Poveži se s nama

Vijesti

Goričanin je ‘kralj gljiva’: Od našeg atomskog skloništa sve do Emirata

Nakon što je završio Ekomonski fakultet, Petar Alebić (33) odlučio je pokrenuti posao s ljekovitim gljivama. Rastao je polako, ali sad je narastao do razine da ima ozbiljnu firmu koja raste i dalje…

Objavljeno

Petar Alebić (33) završio je velikogoričku gimnaziju, zatim i Ekonomski fakultet, da bi 2009. godine odlučio da želi pokrenuti svoj biznis. Smišljao je gdje i kako pronaći svoje mjesto na tržištu, krenuti u biznis u kojem početno ulaganje ne bi bilo preveliko, a na kraju je završio na – gljivama. Danas je vlasnik tvrtke Ljekovite gljive d.o.o., ima i laboratorij u Zagrebu, na Pešćenici, a posao ide sve bolje.

– Iako širenje ide sporo, imam se čemu nadati. Samo do kolovoza 2018. promet mi je bio kao 2016. i 2017. godine zajedno – rekao je Petar za 24sata.

Sasvim konkretno, naš ambiciozni sugrađanin bavi se laboratorijskim uzgojem, proizvodnjom, preradom i prodajom sušenog micelija iz tri ljekovite, medicinski ispitane gljive, Shiitake, Rieshi i Cordyceps.

– Počeo sam 2009. u goričkom atomskom skloništu, uzgajao sam Shiitake na piljevini, no sve je promijenio odlazak u SAD na jednomjesečnu edukaciju 2013. godine. Bio sam u Aloha Medicinals i fasciniralo me što rade. Već sam tu počeo razmišljati kako da prekopiram njihov model. Naučio sam što je i kako izgleda laboratorijska proizvodnja pripravaka od ljekovitih gljiva kao dodatka prehrani – kazao je Petar.

Kad je doznao da Amerikanci 80 posto svojih proizvoda plasiraju u Kinu, shvatio sam da to može biti dobar biznis. Danas se njegova linija ljekovitih pripravaka dr. Fungus prodaje u ljekarnama i trgovina zdrave prehrane, a u travnju prošle godine sklopio je i posao s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što mu je otvorilo priliku i za ulazak na kinesko, ali i francusko tržište. Od Gorice, preko Pešćenice, pa sve do Abu Dhabija, sutra možda i Pariza i Pekinga…

– Noći i noći proveo sam proučavajući literaturu, danju sam ishodio dozvole, obilazio zavode i plaćao testiranja po 3000 kuna, no krenulo je – zadovoljno konstatira Petar, dodavši kako je jedini u Hrvatskoj koji se bavi ovakvim načinom uzgoja i obrade ovih gljiva.

Danas u svojoj banci kultura ima 30 vrsta gljiva, a uskoro će u prodaju ići i kava s Crodycepsom.

– Ne proizvodim je, samo donosim sirovinu. Neke stvari koje su u planu još ne smijem otkrivati, ali prostora za širenje ima. Kad nisam u laboratoriju, lutam po šumama te sa psima Kali (4) i Njuškom (1,5) tražim tartufe. Zato sam, uz ljekovitu liniju, pokrenuo i gurmansku liniju baziranu na crnom i bijelom tartufu – kazao je Petar za 24sata.

Obrazovanje

FOTO Djeca iz vrtića revijom završila školu klizanja

Objavljeno

on

24.01.2020. Velika Gorica. Škola klizanja za djecu iz vrtića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djeca iz Dječjeg vrtića Ciciban danas su završili dvotjednu školu klizanja na klizalištu u parku kod Muzeja Turopolja. Pred roditeljima, bakama i dedama mali klizači su pokazali koliko su svladali vještinu klizanja na ledu, a sve usvojene vještine izvodili su uz asistenciju izučenih trenera (učitelja) klizanja. Na kraju revijalne izvedbe djeci su podijeljene ‘Diplome škole klizanja’.

24.01.2020. Velika Gorica. Škola klizanja za djecu iz vrtića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelj trenerskog tima Jan Novotny imao je samo pohvale za male klizače: ”Izuzetno sam zadovoljan kako djeca brzo usvajaju vještine klizanja, puno brže nego odrasli, ali to je i logično. Djeca nakon pada zbog nižeg težišta lakše ustaju i, što je možda važnije, brže se oslobađaju straha zbog početne nesigurnosti na ledu. Dvotjedni tečaj klizanja im je samo polazna osnova za eventualni nastavak treninga na ledu. Ovdje u Gorici tečajevi klizanja su samo za predškolsku djecu.”

24.01.2020. Velika Gorica. Škola klizanja za djecu iz vrtića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Planiran je još jedan dvotjedni tečaj klizanja u slijedeća dva tjedna, tako da će klizalište biti aktivno do 07. veljače 2020. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Na goričkom području 2,6 posto manje nezaposlenih osoba

U prosincu su na burzi bile 993 osobe

Objavljeno

on

– Krajem prosinca prošle godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bile su 993 nezaposlene osobe, što je za 2,6 posto manje u odnosu na prethodni mjesec i za 1,7 posto, također, manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine – poručili su iz goričkog HZZ-a.

U prosincu je posao pronašlo 107 osoba, a najviše je zaposleno prodavačica i prodavača, čistača i čistačica, službenica i službenika te konobarica i konobara.
Poslodavci su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području Ispostave Velika Gorica prijavili 108 slobodnih radnih mjesta.

Najtraženija zanimanja su: odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece, administrativni službenik/administrativna službenica, poljoprivredni radnik/poljoprivredna radnica, konobar/konobarica, automehaničar/automehaničarka , elektroinstalater/elektroinstalaterka i čistač/čistačica.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Promet opet teče prolazom između Plesa i Zračne luke

Objavljeno

on

Prolaz iz Ulice Šandora Brešćenskog prema zračnoj luci zatvoren je prije 24 godine, a za njegovo ponovno otvaranje već pet godina se bori i građanska inicijativa ‘Pleso nije geto’.

24.1.2020. Pleso – Otvoren prolaz iz Plesa prema staroj zgradi zračne luke. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

24.1.2020. Pleso – Otvoren prolaz iz Plesa prema staroj zgradi zračne luke. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno