Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Župan Kožić: 10 posto fiskalnog kolača za razvoj nije dovoljno

Objavljeno

U sklopu trodnevnog nadzora funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, izaslanici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe posjetili su Zagrebačku županiju. Sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim zamjenicima Damirom Tomljenovićem i Rudolfom Vujevićem razgovarali su o provedbi preporuka Kongresa iz 2007. godine, suradnji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, neposrednom izboru župana te financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave.

 

Ole Haabeth, župan županije Ostfold u Norveškoj, član nadzornog odbora Kongresa i voditelj izaslanstva, pojasnio je da je cilj nadzora utvrditi provodi li Hrvatska preuzete obveze iz Europske povelje o lokalnoj samoupravi, koje su u cijelosti prihvaćene 2008. godine, te istovremeno razmijeniti mišljenja o aktualnim problemima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave. Do listopada 2016. godine izvjestitelji će pripremiti izvješće Kongresu koji će tada hrvatskim vlastima dati nove preporuke i sugestije.

Županija

Govoreći o ranije preuzetim obvezama, župan Kožić je rekao da su, izmjenama zakona, ispoštivane preporuke o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana, uspostavljen je obvezujući pravni okvir za sudjelovanje u javnim raspravama prije donošenja zakona koji su bitni za funkcioniranje lokalne i regionalne samouprave, formirana je Hrvatska zajednica županija. Također, župan je govorio i o stvarima s kojima županije nisu zadovoljne.

 

„Nismo zadovoljni da se određenim zakonskim normama definiraju obveze županija koje nisu adekvatno pokrivene financijskim sredstvima, a posebno smo nezadovoljni što je Hrvatska izrazito centralizirana država. Za financiranje općina, gradova i županija odlazi samo deset posto fiskalnoga kolača, što nije dostatno za ukupno poslovanje i razvoj“, rekao je župan, upozorivši na smanjivanje decentraliziranih sredstava tijekom zadnje četiri godine za školstvo i zdravstvo, te izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojom su, od 2015. godine, smanjeni prihodi županija, općina i gradova.

 

Galerija fotografija:

 

Kultura

FOTO “Turopolu z mojega srca” Zdenke Mlinar čuva turopoljsku kajkavštinu od zaborava

Promociju je organizirala Udruga umjetnika SPARK Velika Gorica koja je, uz Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, i sunakladnik ove knjige vrijedne za očuvanje tradicijskog govora turopoljskoga kraja.

Objavljeno

on

“Turopolu z mojega srca”, poetska zbirka autorice Zdenke Mlinar promovirana je u subotu 26. rujna, u Društvenom domu Gradske četvrti Pleso. Sukladno uputama Stožera civilne zaštite, promocija je održana uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera.

Ovo je peta knjiga Zdenke Mlinar, a njena posebnost je to što je pisana turopoljskom kajkavštinom i to perom osobe koja nije rođena na ovim prostorima. Tim više, knjiga je iskra svjetla na putu rehabilitacije govora kojem je prijetio zaborav.

Promociju je organizirala Udruga umjetnika SPARK Velika Gorica koja je, uz Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, i sunakladnik ove knjige vrijedne za očuvanje tradicijskog govora turopoljskoga kraja. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se maestro Siniša Belošević koji je uglazbio dvije pjesme iz ove knjige: “Zemla, turopolska” i “Beli angel”.

SPARKOVCI su ponosni i na činjenicu da se knjiga “Turopolu z mojega srca” promovira baš u danima kada i Grad Velika Gorica organizira manifestaciju Dani europske baštine, na temu Turopoljski dijalekt – govor mojeg zavičaja.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

Vijesti

Tko, zahvaljujući poznavanju povijesti Turopolja, najbrže ‘pobjegne’ osvaja nagradu

Objavljeno

on

Povodom manifestacije Dani europske baštine u Velikoj Gorici, Gorički klub mladih pripremio je novi escape room. U ovoj avanturi sudionici će moći ispitati svoje znanje o povijesti Turopolja. Lokacija je ponovno dvorac Lukavec, a datum 3. listopada, subota u 10 sati.

– U Escape-u naziva “DÔ JĔ BIL TÔT V STÔRE TUROPÔLSKE KURIJE I KAJ JĔ FKRAL?”, ispitajte znanje o svom rodnom kraju. Prijaviti se možete putem našeg maila već danas.Osim što ćete se dobro zabaviti, najbolja ekipa osvaja nagradu – poručili su iz Goričkog kluba mladih.

Nastavi čitati

Crna kronika

Naslonio se na ogradu koja je označavala građevinske radove, pa pao u kanal dubok 1.5 metara

62-godišnjak je bio pod utjecajem alkohola

Objavljeno

on

Muškarac (62) teško je ozlijeđen nakon što je u nedjelju u 18.20 sati pao u kanal u Ulici dr. Jurja Dobrile. Naime, policija javlja kako je 62-godišnjak bio pod utjecajem alkohola te je hodao nogostupom. U jednom trenutku naslonio se na metalnu ogradu koja je označavala i osiguravala građevinske radove. Jedan segment ograde se prevrnuo te je muškarac pao u kanal širine oko 1 metar i dubine oko 1,5 metara. Liječnička pomoć pružena mu je u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno