Povežite se s nama

Gospodarstvo

Gastro Turopolja postaje punoljetan! Fina klopa, druženje i doza humanosti

U svom 18. izdanju Gastro Turopolja donijet će natjecanje u pripremi kotlovine s čak 38 ekipa, ali i gomilu drugog sadržaja. Svoj će kutak imati i srednjoškolci, i humanitarne udruge, i vatrogasci… A ljudi će, kao i svake godine, pohrliti prema Muzeju Turopolja

Objavljeno

na

U parku pokraj Muzeja Turopolja u nedjelju će se već od osam, devet ujutro širiti mirisi ukusne hrane svih vrsta. Gastro Turopolja, manifestacija koja je godinama prerasla sve svoje početne okvire, došla je do 18. izdanja, a najave kažu kako će biti i bolja nego sve dosadašnje.

– Sve je spremno. Imamo jako velik broj prijavljenih udruga, uz brojne restorane, koji su nositelji ponude. Udruge jako vole Gastro, zapravo svi Goričani vole Gastro, jer to je dan kad se družimo. I dobro je da je tako – kazala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, dodavši kako će i s neba stići pomoć.

– Definitivno je vrijeme važan čimbenik. Bilo je godina kad je padala lagana kišica dok se kuhalo, pa je granulo sunce kad je došlo vrijeme ručka… Uvijek nastojimo biti pozitivni, a sad je to i lakše biti, budući da prognoza kaže kako će nedjelja biti jedan lijep jesenski sunčani dan.

Još se pamte scene s lanjskog, 17. Gastro Turopolja… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procedura se zna. Posjetitelji kupuju bonove, kojima zatim odlaze na štand s ponudom po njihovu guštu i uživaju u odabranim specijalitetima. Ponuda će biti doista raznolika.

– Nemamo dosta kućica! Zainteresiranih je veći od naših mogućnosti, no zapravo svake godine shvaćamo da se ova manifestacija širi. Posebno nam je drago što je broj posjetitelja sve veći, ljudi su ovo već davno prepoznali kao dobru stvar, i zato Gastro stalno raste. Ove godine je, evo, postao i punoljetan – kaže Vladimir Birek, predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica.

Vodeći se iskustvom od prošlih godina, hrana relativno brzo “plane”, nije pametno zakasniti.

– Nadamo se da će ove godine malo sporije planuti, jer ogromne su to količine vrlo raznolike hrane. Imamo udruge koje će pripremati i čobanac, šarana, ribice, pa gostujuća društva s mora, naši tradicionalni gosti s Korčule i Lastova… Bit će puno dalmatinskih specijaliteta, kao i ribljih s kontinenta. Bit će i nemesnih stvari, budući da smo prošlih godina kroz istraživanje mišljenja sugrađana koji su posjetili Gastro shvatili da je i to potrebno. Bit će, također, i hrane koja je primjerenija djeci, sve kako bi ponuda bila atraktivnija i dostupnija svim gostima – ističe Milada Mesarić, a kolega iz organizacije Birek se nadovezuje:

– Mjesta će barem, vjerujem, biti za sve. Naše ‘pivske garniture’, stolovi za kojima se jede, dovoljne su da u istom trenutku sjedne i jede tri tisuće ljudi. Svake godine povećavamo broj tih garnitura, i opet ne bude dosta. To nije velik prostor, no jako je simpatičan. Ljudi već znaju o čemu je riječ, treba reći samo datum, a to je 13. listopada, u nedjelju, ručak počinje u 12.30 sati. Može se, naravno, doći i prije toga, kad će trajati takozvani izložbeni dio, kad gledaš gdje ćeš što jesti, a jesti idemo kad završi misa.

Kotlovina je uvijek najveća atrakcija, a pobjednik se traži među najboljima… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijena konzumacije ove će godine biti malo viša, 30 kuna za ugostiteljsku ponudu, 25 za kotlovinu, dok su slastice pet kuna. Ako je nekome gužva na samom Gastru prevelika, uvijek može otići u neki od goričkih restorana koji su dio manifestacije… Na kojoj će, kao i uvijek, najveća strka biti oko kotlovine.

– Prijavilo se 38 ekipa u natjecanje u pripremi kotlovine, ali uključujući i sve ostale, tu je 50 ekipa. Kad smo shvatili da ekipa za kotlovinu ima jako puno, morali smo ponudu učiniti raznolikijom. Evo, naši vatrogasci uz kotlovinu rade i neko jelo koje nije u kategoriji natjecanja. Prijavile su se i brojne druge udruge, a oni koji nisu u programu natjecanja za kotlovinu, u programu su druženja i kuhanja – govori Milada Mesarić, dodajući kako će najteži posao imati…

– Žiri! Jako je puno 38 ekipa u konkurenciji, gospon Špiček imat će i mladog asistenta, kuhara Antu, s kojim će zajedno raditi. Sva sreća da okus nije jedini kriterij, puno je tu još elemenata koji moraju biti zadovoljeni, među kojima je i uređenje štanda. Dva profesionalna kuhara dobit će malo manje profesionalne asistente, bez kojih bi bilo nemoguće obići sve ekipe, sve to kušati, porazgovarati… Zahtjevan je to posao.

Na Gastru će sudjelovati i srednjoškolci, humanitarne udruge, vatrogasci… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program će i ovoga puta voditi Davor Dretar Drele i Ana Katulić, kao uvertira će poslužiti Festival craft piva u kafiću Two Cellos u subotu, a i jedan dio nedjeljne manifestacije imat će i svoj naziv.

– Da, imat ćemo prvi gospodarski sajam Velike Gorice, budući da je uključen velik broj OPG-ova i raznih poduzeća. Imamo čak i ljude iz Zagreba, koji žele predstaviti svoju ponudu, pa medare, suvenire… Ima tu svega, i baš zato smo odlučili odvojiti ovaj dio Gastra – objasnio je Vladimir Birek, dok je Milada Mesarić istaknula suradnju s goričkom djecom:

– Svake godine surađujemo sa Srednjom strukovnom školu, jer tako dobra škola te vrste u turističkoj zemlji nešto je čime se moramo ponositi. Gastro je prilika da i učenici pokažu svoj rad. Bit će prisutni sa svojim štandom, svojim projektom “Jela naših baka”, a bit će i u natjecanju za kotlovinu. Želimo prenijeti i to znanje pripreme tradicionalnih jela na naše mlade, koji će sutra raditi u turističkom sustavu i priču o turopoljskoj kotlovini pronositi i u neke druge krajeve.

U sve to idealno će se uklopiti i tamburaši, da i zvučna kulisa bude potpuna, a bit će prostora i za humanost.

– Kroz pripremu Gastra cijelo vrijeme smo se vodili željom da osiguramo što raznovrsniju ponudu. Pri tome smo dali mogućnost udrugama da izraze svoje programe, da pomognu ljudima kojima pomoć treba. Bit će i takvih štandova, neke će raditi humanitarne programe, a to će biti jasno naznačeno. Uglavnom, najvažnije je da nitko neće ostati gladan – zaključila je Milada.

I, za kraj najave, još nekoliko zahvala.

– Zahvalio bih svim sponzorima, svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi na ovom nivou. Naravno da posebni pozdrav ide naših gostima s Korčule i Lastova, koji će pripremati morske specijalitete. Na tom štandu je uglavnom i najveća gužva, nemam svakodnevno priliku kušati takva jela, ljudi su toga željni, a oni to pripremaju vrhunski. I isplati se probati – kazao je Vladimir Birek.

Gospodarstvo

Hrvatska među liderima rasta u EU! BDP skočio za 1,2 % u drugom kvartalu

Uz bok Danskoj i Rumunjskoj, Hrvatska bilježi jedan od najvećih kvartalnih rasta u Europskoj uniji, dok su najveća gospodarstva poput Njemačke i Italije zabilježila pad.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: ClickerHappy/pexels.com

Hrvatska se u drugom tromjesečju svrstala među zemlje Europske unije s najbržim gospodarskim rastom, pokazali su novi podaci Eurostata objavljeni u petak. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 1,2 % u odnosu na prethodno tromjesečje, što je Hrvatsku svrstalo uz bok Danskoj i Rumunjskoj, dok je prosjek rasta u eurozoni i EU bio znatno skromniji, 0,1 odnosno 0,2 %, piše Poslovni.hr.

Prema sezonski prilagođenim podacima, Danska je zabilježila najveći rast među članicama, 1,3 %, dok je Hrvatska odmah iza nje s jednakim rezultatom kao i Rumunjska. U istom razdoblju najveća gospodarstva poput Njemačke, Italije i Finske bilježila su pad aktivnosti, što dodatno naglašava razliku u trendovima unutar Unije.

Na godišnjoj razini Hrvatska je ostvarila rast od 3,2 %, isti kao i u prvom tromjesečju, a procjena za oba razdoblja podignuta je za 0,1 postotni bod u odnosu na ranije podatke. Najveći godišnji skok ponovno je zabilježila Irska s nevjerojatnih 18 %, dok su Bugarska i Cipar rasli nešto više od 3 %, slično kao i Hrvatska, Litva i Poljska.

Eurostat navodi da su osobna i državna potrošnja, kao i promjene u zalihama, imale pozitivan utjecaj na ukupni rast BDP-a u EU i eurozoni. S druge strane, Finska je stagnirala u usporedbi s istim razdobljem lani, dok je jedini pad na godišnjoj razini zabilježio Luksemburg.

Iako se EU u cjelini kreće sporijim tempom, Hrvatska je s rastom iznad prosjeka stala uz bok vodećim članicama, što pokazuje otpornost domaćeg gospodarstva u izazovnim europskim okolnostima.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

POČELE PRIJAVE Udruženje obrtnika prikuplja izlagače za Gospodarski sajam

Održat će se u sklopu Gastro Turopolja

Objavljeno

na

Objavio/la

U iščekivanju najveće velikogoričke gastro manifestacije Gastro Turopolja, u sklopu koje će se održati i 7. Gospodarski sajam grada Velike Gorice, gradsko Udruženje obrtnika poziva obrtnike da se prijave i svojom ponudom daju vrijednost manifestaciji.

Interes se iskazuje putem maila [email protected] ili u Udruženju u Kurilovečkoj 5, a nakon toga slijedi slanje prijavnice za sudjelovanje .

Prijave su otvorene do 29. rujna ili do popunjenja mjesta.

Gospodarski sajam Velike Gorice održat će se 10. 11. i 12. listopada, istovremeno sa 24. Gastrom Turopolja u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Velike Gorice.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Plaće u Zagrebačkoj županiji porasle više od prosjeka, evo koliko iznose

Državni zavod za statistiku objavio je podatke za lipanj i drugo tromjesečje 2025. prema kojima Zagrebačka bilježi jedan od najvećih porasta.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Nattanan23/pixabay.com

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u lipnju 2025. iznosila je 1.444 eura, što je manje nego u svibnju, ali gotovo 10 % više nego u istom mjesecu prošle godine. Kako piše Župan.hr, Zagrebačka županija svrstala se među predvodnike rasta, s prosječnom plaćom od 1.467 eura u drugom tromjesečju i godišnjim rastom većim od 10 %.

U usporedbi sa svibnjem, lipanjska plaća bila je nominalno niža za 0,5 %, a realno za 0,7 %. Ipak, u odnosu na prošlogodišnji lipanj zabilježen je nominalni rast od 9,8 % te realni od 5,9 %. Promatrajući razdoblje od siječnja do lipnja, prosječna plaća iznosila je 1.432 eura, što je 10,4 % više nego u prvoj polovici 2024. godine.

Plaće su u drugom tromjesečju 2025. porasle u svim županijama. Zagrebačka bilježi povećanje od 10,6 %, čime se svrstava među županije s najvećim rastom, zajedno s Koprivničko-križevačkom (11 %), Istarskom i Požeško-slavonskom (10,3 %) te Međimurskom i Dubrovačko-neretvanskom (10,1 %).

Najviša prosječna plaća u drugom tromjesečju isplaćena je u Gradu Zagrebu, 1.660 eura. Slijede Zagrebačka županija (1.467 eura), Primorsko-goranska (1.452 eura) te Karlovačka (1.430 eura). Na dnu ljestvice i dalje su Virovitičko-podravska (1.276 eura) i Brodsko-posavska (1.299 eura).

Gleda li se samo lipanj, Zagrebačka županija zabilježila je rast plaća od 11 % u odnosu na lipanj prošle godine. Kad je riječ o djelatnostima, najviša prosječna plaća u lipnju isplaćena je u zračnom prijevozu (2.279 eura), dok je najniža ostala u proizvodnji odjeće (926 eura).

Podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju nastavak trenda rasta plaća u svim županijama, pri čemu Zagrebačka županija prednjači s jednim od najvećih skokova. Iako je lipanjska plaća bila nešto niža nego mjesec prije, godišnji rast jasno pokazuje da je standard zaposlenih u regiji ipak u porastu.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Potrošnja raste, ali sporije! srpanj donio povećanje od 1,4 %

Državni zavod za statistiku objavio je da je potrošnja u trgovini na malo u srpnju porasla 28. mjesec zaredom, no rast je znatno slabiji nego mjesec ranije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: AS Photography /pexels.com

U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla za 1,4 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Kako prenosi Poslovni.hr, riječ je o 28. uzastopnom mjesecu rasta na godišnjoj razini, no stopa rasta znatno je manja nego u lipnju, kada je iznosila 7,5 %.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju pala za 4 % u odnosu na lipanj. Istodobno, trgovina hranom, pićem i duhanskim proizvodima bilježila je pad prometa od 1,9 %, dok je promet u segmentu neprehrambenih proizvoda, isključujući gorivo i maziva, zabilježio rast od 7,6 %.

U prvih sedam mjeseci ove godine ukupni promet u trgovini na malo porastao je za 3,8 % u usporedbi s istim razdobljem lani, pokazuju podaci DZS-a.

Kako potrošnja čini najveći dio bruto domaćeg proizvoda, njezin rast unatoč usporavanju upućuje na nastavak stabilnog kretanja gospodarstva. DZS podsjeća da je BDP u drugom tromjesečju ove godine porastao za 3,4 % u odnosu na isto razdoblje lani, što je već 18. kvartal zaredom rasta.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Obrtnička komora upozorava! Do rujna povucite kozmetiku koja sadrži ovu supstancu

Komora poziva obrtnike da se što prije prilagode novim propisima i na vrijeme povuku proizvode sa zaliha.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Valeria Boltneva/pexels.com

Od 1. rujna 2025. na snagu stupa Uredba Komisije (EU) br. 2025/877 kojom se zabranjuje uporaba TPO-a (Trimethylbenzyldiphenylphosphine oxide) u kozmetičkim proizvodima, uključujući lakove za nokte. To znači da će nakon tog datuma svi proizvodi koji sadrže ovu supstancu biti povučeni s tržišta, kako iz trgovina tako i iz profesionalne upotrebe u kozmetičkim salonima.

Hrvatska obrtnička komora zatražila je službeno tumačenje Ministarstva zdravstva vezano uz primjenu uredbe i moguće prijelazne rokove. Međutim, dodatnih odgoda nema. Proizvodi s TPO-om nakon 1. rujna ne smiju biti dostupni potrošačima niti korišteni u salonima.

Zbog toga Komora poziva obrtnike da se što prije prilagode novim propisima i na vrijeme povuku proizvode sa zaliha. Naglašavaju kako se svi proizvodi s TPO-om moraju do navedenog roka ukloniti iz upotrebe i zbrinuti u reciklažnim dvorištima.

Oni koji ne prilagode poslovanje mogli bi se suočiti s regulatornim posljedicama.

Nastavite čitati

Reporter 452 - 28.08.2025.

Facebook

Izdvojeno