Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO U Buševcu premijerno izvedena predstava ‘Svoga tela gopodar’

Glumci Pučkog kazališta predstavu su pripremali dva mjeseca, a na premijeri se tražilo mjesto više

Objavljeno

Tragičnu priču o seoskoj djevojci Roži koja nije pretjerano lijepa, a još uz to je i šepava, i siromašnom Ivi koji zbog miraza ženi Rožu, jučer su u Buševcu premijerno izveli glumci Pučkog kazališta. Radi se o novoj predstavi Ogranka seljačke sloge u Buševcu “Svoga tela gospodar” napravljenoj po istoimenoj pripovijetci Slavka Kolara.

“Ovo djelo je klasika hrvatske drame i mislim da je malo zanemareno, a možda čak ponekad u nekim kazalištima i krivo interpretirano. Zato sam od početka krenuo problematizirati tko je kriv za ovu tragediju. Kolar, iako nije iz našeg kraja, tu je radio u Hruševcu i znao je te ljude i taj mentalitet je nama blizak, pa se zato ljudi mogu i poistovjetiti s nekim ponašanjima i licima koji se tu pojavljuju”, objasnio je redatelj predstave Ivan Rožić i dodao kako je ovo treća premijera ove predstave u Buševcu, nakon onih 1969. te 1988. godine, svaka s drugom glumačkom postavom.

19.11.2017. Buševec – premijera predstave ‘Svoga tela gospodar’ Ogranka seljačke sloge Buševec. Foto: Tomislav Paulić

“Mi smo zapravo željeli da publika sama preko priče koju vode dvije gospođe odluči sama što je dobro, a što nije. Nije ni lik Ive u predstavi anitjunak jer se ni njega nije pitalo kad su mu Rožu dali za ženu, a s druge strane, i Roža je u pravu. Ova uloga je meni bila jako interesantna i izazovna iz jako puno aspekata što mojih privatnih, što glumačkih. Radeći na liku sam otkrila neke vrlo izazovne glumačke stvari, i sama o sebi i o tom liku”, ispričala je Ana Katulić koja u predstavi igra Rožu Brezovićevu.

“Imao sam pozitivna očekivanja jer smo jako puno radili, ali očekivali smo puno manje smijeha. To je tragična predstava i osjetilo se da ljudima ti na tim dijelovima nije bilo svejedno, ali je ipak bilo puno više smijeha nego smo očekivali”, objasnio je glumac Tvrtko Kovačević.

19.11.2017. Buševec – premijera predstave ‘Svoga tela gospodar’ Ogranka seljačke sloge Buševec. Foto: Tomislav Paulić

Predstava “Svoga tela gospodar” u okolnim goričkim naseljima će ponovo zaigrati početkom iduće godine, očekuje se i turneja po Hrvatskoj, a bit će i buševski adut za Smotru kazališnih amatera Zagrebačke županije.

19.11.2017. Buševec – premijera predstave ‘Svoga tela gospodar’ Ogranka seljačke sloge Buševec. Foto: Tomislav Paulić

HOTNEWS

Kumičić i ove godine razvalio na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

Nakon prošlogodišnje pobjede na festivalu koji je osigurala Marta Jelisavčić , zboraši i mladi autori iz Kumičića nastavljaju u istom ritmu i ove godine

Objavljeno

on

Ovogodišnji, četvrti po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održao se 15. svibnja u dvorani ‘Gorgona’, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Ove godine festival je okupio 20 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske gdje je gotovo 500 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Tako se škole natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenjuje ih stručno prosudbeno povjerenstvo. Ove su godine bili Ivana Husar Mlinac (‘Mjuzikli’), Mia Dimšić (‘Mladi autori’) i Marko Kutlić (‘Školska mjuza’).

Na ovogodišnjem festivalu predstavili su se i učenici Osnovne škole Eugena Kumičića sa svojim profesorom Mladenom Ergićem.

Naši klinci predstavili su se u dvije kategorije Mladi autori i Školska mjuza. U kategoriji ‘Mladi autori’   nastupali su Lana Sedinić i Luka Kurjak izveli su svoju autorsku pjesmu ‘ Sanjam’, a u ‘Školskoj mjuzi’ predstavio se zbor s  Bohemian Rhapsody te osvojili prve nagrade.

Čestitamo Kumičićima i njihovom profesoru Mladenu i želimo još puno uspjeha u nadolazećim natjecanjima.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Besplatni udžbenici, milijunta putnica, druženje u Lukavcu,…

Donosimo i vikend najave, koje vas sve manifestacije uskoro očekuju….

Objavljeno

on

Od jeseni svi gorički učenici dobit će besplatne udžbenike i dodatne obrazovne materijale, a učenici OŠ Eugen Kvaternik imaju novu školsku knjižnicu. A osim toga, u ovom izdanju emisije pogledajte kako je izgledao doček milijunte putnice u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričanka Jela Ravnjak milijunta je putnica Zračne luke Franjo Tuđman

Na majčin dan, naša sugrađanka Jela Ravnjak sretno je doputovala iz Dublina, postavši tako milijuntom putnicom Zračne luke Franjo Tuđman u 2019. godini. Jela je inače po zanimanju doula, pomaže budućim i novopečenim rodiljama na putu prema životnoj ulozi – majke!

Objavljeno

on

Proteklo je nešto više od godinu dana otkako je nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines uveo let bez presjedanja na liniji Dublin – Zagreb, točnije, od 3. svibnja 2018. godine. Stoga je i današnji dan znakovit iz više razloga. Zračna luka Franjo Tuđman zabilježila je ovogodišnju milijuntu putnicu upravo na ovom letu, a ranije nego ikad u povijesti goričke zračne luke – pet dana prije u odnosu na proteklu godinu.

Baš na majčin dan, stigla je naša sugrađanka Jela Ravnjak, milijunta putnica zračne luke. Jela je inače po zanimanju doula, naime, ona pruža ženama podršku u trudnoći i porodu, na njihovom putu prema majčinstvu.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

– Jako sam iznenađena, bila sam u kratkom posjetu prijatelju u Dublinu, a ovo nikako nisam očekivala. Čak su došle i mažoretkinje, doček je zaista bio svečan. Obožavam letjeti, no isto tako svjesna sam i važnosti ekološke održivosti! Vođena tom činjenicom, pomislila  sam kako bih trebala posaditi jedno drvo budući da sam letjela avionom – kroz oduševljenje kazala nam je Jela Ravnjak.

Simpatičnu 30-godišnju Velikogoričanku uz čestitke dočekali su prigodni darovi, pa ju je Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman i Aelia Duty free darovala poklon bonom, a nacionalna aviokompanija Croatia Airlines dvjema zrakoplovnim kartama za jedno od svojih odredišta po izboru putnice.

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Reporter 381 - 18.04.2019.

Facebook

Izdvojeno