Poveži se s nama

Vijesti

Goričke škole pripremaju se za nastavu na daljinu

Prema preporuci Ministarstva obrazovanja, škole se trebaju pripremiti kako bi, u slučaju potrebe, odmah mogle uspostaviti nastavu na daljinu

Objavljeno

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije kako bi u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije učenicima i nastavnicima osigurali učenje i poučavanje na daljinu. Za organizaciju nastave na daljinu potrebno je napraviti određene tehničke pripreme, a one se odnose na uspostavljanje komunikacijskih kanala. Svi ravnatelji trebaju biti uključeni u virtualnu učionicu, a škole trebaju organizirati i virtualnu zbornicu ili zajednicu praktičara. Nadalje, svaki razrednik u predmetnoj nastavi i srednjoj školi treba organizirati virtualni razred u kojemu su svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda.

– Za razrednu nastavu predlažemo da razrednici, ako to nisu do sada učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu odgovarajućim komunikacijskim kanalima, kao što su Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon… – ističu iz Ministarstva obrazovanja.

Od sutra se zatvaraju škole u Istri, a za taj scenarij trebale bi se pripremiti i sve škole u Hrvatskoj. Ravnatelj Osnovne škole Vukovina kaže kako su oni spremni organizirati nastavu na daljinu uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije.

– Naša škola ima prednost što imamo digitalnu infrastrukturu pa nema tehnoloških prepreka za organiziranje nastave na daljinu. Dosta učitelja u predmetnoj nastavi je već povremeno tako radilo, a sada će morati svi naučiti – kazao je Damir Bedić, ravnatelj Osnovne škole Vukovina, i dodao kako prate situaciju te da su pripremljeni uspostaviti nastavu na daljinu ukoliko Ministarstvo da takvu preporuku.

Vijesti

U javni prijevoz od sutra s maskom

Mjera stupa na snagu u ponoć

Objavljeno

on

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje raste, pa je nacionalni Stožer civilne zaštite dobio novu odluku, a ona se tiče javnog prijevoza. Naime, vozači i ostali zaposlenici i putnici moraju obavezno koristiti medicinske maske te se pridržavati općih mjera. Putniku koji nema masku prijevoznik ne smije dozvoliti ulazak u prijevozno sredstvo. Mjera stupa na snagu u ponoć.

– Vozač ne smije pokrenuti vozilo ako svi putnici nemaju maske – kazao je Davor Božinović.

Nastavi čitati

Vijesti

Za zapošljavanje žena koje će brinuti za starije osobe Općina Orle dobila gotovo milijun kuna

Projekt Zaželi ušao je u drugu fazu

Objavljeno

on

Općina Orle dobila je 926.000 kuna za projekt “Zaželi” kojim će se s područja općine zaposliti 10 žena. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava 19. lipnja načelniku Ervinu Vujici uručili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ravnatelj HZZ-a Ane Lončar.

– Mi smo 2017. lansirali ovaj projekt, on je ostvario jako dobre rezultate, ukupno je financirano 322 projekta za koja je odobreno više od milijardu kuna, i to bespovratnih, iz sredstava Europskog socijalnog fonda – kazao je Plenković.

Kroz provedbu programa Zaželi zaposleno je više od 6.000 žena, a uključeno je 30.000 starijih osoba koje su zbrinute u vlastitom domu, a koje bi bez tih usluga imale vrlo teške okolnosti za samostalni život.

– Želim podsjetiti da je ovdje ciljna skupina bila upravo teže zapošljive žene, zrele srednje dobi i to u ruralnim krajevima – istaknuo je Plenković i dodao kako je time država ispunila svoju temeljnu zadaću, popunivši onaj dio tržišta rada koji privatni sektor teško može popuniti.

Ministar Josip Aladrović objasnio je da sam projekt Zaželi sadrži tri komponente: komponentu zapošljavanja, komponentu obrazovanja i komponentu osposobljavanja te izrazio uvjerenje da će sve to poboljšati kvalitetu života korisnika i svakodnevnih aktivnosti na koje osobe zaposlene kroz ovaj projekt utječu.

Nastavi čitati

Vijesti

Nakon mjesec dana na goričkom području novi slučaj koronavirusa

Objavljeno

on

Nakon jučerašnja dva nova slučaja, u Zagrebačkoj županiji ponovno je zabilježen slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o osobi s područja goričke ispostave Doma zdravlja. U Gorici je do danas ukupno zaraženo 40 osoba, a tri su preminule. Tako je danas do 11 sati evidentirano 139 osoba kojima je potvrđena bolest COVID-19. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno