Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Vrijedni čuvari prirode iz Rakitovca izborili brončani status eko škole

Objavljeno

U Osnovnoj školi Rakitovec po treći put je svečano podignuta eko zastava. Učenici i djelatnici škole imaju dodatan razlog za slavlje jer osim što su uspješno dokazali kako su dosljedni čuvari prirode, ujedno su stekli i brončani status eko škole.

 

foto: Eko-škola Rakitovec

foto: Eko-škola Rakitovec

„Status eko škole dobili smo 2010. godine, prvi put smo ga obranili dvije godine kasnije, drugi put 2014. godine, a sada, nakon trećeg obnavljanja dobili smo željno očekivani brončani status“, rekao nam je učitelj i koordinator za Eko-školu Rakitovec Miroslav Grahovac.

 

A iza brončanog statusa stoji puno godina truda i rada. Sve je počelo 2001. godine kada su svoj stoljetni hrast lužnjak, koji raste u dvorištu škole, predložili da postane zaštićeni spomenik prirode.

 

„Između devet stabala u Hrvatskoj zaštićenih te godine, našao se tako i naš hrast lužnjak na koji smo jako ponosni“, istaknuo je Grahovac.

 

Zaradili preko 300 tisuća kuna

 

Nakon toga počeli su spašavati šume prikupljanjem starog papira. U 15 godina prikupili su 315 tisuća kilograma i  spasili 6.343 stabla. Za to su dobili brojne nagrade i priznanja, ali i preko 300 tisuća kuna s kojima su opremili školu, posjetili mnoge hrvatske krajeve, obilazili kazališne predstave i kino projekcije.

 

foto: Eko-škola Rakitovec

foto: Eko-škola Rakitovec

„Prije pet godina počeli smo prikupljati i stare baterije. Prije dvije godine bili smo prvi u Hrvatskoj, dok nam se prvo mjesto smiješi i ove godine jer do sada brojimo 330 kilograma, što je rezultat naših 58 učenika“, kaže Grahovac.

 

Nije niti ovo sve s čime se bave u Rakitovcu. Uz brigu oko hrasta lužnjaka, spašavanja drveća, prikupljanja starih baterija, učenici, njihovi roditelji i nastavnici dobre rezultate postižu i s odbačenim čepovima. S tim su se počeli baviti prije godinu dana i već su do sredine prosinca prošle godine prikupili nevjerojatnih 330 kilograma plastičnih čepova. Time su dobili čak 660 ulaznica za Nacionalni park Krka.

 

Galerija fotografija:

 

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno