima.

ODGOVORNOST ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Bauhausov koncept ne čine isključivo dobre usluge, visoka kvaliteta i velik izbor proizvoda. Još jedan faktor dobiva sve važniju ulogu: održivo poslovanje. Stoga je vrlo važno da se proizvodi iz asortimana proizvode bez negativnog utjecaja na okoliš. Već duže vrijeme Bauhaus u ponudi drži isključivo certificirano tropsko drvo.

Ljetni namještaj s FSC certifikatom, povećanje ponude boja bez otapala i razrjeđivača te energetski učinkoviti građevni elementi predstavljaju samo najočitije primjere brojnih ekoloških proizvoda u asortimanu. Upravo zato kupci mogu mirne savjesti kupovati u BAUHAUSU: u svakoj skupini proizvoda nude se alternative koje su posebno ekološki prihvatljive.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija za proizvodne i uslužne djelatnosti daje potpore i do 100 tisuća kuna

Natječaj je otvoren do 30.rujna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i uslužnim djelatnostima s ciljem jačanja konkurentnosti. Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna dodjeljivat će za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40 tisusća kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

– Važno je napomenuti kako se potpora odobrava samo za jednu vrstu namjene, a postotak s kojim Županija sufinancira projekte je do 40 posto ukupnog iznosa. Ukupan iznos koji ćemo osigurati za ovaj natječaj bit će do 8,5 milijuna kuna. Točan iznos će se definirati nakon što se svim prijaviteljima, koji su zadovoljili uvjete iz prethodnog natječaja vezanog uz potpore poduzetnicima pogođenim pandemijom COVID-19, dodjele sredstva te analize punjenja Proračuna – objasnili su iz Zagrebačke županije.

Naime, Županije je za potpore poduzetnicima čiji je rad bio obustavljen zbog pandemije Covid-19 osigurala 13 milijuna kuna.

– Nakon obrade pristiglih prijava procjenjujemo da ćemo utrošiti oko 4,5 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima s osnove ovog natječaja. Sav novac koji ne bude utrošen za Covid-19 potpore, bespovratno će se dodjeljivati za razvoj poduzetništva i jačanje konkurentnosti u proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima – izjavio je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Vegora donosi detalje o potporama za očuvanje radnih mjesta i mikropoduzetnike

Rok za podnošenje je od 15. rujna do 15. listopada

Objavljeno

on

Hrvatski zavod za zapošljavanje je 7. rujna donio odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini. Primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike nastavlja se i u razdoblju od rujna do prosinca.

Potpora za očuvanje radnih mjesta pogođenim koronavirusom uključuje sve djelatnosti kao i do sada, poput putničkog prijevoza, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme hrane i pića,  event industriju… kojima je i nadalje omogućeno korištenje potpore do 4.000 kuna po radniku uz uvjet pada prihoda za najmanje 60 posto.

Potpora za mikropoduzetnike uključuje iznos do 2.000 kuna po radniku za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika uz uvjet pada prihoda za najmanje 50 posto.

– Naglašavamo da će svi poslodavci po potrebi morati dokazati poteškoće u poslovanju, bez obzira na djelatnost. Rok za podnošenje je od 15. rujna do 15. listopada. Ukoliko trebate dodatne informacije ili pomoć u prijavi za mjere HZZ-a, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila na mjere@vegora.hr – istaknuli su iz Vegore.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno