Poveži se s nama

Vijesti

Goričke bebe uživale u zdravim i ukusnim specijalitetima

‘Važno je znati pripremiti zdrav obrok, koji će klincima biti ukusan i vizualno primamljiv’

Objavljeno

Radionica o uvođenju čvrste hrane u prehranu beba izazvala je veliki interes kod mama, a našao se tu i pokoji tata. Roditelji i njihove bebice imale su priliku kušati ukusna jela pripremljena prema receptima iz knjige ‘Bebe vole papati’, autora Rebeke Mahorić i Iztoka Jančara. Riječ je o hit knjizi koja postala pravi bestseler.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Knjigu smo izdali prije četiri godine u Sloveniji i četiri puta je rasprodana. Prije dvije godine preveli smo je na hrvatski, a ovdje je kao i u Sloveniji najprodavanija knjiga u ovom području. U knjizi se nalazi 627 recepata za prehranu beba, a recepti su prilagođeni i ostatku obitelji. Namirnice su iste, samo su omjeri drugačiji – rekao nam je Iztok.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na radionici se moglo saznati kada započeti s dohranom, koje namirnice prvo uvesti i kada započeti s uvođenjem alergenih namirnica.

– Uvođenje krute hrane jako je važno zbog razvoja dječjih crijeva. Trebalo bi pokušati dojiti bar prvih šest mjeseci, a onda postepeno uvoditi dvije nove namirnice tjedno. Svaka namirnica daje se tri dana, da se vidi kako dijete reagira. Najbolje je pripremati hranu doma od svježih namirnica. Najnovije preporuke su uvoditi sezonsku hranu u dječju prehranu – objasnila nam je Blaženka Mrkonjić, patronažna sestra.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Naša sugovornica upozorila je na štetne navike koje je primijetila kod jednog dijela roditelja.

– Mame dosta vole hrenovke, a ja ih upozoravam da ih izbjegavaju. Bolje je napraviti domaću kašicu ili jednostavno djetetu dati griz ili žgance. Hrenovke, paštete i slične proizvode najbolje bi bilo uvoditi što kasnije, nakon prve ili čak druge godine života – dodala je patronažna sestra.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na radionicu je došla i mama malog Lukasa i naša kolegica Gianna Kotroman.

– Ovakve radionice su super stvar. Kad su nam klinci mali, trudimo se hraniti ih najzdravije što možemo. Ponekad nam ponestane ideja, a u ovom njihovom periodu života jako je važno kombinirati namirnice. Važno je znati pripremiti zdrav obrok, koji će klincima biti ukusan i vizualno primamljiv – otkrila nam je Gianna.

Kultura

FOTO Četvrti Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo

Objavljeno

on

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo organiziralo je jučer u sportskoj dvorani Osnovne škole Šćitarjevo 4. Dječje susrete povodom Martinja. Nastupilo je sedam KUD-ova sa svojim dječjim sekcijama ovim redoslijedom: KUD Šćitarjevo, KUD Dučec (Mraclin), KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Stari Grad Lukavec (djeca 3-7 godina i 8-15 godina), KUD Nova Zora (Donja Lomnica), KUD Gradići (Gradići), Ogranak Seljačke sloge (Buševec) te KUD Šćitarjevo – tamburaška sekcija.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Djeca su svojim nastupima (nekima od njih to su bili prvi javni nastupi) oduševili brojnu publiku i bila su nagrađivana velikim pljeskom. Društva su predvodili njihovi čelni ljudi, kojima su na kraju priredbe uručene spomen zahvalnice. Sudionike i veliki broj posjetitelja u ime Grada Velike Gorice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Kroz program je vodila Maja Trupčević.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Veliki posao oko organizacije uradila je Branka Tretinjak, predsjednica KUD-a Šćitarjevo, a pomagale su joj mlade članice Društva. Za odličnu organizaciju zaslužan je i ravnatelj OŠ Šćitarjevo Mario Ivić, koji je u ovakvim manifestacijama uvijek velika pomoć glavnom organizatoru.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Susjed spriječio provalnika u namjeri da uđe u kuću

Kada je shvatio da je uočen, dao je petama vjetra i pobjegao u nepoznato

Objavljeno

on

Kako su dobrosusjedski odnosi važni najbolje govori prošlotjedni događaj koji se dogodio u breškom naselju Opatija. Nepoznati muškarac odlučio je 4. studenog iskoristiti odsutnost ukućana, kako bi provalio u obiteljsku kuću u vlasništvu 54-godišnjakinje. Lopov je kroz dvorište došao do stražnje strane kuće, prišao balkonskim vratima i pokušao ih obiti. U tom trenutku opazio ga je susjed, što je spriječilo provalnika da uđe u kuću. Kada je shvatio da je uočen, lopov je dao petama vjetra i pobjegao u nepoznato.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zimska služba spremna za novu sezonu

Na zalihama 1200 tona soli i 600 tona sipine

Objavljeno

on

Velika i mala zimska služba spremne su snijeg. Na parkiralištu Komunalnog centra VG Goričanka danas je održana smotra. VG Komunalac u ovom trenutku na zalihama ima 1200 tona soli i 600 tona sipine, na teren u svakom trenutku može izaći 50-tak vozila.

Kako smo doznali, svjetlosna signalizacija koja upozorava na poledicu na nadvožnjacima je u funkciji, a posebna pažnja posvetit će se tome kako bi oni ostali sigurni za promet i tijekom niskih temperatura, kada postoji mogućnost stvaranja poledice.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno