Poveži se s nama

Moja županija

Gorjela obiteljska kuća u Zaprešiću

Požar su ugasili vatrogasci, a materijalna šteta je oko 10 tisuća kuna

Objavljeno

Jučer oko 9,30 sati zapalila se kuća u Industrijskoj ulici u Zaprešiću koja je u vlasništvu 70-godišnjaka. Požar je najvjerojatnije izbio od otvorenog plamena iz ložišta peći, od kuda se proširio na prostor hodnika i drveno stepenište.

Požar su ugasili vatrogasci, a materijalna šteta je oko 10 tisuća kuna.

Moja županija

Skriveno blago Turopolja – crni tartuf!

Probajte na karti jela u restoranima Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga.

Objavljeno

on

Lov za crnim tartufom nova je turistička atrakcija Zagrebačke županije. Naime, na području turopoljskog luga u okolici Velike Gorice, ali i u ostatku Turopolja u Sisačko-moslavačkoj županiji već izvjesni period možemo pronaći jedne od najcjenjenijih gljiva – crne tartufe.  Ovi neugledni gomolji ustvari su vrlo cijenjene gljive, zvijezde gastronomije. Nedavna istraživanja dokazala su i njegova afrodizijačka svojstva. – Odlučili smo vam predstaviti jednu priču koja ovdje postoji desetljećima, ali je bila nepravedno zanemarena. Turopolje se proteže Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom županijom i želimo dodatno promovirati lov na tartufe uz naglasak na održivom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. – poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Mario Kolić iz Lekenika jedini je licencirani tartufar na području Sisačko-moslavačke županije, i vodi turiste u lov na tartufe gdje god ga angažiraju. – Učimo od Istre koja je tartuf brendirala. Kada krenemo s psom tartufarom u cjelodnevnu potragu, najvažnije je biti opušten i pratiti dresiranog psa, a znamo da tartufi uspijevaju samo u nezagađenim šumama. – istaknuo je tartufar Kolić.

Tartufar Mario Kolić

„Crno zlato“, kako još nazivaju tartufe, ne raste samo u Istri. Naime, naš kontinentalni dio puno je bogatiji crnim tartufima nego drugi dijelovima lijepe naše. Da bi i vi konzumirali jela s tartufima, ne morate biti vrsni kuhar. – Najjednostavnije je u domaće pečeno jaje naribati malo tartufa. – predlaže Kolić, no ako tartufe ne spremate sami, odaberite nekoliko goričkih restorana koji na meniju imaju jela s tartufima. Kako bi turisti i posjetitelji naše županije mogli odmah i isprobati jela s dodatkom ove vrste gljive, pobrinuli su se naši ugostitelji: Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga.

Otkrivanje tartufa nalik je lovu na blago, koje su na našem području zavoljeli i stranci, a najviše je onih iz SAD-a i Izraela. Odvažite se i vi u potragu za tartufima uz stručnjake u tom području. Kako oni kažu, lov na tartufe je nezaboravan doživljaj u prirodi, a kući ćete ponijeti gastro deliciju koja je neprocjenjiva za vaše zdravlje. Dodajmo kako je jedan od novootkrivenih turopoljskih tartufa nazvan prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija bez novih slučajeva koronavirusa

Velika Gorica i dalje nema aktivnih slučajeva koronavirusa

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. To znači kako novih slučajeva nema niti u Velikoj Gorici, kao ni okolnim općinama koje su tako i dalje ostaju bez aktivnih slučajeva koronavirusa.

Do danas je  u Zagrebačkoj županiji evidentirano 130 osoba kojima je potvrđen COVID-19, izliječena je 121 osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

Asia – kraljica Zagreba i Zagrebačke županije

U Velikoj Gorici, koji je najveći grad naše županije, jagode ovih dana doslovno “planu”

Objavljeno

on

Struka i potrošači i ove su godine ocijenili kvalitetu jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Ovogodišnje ocjenjivanje u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ održano je u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini. Titulu najukusnije odnijela je sorta Asia uz koju je na ocjenjivanje došlo još sedam sorti jagoda.

 – Proizvođači stalno zamjenjuju stare sorte onim novima, stvorenim kroz oplemenjivačke programe, većinom prilagođene za uvjete uzgoja u našem podneblju.- rekao je voditelj ocjenjivanja Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, koji je objasnio kako se ocjenjivao vanjski izgled kao što je boja, oblik, veličina te unutarnja kakvoća ploda, od teksture, čvrstoće, do odnosa šećera i kiselina. U usporedbi s proteklim godinama, ovogodišnja sezona berbe počela je nešto ranije, a tržište je čini se “gladno” ovih proljetnih plodova. Naime, prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičkovića, jagodari na štandovima diljem županije i grada Zagreba prodaju jagode u pola sata nakon dovoza s plantaže. – Ljudi čekaju u redovima kako bi kupili domaće jagode i to nam govori da su prepoznali lokalne proizvode kao izvrsne i svježe. To je tržište koje treba razvijati. Primjerice, u Velikoj Gorici koji je najveći grad naše županije jagode ovih dana doslovno “planu”. – naglasio je Kraljičković.

Ocjenjivanje jagoda ove godine bilježi svoju punoljetnost. Naime, jagode su pred ocjenjivački sud iznesene već 18-tu godinu zaredom, s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Naime, ovakva su ocjenjivanja pomogla da se neke sorte s vremenom udomaće. Na području Zagrebačke županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagoda i većini njih je ona dodatna djelatnost, a županijske bespovratne potpore jagodarima pomažu u procesu uzgoja. Maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno