Poveži se s nama

Vijesti

Gorica za Lorenu! ‘Doktori su rekli da nikad neću hodati, ali šansa postoji…’

Na ovogodišnjoj Humanitarki, malonogometnom turniru humanitarnoga karaktera, skupljat će se sredstva za liječenje sedmogodišnje Lorene Rinčić, koja je rođena s neuropatijom mišića. Rješenje je skupo, preskupo za njezine roditelje…

Objavljeno

Sredinom svibnja, točnije 18. svibnja, čeka nas šesta po redu Humanitarka. Ovoga puta na betoncu u Cvjetnom naselju će se igrati za Lorenu Rinčić.

Tko je Lorena?

– Ja se zovem Lorena Rinčić i imam sedam godina. Idem u 1. razred OŠ Eugena Kumičića i živim u Velikoj Gorici. Veselo sam dijete, zaigrana i puna života, ali imam jedan zdravstveni problem. Ne mogu samostalno hodati, ne mogu stati na noge – kaže simpatična Lorena.

Rođena je s neuropatijom mišića, tj. nedostatkom živaca na peronalnim ili prednjim mišićima na nogama.

– Doktori su rekli da neću nikada hodati, ali ja tri puta tjedno idem na vježbe, idem na bazen i plivam, idem na terapijsko jahanje, idem s prijateljima u igraonice na rođendane, jer ja volim druženje i igru sa svim svojim prijateljima. Sada već hodam uz pomoć hodalice i to korak po korak – pohvalila se Lorena.

Rješenje postoji, ali skupo je, iznimno skupo…

– Željela bih ići u polikliniku Glavić jer ta poliklinika ima strojeve (robote) koji pomažu djeci da bolje i ljepše hodaju. Bila sam na probnom danu i bilo mi je prekrasno. Moja obitelj si to ne može priuštiti jer je sve to i jako skupo, pa Vas ja, moja mlađa seka Iva, koja nažalost ima isti problem, ali je još premala za takve terapije, i moji roditelji molimo da nam pomognete skupiti novac za terapiju uz pomoć naših dragih dečki i cura iz udruge Goričani Humanitarka – zamolila je Lorena.

 

Velikogoričani su dosada uvijek pokazali svoju humanitarnu stranu i iskazali želju za pomoći onima kojima je to potrebno, a Loreni je itekako potrebno. Uz sve probleme koji su prate od samog rođenja ona je vedra, ali i jako uporna, za nju ne postoji riječ “ne mogu”. Vodi se dobrom uzrečicom “ja mogu, ja hoću, ja želim”.

– Ove godine po prvi puta sami dižemo ljestvicu jer očekivane, optimalne rezultate robotske terapije hodanja od 12 tjedana stoje velikih 54.000kn!!! – poručili su iz organizacije

Cilj je velik, ali i moguć. Svoje donacije možete uplaćivati od ovog trenutka pa sve do kraja Humanitarke.

Goričani Humanitarka – (napomena) za Lorenu Rinčić:
IBAN: HR0224840081502011654
SWIFT: RZBHHR2X

Sav prihod ide isključivo za Lorenine terapije. Zato đođite na Humanitarku. I pomozite koliko možete…

 

Kultura

FOTO ‘August Šenoa – Turopoljski zet’ u Srednjoj strukovnoj školi

Objavljeno

on

14.11.2019. VelikaGorica. ‘August Šenoa – Turopoljski zet’ u Srednjoj strukovnoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nastavnice i učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica povodom obljetnice rođenja Augusta Šenoe (Zagreb, 14. studenog 1838. godine), velikog hrvatskog pisca, kreirali su projekt ”August Šenoa – Turopoljski zet”, koji će trajati mjesec dana, do obljetnice njegove smrti (Zagreb, 13. prosinca 1881. godine). Osnova projekta je dolazak Šenoe u Veliku Goricu i njegova velika ljubav Slavica pl. Ištvanić.

14.11.2019. VelikaGorica. ‘August Šenoa – Turopoljski zet’ u Srednjoj strukovnoj školi. Gabrijel Roginić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema ideji Sanje Cmrečnjak, prof. i Jasmine Tešija, prof. projekt se sastoji od uprizorenja ljubavi Augusta (Josip Banić Gregurek, 3.f) i Slavice (Klaudija Sugnetić, 3.e), koju će dvoje učenika u četiri tjedna predstaviti u svim razredima Strukovne škole, a na to se nadovezuje zadatak za učenike koji dobiju bedževe. U osmišljavanju i dizajniranju projekta sudjelovale su nastavnice Dragica Marković, prof. i Gordana Gašparuš, prof.

14.11.2019. VelikaGorica. ‘August Šenoa – Turopoljski zet’ u Srednjoj strukovnoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na bedževima koje je osmislila nastavnica Tešija su natpisi Šenoinih djela (Čuvaj se senjske ruke, Zlatarevo zlato, Seljačka buna, Prosjak Luka, …) i učenik, koji je izabrao bedž, ima zadatak da u roku od tjedan dana napiše nešto o tom djelu u najmanje deset suvislih rečenica. Tko to uspije dobit će peticu iz Hrvatskog jezika! Velika karikatura istaknutog književnika izložena u holu srednjoškolskog centra djelo je talentiranog Gabrijela Roginića.

14.11.2019. VelikaGorica. ‘August Šenoa – Turopoljski zet’ u Srednjoj strukovnoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa (Zagreb, 14.11.1838. – Zagreb, 13.12.1881.) je najutjecajniji i najplodniji hrvatski pisac u 19. stoljeću, istinski je tvorac moderne hrvatske književnosti. Najpoznatija djela: Čuvaj se senjske ruke, Zlatarevo zlato, Seljačka buna, Prosjak Luka, Mladi gospodin, Prijan Lovro, Diogeneš, Kanarinčeva ljubovca, Zagrebulje, Povjestice.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Vijesti

Gradska knjižica besplatno upisuje prvašiće do sutra

Mlade Goričanke i Goričane čekaju mnoge lijepe i zanimljive knjige te mnogobrojni likovi koji će ih povesti u svijet mašte

Objavljeno

on

Iz Gradske knjižnice pozvali su sve prvašiće da se besplatno učlane. Besplatni upisi traju do sutra, a svi zainteresirani mogu to učiniti na Dječjem odjelu u Zagrebačkoj 37 na drugom katu.

– Kao i svake godine u Mjesecu hrvatske knjige darujemo besplatan upis svim prvašićima da bi stekli naviku čitanja i čitalačke kulture. Za upis u knjižnicu potrebno je donijeti osobnu ili zdravstvenu iskaznicu – proučili su iz knjižnice.

Čitanjem se širi se fond riječi te povećava se sposobnost usmenog i pismenog izražavanja te se razvijaju komunikacijske vještine, djeca postaju sigurnija u iznošenju svog mišljenja.

– Dođite i učlanite se. Iskoristite besplatan upis do 15.11.2019.godine. Čeka vas mnogo lijepih i zanimljivih knjiga. Uživajte u knjigama, u mnogobrojnim likovima koji će vas odvesti u svijet mašte, na daleka putovanja i naučiti nešto novo – dodale su knjižničarke.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno