Poveži se s nama

Moja županija

FOTO VIJEST Nacionalne manjine Zagrebačke županije susrele se u vrbovečkoj Dubravi

Objavljeno

U vrbovečkoj Dubravi u tijeku je obilježavanje Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije.  Predsjednik Koordinacije Imbro Berkeš ističe kako je na području Zagrebačke županije zastupljeno devet nacionalnih manjina, a da su se okupili Koordinacijom kako ne bi trebali nastupati pojedinačno.

 

“Postojimo već četvrtu godinu i vidimo kako na ovaj način možemo doći do više sredstava i realizirati puno više programa nego kada smo nastupali pojedinačno”, kazao je Berkeš, inače predstavnik mađarske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

 

dan-koordinacije-vijeca-i-predstavnika-nacionalnih-manjina-zagrebacke-zupanije

foto: Tin Trputec

Nacionalne manjine predstavile su autohtone specijalitete svoga kraja koje su svi uzvanici mogli kušati. Uoči zajedničkog druženja i kulturnog programa posjetitelji su razgledavali i rukotvorine te ostala blaga nacionalnih manjina.

 

“Ovo je dan kada svaka nacionalna manjina može pokazati dio svoje tradicije. To je važno u današnjem svijetu koji je prilično globaliziran. Riječ je o bogatstvu kojeg svakako treba sačuvati. Večeras se družimo, uživamo uz pjesmu i plesove”, poručio je predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

 

Na druženje je stigao i poznati velikogorički slastičar Memetali Zenuni – Memi, predsjednik Vijeća albanske manjine Grada Velike Gorice. Napomenuo je kako su njegovi sunarodnjaci zadovoljni osobito u Gorici jer učenici mogu pohađati dopunsku nastavu albanskog jezika.

 

“U tome nam je posebno pomogao gradonačelnik Dražen Barišić te se nadam nastavku naše dobre suradnje. Drago mi je da smo se večeras ovdje okupili u Koordinaciji jer na neki način razmjenjujemo mišljenja i možemo čuti koji su zajednički rezultati postignuti u protekloj godini”, rekao je Zenuni.

 

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno