Poveži se s nama

Vijesti

FOTO VIJEST Studenti goričkog Veleučilišta na evakuacijskoj vježbi u Zračnoj luci

Objavljeno

Pedesetak studenata prve, druge i treće godine preddiplomskog stručnog studija Upravljanje u kriznim uvjetima i specijalističkog diplomskog stručnog studija Krizni menadžment goričkog Veleučilišta sudjelovali su u sklupu stručne prakse na evakuacijskoj vježbi u novom putničkom terminalu Međunarodne zračne luke.
 
Nakon zvuka sirene koja je označila uzbunu zbog požara u putničkom prostoru za čekanje leta, a prema uputama i znakovima za evakuaciju, studenti su trebali napustiti prostore i evakuirati se do mjesta okupljanja izvan terminala.
 
Osim studenata, na vježbi su danas sudjelovali i djelatnici Zračne luke i to u ulozi putnika.
 

Foto: Veleučilište Velika Gorica


 

Vijesti

MOST: Tražimo rješavanje problema, a iz Grada nema ni slike ni tona

Zatražili su uvid u ugovor sa ZET-om, transparentnost gradskih računa, reviziju poslovanja s Petekom, uvrštavanje izvješća o projektu Aglomeracija Velike Gorice na sjednicu Gradskog vijeća…

Objavljeno

on

– O događanjima u proteklih šest dana oglasile su se sve stranke osim vladajućih. Jedino tko se nije oglasio su HDZ i Bandić Milan 365. Što se događa kod njih? Da li je nekakav sukob? Da li puca vladajuća koalicija? Da li puca zbog ZET-a? Mi to ne znamo, ali bilo bi jako dobro da se oglasi HDZ da vidimo mogu li oni normalno funkcionirati i voditi Veliku Goricu – uvodno je kazao Damir Slojšek na konferenciji za medije MOST-a Nezavisnih lista Velike Gorice u četvrtak ujutro, a kojom su, među ostalim, zatražili transparentnost gradskih računa, reviziju poslova Elektrocentra Petek u Gorici, odgovor na pitanje tko će preuzeti vođenje VG Vodoopskrbe i Aglomeracije…

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Sve što imamo iz Grada je izjava koju je mogao napraviti bilo tko. Kaže da su dogradonačelnici nešto dogovorili i da grad normalno funkcionira. Nema ni slike ni tona. Nemamo pojma da li su oni zajedno sjeli, a sve to samo još više dolijeva ulje na vatru sukobu u goričkom HDZ-u i po svemu sudeći, taj sukob je izvor ove afere koja se sada proširila na cijelu Hrvatsku. Prema natpisima iz medija, centar ove afere je gospodin Petek. On je “kućni majstor” u gradu Velikoj Gorici, najveći broj projekata koje je on imao je u Gorici. Istrage protiv njega su samo ogledalo onoga što se događa u velikogoričkom HDZ-u i tu se trebaju stvari dovesti na čisto – smatra nezavisni vijećnik i član kluba zastupnika MOST-a u Gradskom vijeću Alan Šembera i traži reviziju cjelokupnog poslovanja Grada s tvrtkom Elektorcentar Petek.

– Firma je gradila i bazene i kafiće i zgrade, javnu rasvjetu, popravljala ceste i rotor je gradila. To je zaista jedna svemoguća firma tako da tražimo reviziju tog poslovanja, izvješće o tom poslovanju, posebno iz aspekta jer se sam gospodin Petek hvali da je dobavio 70 posto poslova za svoju firmu. Vidimo da su se ti poslovi rješavali po klubovima i restoranima s vrećicama novca od 2 milijuna kuna, pa hoćemo raščistiti kakvo je to bilo poslovanje Grada Velike Gorice i gospodina Peteka – rekao je Šembera.

MOST-ovci su još jednom upozorili kako funkcioniranje grada ne smije stati te kako je pod hitno potrebno poduzeti korake u rješavanju gorućih problema, posebno projekta Aglomeracije Velike Gorice te ZET-a. Naime, ZET je ukino noćne linije za Veliku Goricu, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jučer je za Radio Sljeme kazao kako će se ugovor produžiti te kako će ZET vratiti noćne linije.

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Bandić se oglasio jučer da će nam dobronamjerno produžiti ugovor, kao da je on naš spasitelj. Međutim, mi tražimo uvid u ugovor. Nismo vidjeli ni ugovor koji je bio i koji je potpisan s gradonačelnikom, a po kojem je ZET mogao ukinuti noćnu liniju. Ako se i potpiše novi ugovor, želimo vidjeti što se događa. Ljudi nam putuju u Zagreb, među njima i školarci, i to je jako bitno – kazao je gradski vijećnik MOST-a Damir Slojšek.

Šembera je nedavnim priopćenjem već istaknuo probleme u kojima se našao projekt Aglomeracija Velike Gorice, a sada je dodao još jedan podatak.

– Projekt Aglomeracije, za sada, ide dalje. Međutim, gospodin Kolarec koji sada mijenja gradonačelnika, ima zadatak naći novog direktora VG Vodoopskrbe jer bez njega i čovjeka koji vodi EU fondove, a oboje su u pritvoru, Velika Gorica ne može ispunjavati svoje obaveze. To otvara novi problem – počele su teći kamate na neplaćene račune u ovom projektu. To znači da se troškovi projekta samo povećavaju – pojasnio je Šembera i ponovio zahtjev da se za iduću sjednicu Gradskog vijeća pripremi izvješće o projektu s najnovijim informacijama.

Predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, kaže Šembera, obećao je kako će tu točku uvrstiti na dnevni red sjednice 2. listopada. Osim toga, Šembera traži formiranje nadzornog odbora ili povjerenstva koje bi bilo stručno tijelo za kontrolu i nadzor ovog projekta.

U događaje bi se, smatra MOST, aktivno trebala uključiti i Zagrebačka županija.

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Mi smo “13. prase” u županiji. Mi smo na repu događanja. Ništa ne vidimo i ne osjećamo vezano uz razvitak digitalne infrastrukture i nismo uključeni u projekt širokopojasne infrastrukture. Nepostojanje jasne prometne povezanosti županije kroz jedinstveno poduzeće koje bi povezivalo gradove i mjesta u županiji sa Zagrebom, ali i međusobno, je temeljni problem točkastog razvitka županije i nekorištenja kapaciteta za razvitak i gradova i županije. I upravo zbog toga mi u Gorici danas osjećamo posljedice dugogodišnjeg nemara. Također, županijski Dom zdravlja više izgleda kao muzej nego suvremena ustanova 21. stoljeća. Županija koja ne ulaže dovoljno u goričke lokalne zdravstvene ustanove ne može očekivati zdravo stanovništvo koje je u stanju doprinijeti gospodarskom razvitku – kazao je vijećnik MOST-a u Skupštini Zagrebačke županije Ivan Bekavac, a osvrnuo se i na problem obrazovanja te aferu u čijem se centru našao ivanićgradski poduzetnik Petek.

– Sve navedeno govori o nedostatku komunikacije između gradskih i županijskih upravnih tijela i strukturirane umreženosti, a nažalost, svjedoci smo jednog  drugog tipa umreženosti kojom se nitko ne ponosi i koji nam nanosi štetu. Iz medija vidimo da je puno poslova postojalo na razini Županije, pa vjerujem da će o tome tek biti više riječi. Grad Velika Gorica je jezgra ove koruptivne hobotnice, međutim nemojmo zaboraviti da je to hobotnica koja svoje krakove ima u svim dijelovima Zagrebačke županije. Građani Velike Gorice i Turopolja ne smiju biti taoci prljavih poslovnih rabota Gradske uprave nego zaslužuju komunikaciju između Grada i Županije koja će biti na dobrobit svih nas i naše djece-zaključio je Bekavac.

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Vijesti

Konferencija “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”

Objavljeno

on

Autor

Grad Velika Gorica i komunalno društvo VG Čistoća od prosinca 2018. godine provode projekt edukacije i informiranja “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”, sufinanciran u visini 60,47 % sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine2. Projekt je vrijedan 1.984.588,79 kuna, od čega se iz Kohezijskog fonda sufinancira 1.096.245,50 kuna.

Cilj projekta je kroz ukupno 22 projektne aktivnosti educirati i informirati sve skupine građana Grada Velike Gorice o pravilnom gospodarenju otpadom, važnosti odvojenog sakupljanja otpada “na kućnom pragu” i putem reciklažnih dvorišta te “zelenih otoka”, kako bi se tako sakupljeni otpad mogao reciklirati i pravilno zbrinuti, umjesto da završi na “divljim” deponijama ili gradskom Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava.

Među do sada provedenim aktivnostima projekta važno je spomenuti tisak i distribuciju tiskanih edukacijskih materijala za školarce i djecu u vrtićima (letci, brošure, slikovnice, radni listići), provedbu edukacijskih radionica o pravilnom gospodarenju otpadom u svim velikogoričkim školama, kampanje putem medija (radijske emisije i oglasi na lokalnom City radiju), plaćenih oglasa u lokalnim tiskanim medijima i na web portalima te plakata izloženih na javnim mjestima, izradu informativnih ploča o pravilnom odvajanju otpada koje su izvješene u prostorijama za otpad stambenih zgrada, produkciju video filmova o pravilnom gospodarenju otpadom i kazališne predstave za školsku djecu te organizaciju javne konferencije – tribine o pravilnom gospodarenju otpadom koja će se održati dana 29. rujna 2020. godine u trajanju od 14 do 16,15 sati. Tribina će se održati u konferencijskoj dvorani na I. katu gradskog stadiona Velika Gorica, Ulica Hrvatske bratske zajednice 80 (južni ulaz) u Velikoj Gorici.

Na tribini će se predstaviti projekt “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice” te će biti riječi o svrsi i ciljevima pravilnog gospodarenja otpadom te tehnikama odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količina otpada odloženog na Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava koje provodi gradsko komunalno društvo VG Čistoća d.o.o. Na tribinu su posebno pozvani predstavnici suvlasnika stambenih zgrada na području Velike Gorice, budući da u stambenim zgradama nastaje oko polovice svih količina komunalnog otpada koji treba pravilno zbrinjavati, ali i svi ostali zainteresirani građani, koji će moći postavljati pitanja i dobiti na njih stručne odgovore.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji trebaju se prijaviti putem internetske poveznice http://www.vg-konferencije.com/.

Nastavi čitati

Vijesti

U samo nekoliko koraka upoznajte Turopolje i sudjelujte u Svjetskom danu turizma

Turistička zajednica poziva na virtualnu šetnju u kojoj možete doživjeti mirise, zvukove i boje Turopolja

Objavljeno

on

Ususret Svjetskom danu turizma, Turistička zajednica Velike Gorice poziva na nedjeljnu šetnju Turopoljem. Na jednom mjestu posjetitelji će moći otkriti sve detalje vezane uz povijest Turopolja, tradiciju Turopoljaca, upoznati se s karakterističnim životinjama i biljkama ovog kraja, pomirisati Andautoniju, čuti zbor plavih žaba ili zaviriti u košnice marljivih pčela, ali i zaigrati interaktivne igre, odgovoriti na pitalice ili pak poslati elektronsku razglednicu iz srca Turopolja.

Vrata interpretacijskog centra i multifunkcionalne dvorane Centra za posjetitelje otvorena su svaki dan, a posebno čekaju svoje posjetitelje na Svjetski dan turizma, u nedjelju, 27.listopada od 10 do 18 sati.

– Želimo našim sugrađanima približiti ljepote Turopolja, sve one bisere na kojima i mi gradimo našu turističku ponudu, sve ono čime se ponosimo i što predstavljamo i van granica naše Velike Gorice. Svjetski dan turizma, koji ćemo, kao svojevrsno slavlje turizma obilježiti u nedjelju, želimo proslaviti s našim građanima, u polusatnoj šetnji Turopoljem, na jednom mjestu, u jedinstvenoj dvorani koja priča priču o povijesti Turopolja i koja će, vjerujemo, oduševiti i zaokupiti sva vaša osjetila – pozvala je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno