Povežite se s nama

Gospodarstvo

Gastro Turopolja postaje punoljetan! Fina klopa, druženje i doza humanosti

U svom 18. izdanju Gastro Turopolja donijet će natjecanje u pripremi kotlovine s čak 38 ekipa, ali i gomilu drugog sadržaja. Svoj će kutak imati i srednjoškolci, i humanitarne udruge, i vatrogasci… A ljudi će, kao i svake godine, pohrliti prema Muzeju Turopolja

Objavljeno

na

U parku pokraj Muzeja Turopolja u nedjelju će se već od osam, devet ujutro širiti mirisi ukusne hrane svih vrsta. Gastro Turopolja, manifestacija koja je godinama prerasla sve svoje početne okvire, došla je do 18. izdanja, a najave kažu kako će biti i bolja nego sve dosadašnje.

– Sve je spremno. Imamo jako velik broj prijavljenih udruga, uz brojne restorane, koji su nositelji ponude. Udruge jako vole Gastro, zapravo svi Goričani vole Gastro, jer to je dan kad se družimo. I dobro je da je tako – kazala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, dodavši kako će i s neba stići pomoć.

– Definitivno je vrijeme važan čimbenik. Bilo je godina kad je padala lagana kišica dok se kuhalo, pa je granulo sunce kad je došlo vrijeme ručka… Uvijek nastojimo biti pozitivni, a sad je to i lakše biti, budući da prognoza kaže kako će nedjelja biti jedan lijep jesenski sunčani dan.

Još se pamte scene s lanjskog, 17. Gastro Turopolja… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procedura se zna. Posjetitelji kupuju bonove, kojima zatim odlaze na štand s ponudom po njihovu guštu i uživaju u odabranim specijalitetima. Ponuda će biti doista raznolika.

– Nemamo dosta kućica! Zainteresiranih je veći od naših mogućnosti, no zapravo svake godine shvaćamo da se ova manifestacija širi. Posebno nam je drago što je broj posjetitelja sve veći, ljudi su ovo već davno prepoznali kao dobru stvar, i zato Gastro stalno raste. Ove godine je, evo, postao i punoljetan – kaže Vladimir Birek, predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica.

Vodeći se iskustvom od prošlih godina, hrana relativno brzo “plane”, nije pametno zakasniti.

– Nadamo se da će ove godine malo sporije planuti, jer ogromne su to količine vrlo raznolike hrane. Imamo udruge koje će pripremati i čobanac, šarana, ribice, pa gostujuća društva s mora, naši tradicionalni gosti s Korčule i Lastova… Bit će puno dalmatinskih specijaliteta, kao i ribljih s kontinenta. Bit će i nemesnih stvari, budući da smo prošlih godina kroz istraživanje mišljenja sugrađana koji su posjetili Gastro shvatili da je i to potrebno. Bit će, također, i hrane koja je primjerenija djeci, sve kako bi ponuda bila atraktivnija i dostupnija svim gostima – ističe Milada Mesarić, a kolega iz organizacije Birek se nadovezuje:

– Mjesta će barem, vjerujem, biti za sve. Naše ‘pivske garniture’, stolovi za kojima se jede, dovoljne su da u istom trenutku sjedne i jede tri tisuće ljudi. Svake godine povećavamo broj tih garnitura, i opet ne bude dosta. To nije velik prostor, no jako je simpatičan. Ljudi već znaju o čemu je riječ, treba reći samo datum, a to je 13. listopada, u nedjelju, ručak počinje u 12.30 sati. Može se, naravno, doći i prije toga, kad će trajati takozvani izložbeni dio, kad gledaš gdje ćeš što jesti, a jesti idemo kad završi misa.

Kotlovina je uvijek najveća atrakcija, a pobjednik se traži među najboljima… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijena konzumacije ove će godine biti malo viša, 30 kuna za ugostiteljsku ponudu, 25 za kotlovinu, dok su slastice pet kuna. Ako je nekome gužva na samom Gastru prevelika, uvijek može otići u neki od goričkih restorana koji su dio manifestacije… Na kojoj će, kao i uvijek, najveća strka biti oko kotlovine.

– Prijavilo se 38 ekipa u natjecanje u pripremi kotlovine, ali uključujući i sve ostale, tu je 50 ekipa. Kad smo shvatili da ekipa za kotlovinu ima jako puno, morali smo ponudu učiniti raznolikijom. Evo, naši vatrogasci uz kotlovinu rade i neko jelo koje nije u kategoriji natjecanja. Prijavile su se i brojne druge udruge, a oni koji nisu u programu natjecanja za kotlovinu, u programu su druženja i kuhanja – govori Milada Mesarić, dodajući kako će najteži posao imati…

– Žiri! Jako je puno 38 ekipa u konkurenciji, gospon Špiček imat će i mladog asistenta, kuhara Antu, s kojim će zajedno raditi. Sva sreća da okus nije jedini kriterij, puno je tu još elemenata koji moraju biti zadovoljeni, među kojima je i uređenje štanda. Dva profesionalna kuhara dobit će malo manje profesionalne asistente, bez kojih bi bilo nemoguće obići sve ekipe, sve to kušati, porazgovarati… Zahtjevan je to posao.

Na Gastru će sudjelovati i srednjoškolci, humanitarne udruge, vatrogasci… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program će i ovoga puta voditi Davor Dretar Drele i Ana Katulić, kao uvertira će poslužiti Festival craft piva u kafiću Two Cellos u subotu, a i jedan dio nedjeljne manifestacije imat će i svoj naziv.

– Da, imat ćemo prvi gospodarski sajam Velike Gorice, budući da je uključen velik broj OPG-ova i raznih poduzeća. Imamo čak i ljude iz Zagreba, koji žele predstaviti svoju ponudu, pa medare, suvenire… Ima tu svega, i baš zato smo odlučili odvojiti ovaj dio Gastra – objasnio je Vladimir Birek, dok je Milada Mesarić istaknula suradnju s goričkom djecom:

– Svake godine surađujemo sa Srednjom strukovnom školu, jer tako dobra škola te vrste u turističkoj zemlji nešto je čime se moramo ponositi. Gastro je prilika da i učenici pokažu svoj rad. Bit će prisutni sa svojim štandom, svojim projektom “Jela naših baka”, a bit će i u natjecanju za kotlovinu. Želimo prenijeti i to znanje pripreme tradicionalnih jela na naše mlade, koji će sutra raditi u turističkom sustavu i priču o turopoljskoj kotlovini pronositi i u neke druge krajeve.

U sve to idealno će se uklopiti i tamburaši, da i zvučna kulisa bude potpuna, a bit će prostora i za humanost.

– Kroz pripremu Gastra cijelo vrijeme smo se vodili željom da osiguramo što raznovrsniju ponudu. Pri tome smo dali mogućnost udrugama da izraze svoje programe, da pomognu ljudima kojima pomoć treba. Bit će i takvih štandova, neke će raditi humanitarne programe, a to će biti jasno naznačeno. Uglavnom, najvažnije je da nitko neće ostati gladan – zaključila je Milada.

I, za kraj najave, još nekoliko zahvala.

– Zahvalio bih svim sponzorima, svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi na ovom nivou. Naravno da posebni pozdrav ide naših gostima s Korčule i Lastova, koji će pripremati morske specijalitete. Na tom štandu je uglavnom i najveća gužva, nemam svakodnevno priliku kušati takva jela, ljudi su toga željni, a oni to pripremaju vrhunski. I isplati se probati – kazao je Vladimir Birek.

Gospodarstvo

Velika Gorica bilježi pad nezaposlenosti, otkrivamo koja se zanimanja najviše traže

Poslodavci su prijavili čak 324 slobodna radna mjesta.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Vojtech Okenka/pexels.com

Krajem listopada 2025. godine na području Ispostave Velika Gorica evidentirano je 937 nezaposlenih osoba, što predstavlja blagi pad u odnosu na rujan te gotovo dvopostotno smanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom istog mjeseca posao je pronašlo 107 osoba, dok su poslodavci istovremeno prijavili ukupno 324 nova radna mjesta.

U listopadu su se među novozaposlenima najviše isticali skladištari i prodavači, svaki s po 11 zaposlenih. Slijede administrativni službenici i čistači s po pet novozaposlenih, dok je po tri radnika pronašlo posao u ugostiteljstvu i elektrotehnici.

S druge strane, potražnja poslodavaca bila je znatno veća od broja zaposlenih. Najviše je otvorenih pozicija zabilježeno za pomoćnike u nastavi, čak 37. Čistači su bili druga najtraženija skupina s 28 slobodnih mjesta, a slijede radnici na proizvodnoj liniji (25), odgojitelji predškolske djece (18) i poštari (17). Tražili su se i nastavnici, učitelji razredne nastave, čuvari, taksi-vozači, kuhari te medicinske sestre.

Iako se broj nezaposlenih smanjuje sporim tempom, velik broj prijavljenih radnih mjesta upućuje na dinamično razdoblje za tražitelje posla u mjesecima koji slijede.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Čokoladna priča iz Gorice! Otac i kćer predstavili svoje slatkiše – Nadam se da će uz njih odrastati i neke nove generacije

Marcela i njezin otac Dragutin iz Velike Gorice stvorili su brend Choco, koji je privukao pažnju diljem Hrvatske.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogoričani Marcela Marković Halkić i njezin otac Dragutin Marković našli su se u središtu pozornosti zahvaljujući projektu “Startaj Hrvatska”. Njihov obiteljski brend Choco, koji spaja domaće bučine sjemenke i vrhunsku čokoladu, predstavljen je u četvrtoj epizodi nove sezone popularnog poduzetničkog projekta. Njihove proizvode uskoro ćete moći kupiti i na policama Spar trgovina diljem zemlje.

Priča o Choco brendu počela je u Velikoj Gorici, u obitelji koja čokoladu njeguje kroz tri generacije. Marcela, danas pokretačka snaga projekta, kaže da je čokolada za nju oduvijek bila više od slatkiša. “To je miris djetinjstva, nedjelje i topline. U našoj se obitelji čokolada oduvijek dijelila oko stola, a sada od nje i živimo”, ističe Marcela.

Ideja za spoj čokolade i bučinih sjemenki pojavila se nakon jednog putovanja kada su Marcela i njezin otac otkrili sličan proizvod. Vratili su se kući odlučni da naprave svoju verziju, koristeći bučine sjemenke s domaćih OPG-ova. “Kupili smo prve koštice, počeli ih čokoladirati i malo po malo došli do savršene kombinacije”, prisjeća se Dragutin.

Projekt Startaj Hrvatska otvorio je Markovićima priliku da svoj proizvod predstave široj publici i plasiraju ga u trgovine. “Nadam se da će uz njih odrastati i neke nove generacije”, zaključuje Marcela.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Velika Gorica među vodećim gradovima po poslovnim rezultatima

Prema analizi FINA-e, deset najvećih gradova u Hrvatskoj drži više od polovice ukupnog poduzetništva.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Burak The Weekender/pexels.com

Prema analizi Financijske agencije (FINA) o poslovanju poduzetnika u 2024. godini, deset najvećih hrvatskih gradova ostvarilo je više od polovice ukupnih gospodarskih pokazatelja u zemlji. Među njima je i Velika Gorica, piše Gradonačelnik.hr.

Podaci pokazuju da su poduzetnici iz deset najvećih gradova imali 51,2% udjela u ukupnom broju poduzetnika, 55% u broju zaposlenih, te su ostvarili čak 65,6% ukupnih prihoda svih poduzetnika u Hrvatskoj. Ti gradovi zabilježili su i 66,5% ukupne dobiti te 62,4% ukupnog gubitka.

Najveći doprinos hrvatskom gospodarstvu, očekivano, dolazi iz Zagreba, čije su tvrtke u 2024. godini ostvarile 83,9 milijardi eura prihoda, što čini 75,4% svih prihoda poduzetnika iz spomenutih deset gradova. Slijede Split s 5,4 milijarde eura (4,9%) i Rijeka s 4,4 milijarde eura (4,0%).

U kontekstu Velike Gorice, grad se nalazi u krugu gospodarski najaktivnijih sredina u Hrvatskoj. FINA posebno ističe doprinos tvrtke LIDL Hrvatska, čije je poslovanje imalo značajan utjecaj na pozitivne rezultate.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Usporavanje inflacije u listopadu! Najviše rastu cijene usluga

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnja inflacija u listopadu se spustila ispod razine iz prethodnih mjeseci, ali Hrvatska i dalje ostaje među zemljama s najvišim rastom cijena u eurozoni.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: pexels.com

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u listopadu 3,6 % više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na rujan, cijene su u prosjeku porasle za 0,5 %. Time se godišnja inflacija lagano usporila nakon rujanskog ubrzanja, kada je iznosila 4,1 %.

Kako prenosi Poslovni.hr, u prvim mjesecima ove godine inflacija je oscilirala, od 4 % u siječnju do 3,2 % u ožujku i travnju. Nakon toga ponovno je počela rasti, dosegnuvši vrhunac u srpnju i kolovozu s 4,1 %. Rujan je donio blago ubrzanje, a listopad sada prvi put nakon nekoliko mjeseci pokazuje vidljivije usporavanje.

Prema glavnim komponentama indeksa, najveći godišnji rast cijena zabilježen je kod usluga, koje su poskupjele 6,4 %. Slijedi skupina hrane, pića i duhana s rastom od 4,4 %, dok su energenti porasli 3,9 %. Jedini pad bilježe industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, čije su cijene niže za 0,2 % u odnosu na prošlu godinu. Na mjesečnoj razini, u usporedbi s rujnom, najviše su porasle cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije (+1,9 %) i energenata (+0,8 %). S druge strane, hrana, piće i duhan u prosjeku su pojeftinili 0,2 %, a cijene usluga pale su 0,1 %.

Prema prvim podacima Eurostata, inflacija u Hrvatskoj u listopadu je iznosila 4 %. Iako se rast cijena lagano usporio, Hrvatska i dalje ima jednu od najviših inflacija u eurozoni. Višu imaju samo Estonija i Latvija. Unatoč padu tempa rasta cijena, podaci pokazuju da pritisci na troškove života i dalje traju, ponajviše kroz rast cijena usluga i energenata. Kako će se ti trendovi kretati do kraja godine, pokazat će objava detaljnih podataka sredinom studenoga.

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Poduzetnici, evo prilike! Besplatna radionica o zajmovima i potporama, saznajte kako se prijaviti

Besplatna radionica VEGORE i HAMAG-BICRO-a donosi pregled aktualnih financijskih instrumenata i savjete kako doći do idealnog zajma za razvoj poslovanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Leeloo The First/pexels.com

Kako doći do povoljnih zajmova i potpora za razvoj poslovanja, širenje investicija ili jačanje obrtnog kapitala – tema je informativne radionice koju će 13. studenoga 2025. u 10 sati u Poduzetničkom inkubatoru Velika Gorica organizirati Velikogorička razvojna agencija VEGORA u suradnji s HAMAG-BICRO-om.

Radionica pod nazivom “Aktualni zajmovi za poduzetnike – Pronađite idealan zajam za svoj poslovni rast” namijenjena je postojećim poduzetnicima, obrtnicima, ali i svima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla. Sudionici će imati priliku saznati koje su trenutno najpovoljnije opcije financiranja dostupne na tržištu te kako uspješno aplicirati za zajam.

Tijekom radionice bit će predstavljen detaljan pregled najnovijih zajmova i financijskih instrumenata, objašnjeni uvjeti i prednosti pojedinih programa te ponuđeni praktični savjeti koji mogu pomoći u pripremi i podnošenju prijava. Predviđen je i dio za pitanja, kako bi polaznici mogli razjasniti sve nedoumice vezane uz dostupne programe i procedure.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, no broj mjesta je ograničen, stoga se zainteresirani pozivaju da se prijave na vrijeme putem linka.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno