Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Street Workoutom i Mozartovom glazbom obilježili prvi gorički Dan svjesnosti o autizmu

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 12 tisuća osoba s autizmom, a najvažniji problem s kojim se susreću je dijagnostika

Objavljeno

Bez humanitarne akcije, samo s ciljem pokretanja dijaloga, u Velikoj Gorici je po prvi put obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Pokretač dana, čiji su simbol plavi baloni, je Marin Vlahović, otac djeteta kojemu je dijagnosticiran poremećaj autisičnog spektra. U Goricu je doveo Street Workout vježbače, a atraktivne točke izveli su uz glazbenu podlogu Mozartovih skladbi. I to nije slučajno. Naime, vjeruje se kako je Wolfgang Amadeus Mozart također imao neki od oblika autizma. Sve to privuklo brojne građane koji su mogli čuti svjedočanstva roditelja djece s poremećajima autističnog spektra te riječ stručnjakinje.

“Sustav je zapravo koncipiran za prosječnu djecu. One koji su ispod i iznad prosjeka se šikanira. Djeca iz spektra često imaju vanserijske sposobnosti, ali vi to morate probuditi radom s njima. Do njih se teško dopire. A čak i ako nemaju vanserijske sposobnosti, unutar okvira koje mogu, njima po zakonu i pravima treba osigurati optimalan razvoj. Mi ne tražimo ništa osim jednakih prava u ovom društvu“, objasnio je Marin Vlahović i dodao: “Potrebna je strategija na nacionalnom nivou i treba postaviti stvar na pravi način. Radi se o ljudskim pravima, ne o humanitarnom pitanju. Radi se o pravu na rad jer roditelj mora privređivati za svoju obitelj, a država mora osigurati preškolsku i školsku naobrazbu djetetu prema njegovim mogućnostima.”

02.04.2017. Velika Gorica – U Street Workout parku obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Najveći problem za roditelje djece s autizmom je nepostojanje krovne ustanove koja bi se isključivo bavila ranom dijagnozom i rehabilitacijom djece iz autističnog spektra. Zbog toga dijagnoza često dolazi vrlo kasno. Naime, da bi prilagodba djeteta bila uspješna, potrebna je rana detekcija, jer ako se poremećaj autističnog spektra ne prepozna do djetetove druge ili treće godine, mogu već izostati govor, komunikacija, kontakt očima te se javiti nepoželjna ponašanja.

No, bez obzira na kasnu dijagnozu poremećaja autističnog spektra, s kojom se susrela i Ana Vlahović, u Gorici situacija ipak nije toliko loša, ispričala je ova majka troje djece, od kojih jedno ima poremećaj autističnog spektra. Njezin Josip ide u Dječji vrtić Velika Gorica gdje je dobio treću tetu. Vrtić ima i rehabilitatora koji im pomaže, a Josip ide i na terapije u Udrugu Anđeli.

“Ja se nadam da će se izgradnjom novog vrtića za djecu s posebnim potrebama Josip dobiti jednu skupinu djece koji imaju isti problem, da budu zajedno, razvijaju se i rastu i možda jednog dana idu u istu ovu školu, Kumičić, u koju ide naš stariji sin Karlo”, kazala je Ana Vlahović.

02.04.2017. Velika Gorica – U Street Workout parku obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Prema zadnjem registru iz 2016. godine u Hrvatskoj je upisano 1.860 djece s poremećajima iz autističnog spektra, no vjeruje se kako je brojka puno veća.

“Zadnjih 10-ak godina primijetili smo znatno veći broj, čak se govori da u svijetu svako 60. živorođeno dijete ima elemente autizma i to već ukazuje na jako velik problem i sasvim sigurno se očekuje i porast”, rekla je Jasna Primorac iz Specijalne bolnice Goljak.

Galerija fotografija

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno