Poveži se s nama

Moja županija

FOTO VIJEST Nacionalne manjine Zagrebačke županije susrele se u vrbovečkoj Dubravi

Objavljeno

U vrbovečkoj Dubravi u tijeku je obilježavanje Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije.  Predsjednik Koordinacije Imbro Berkeš ističe kako je na području Zagrebačke županije zastupljeno devet nacionalnih manjina, a da su se okupili Koordinacijom kako ne bi trebali nastupati pojedinačno.

 

“Postojimo već četvrtu godinu i vidimo kako na ovaj način možemo doći do više sredstava i realizirati puno više programa nego kada smo nastupali pojedinačno”, kazao je Berkeš, inače predstavnik mađarske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

 

dan-koordinacije-vijeca-i-predstavnika-nacionalnih-manjina-zagrebacke-zupanije

foto: Tin Trputec

Nacionalne manjine predstavile su autohtone specijalitete svoga kraja koje su svi uzvanici mogli kušati. Uoči zajedničkog druženja i kulturnog programa posjetitelji su razgledavali i rukotvorine te ostala blaga nacionalnih manjina.

 

“Ovo je dan kada svaka nacionalna manjina može pokazati dio svoje tradicije. To je važno u današnjem svijetu koji je prilično globaliziran. Riječ je o bogatstvu kojeg svakako treba sačuvati. Večeras se družimo, uživamo uz pjesmu i plesove”, poručio je predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

 

Na druženje je stigao i poznati velikogorički slastičar Memetali Zenuni – Memi, predsjednik Vijeća albanske manjine Grada Velike Gorice. Napomenuo je kako su njegovi sunarodnjaci zadovoljni osobito u Gorici jer učenici mogu pohađati dopunsku nastavu albanskog jezika.

 

“U tome nam je posebno pomogao gradonačelnik Dražen Barišić te se nadam nastavku naše dobre suradnje. Drago mi je da smo se večeras ovdje okupili u Koordinaciji jer na neki način razmjenjujemo mišljenja i možemo čuti koji su zajednički rezultati postignuti u protekloj godini”, rekao je Zenuni.

 

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno