Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Veliku Goricu posjetila pravobraniteljica Anka Slonjšak

Počela izrada 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice

Objavljeno

Nakon dvije uspješno provedene strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice, počela je izrada i treće. U Pučkom otvorenom učilištu održao se prvi radni sastanak, a sudionici će na radionicama po segmentima obrađivati područja vezana uz izradu nove strategiji za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

„Oformit će se 12 radnih grupa, koje do 30. rujna moraju iznijeti prve prijedlog. Nakon toga će Povjerenstvo za osobe s invaliditetom uskladiti sva mišljenja, prijedloge i stavove te dati ih na javnu raspravu. Kad gradonačelnik prihvati prijedlog nove strategije upit će je u redovnu proceduru na Gradsko vijeće Grada Velike Gorice. Očekujemo da će to biti u prosincu ili početkom iduće godine“, rekao nam je Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na razini države donesena je nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom i ona je na snazi od 2017. do 2022. godine. Ona je temelj i baza na kojima lokalne sredine grade svoje strategije. Današnji prvi radni sastanak posjetila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak.

„Mislim da je grad Velika Gorica primjer dobre prakse, jer strategije koje su napravljene ispunile su određene ciljeve. Međutim, još uvijek postoji prostor za poboljšanje“, istaknula je Slonjšak.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Senzibiliziranje društva za potrebe osoba s invaliditetom izrazito je važno. Pravobraniteljica se osvrnula i klimu koja vlada u hrvatskom društvu vezanu za ovu tematiku.

„Ono što je veliki problem je to što položaj osobe s invaliditetom ovisi od sredine do sredine. Što osobe s invaliditetom žive u ruralnijim područjima, to je nažalost njihov položaj teži. Vjerujem da grad Velika Gorica jako dobro radi i prepoznaje potrebe svojih sugrađana, ali vidjet ćemo danas koliko je još prostora ostalo za poboljšanje“, dodala je pravobraniteljica.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Radnom sastanku prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Podsjetio je kako je u proteklih 10 godina kroz dvije strategije puno toga napravljeno.

„Nabavljeno je vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, nabavljen ginekološki stol prilagođen ženama s invaliditetom, otvorene posudionice ortopedskih pomagala i didaktičkih pomagala, otvoreno savjetovalište za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, opremljena je teretana za osobe s invaliditetom, arhitektonski je prilagođen veliki broj prometnica osobama s invaliditetom, a omogućena je i integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovan odgojno-obrazovni sustav kroz projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje“, istaknuo je Kolarec.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Pravobraniteljica će nakon radnog sastanak posjetiti izdvojeni odjel Centra za odgoj i obrazovanje Velike Gorice u Kolodvorskoj ulici, gdje djeluje Odjel za radno proizvodne aktivnosti.

Vijesti

Policija najavila dvodnevnu akciju zaštite pješaka

Kontrolirat će vozače, ali i pješake

Objavljeno

on

U utorak i srijedu na području Policijske uprave zagrebačke provodit će se akcija Zaštita pješaka. Cilj je smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

– Akcija je usmjerena na prekršaje vozača te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima te pješake koji kolnik prelaze izvan mjesta obilježenog za prelazak. Pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

Što goričke umirovljenike najviše veseli i tišti, govori Vera Šebrek, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice

Puni su planova za 2021. godinu jer je riječ o izbornoj godini za sve podružnice

Objavljeno

on

Umirovljenici su kategorija stanovništva koja u velikom broju slučajeva teško živi, ima mala primanja, ali su oni koji redovito podmiruju svoje obveze, najmanje se žale, vrlo su aktivni i imaju bogat društveni život. Ove godine pandemija koronavisusa i njih je kao i sve nas ostale malo ograničila u druženjima, ali svi se zajedno nadamo da će to što prije proći.

Razgovarali smo s predsjednicom Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice, Verom Šebrek koja nam je otkrila što naše umirovljenike najviše tišti, ali i veseli, kako udruga funkcionira u ovim izazovnim uvjetima i još puno toga.

Dvije godine je gospođa Šebrek na čelu ove Udruge gdje je predložena za predsjednicu jer je vrlo otvorena i ambiciozna, a prije mjesta predsjednice bila je član izvršnog odbora. Nije nimalo dvojila i prihvatila je tu funkciju.

– Ovo je najveća Udruga u Zagrebačkoj županiji, brojimo trenutno oko 2930 članova, imamo 27 podružnica. Bilo nas je 28, ali nažalost Dubranec se zatvorio jer nema dovoljno ljudi, pa su se oni pripojili podružnici u Lukavcu. – kaže Šebrek.

Iako naziv to govori, umirovljenici uopće ne miruju, a pogotovo ne oni koji su odlučili biti podrška svim ostalima kao gospođa Vera. Ističe da si je postavila puno zadataka.

– Nastojimo osigurati termalno liječenje našim članovima, ljetovanja, nabaviti ogrjev za zimu, organiziramo druženja, hodočašća, izlete…Sve što naše umirovljenike zanima. Osiguravamo im jabuke za zimu, posjećujemo bolesne i nemoćne.

Da se umirovljenici jako vole družiti, potvrdila je i naša sugovornica, te istaknula kako im to svima ove godine jako nedostaje. Podsjetila je da su zadnje druženje imali 11.ožujka kad su obilježili Dan žena. No, kako kaže strpljivi su i očekuju da će sve to popustiti i da će se moći družiti.

Bez obzira na koronu, puni su planova za 2021. godinu jer je riječ o izbornoj godini za sve podružnice. U razgovoru sa svojim članovima uočila je i  mnoge probleme. Žale se kako se o njima jako malo brine po selima.  Kaže kako su im vrlo male božićnice u odnosu na druge, puno manje gradove. Voljeli bi kad bi od Grada mogli dobiti neke popuste koje bi mogli iskoristiti na raznim mjestima. U gradu je bazen, pa kad bi se omogućilo da ga barem jednom tjedno mogu koristiti bez naknade. Tu je i pitanje Doma za starije i nemoćne. Kako ističe sve što imaju je privatno.

– Razgovarala sam o tome s gradonačelnikom, no, nažalost gradovi više ne rade domove, nego županije. I sve skupa ide izuzetno teško. Mi nismo politički orijentirani i možemo vrlo malo učiniti, a stranke umirovljenika koje postoje ne čine gotovo ništa za našu populaciju.

Kako je Vera Šebrek dvije godine predsjednica Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice pitali smo je čime se može pohvaliti u svom radu.

-Svakako moram izdvojiti organizaciju jubilarnih 25. Susreta umirovljenika Zagrebačke županije, prošle godine u Parku dr.Franje Tuđmana, a koji su trajali dva dana. Ugostili smo 27 udruga iz Zagrebačke županije, što znači oko 2500 sudionika. Bila je to predivna manifestacija.  U rujnu smo svojim korisnicima omogućili odlazak na talasoterapiju u Crikvenicu, što je udruga sufinancirala s iznosom od 54 tisuće kuna.

Skromni su naši umirovljenici, pa ih i male stvari čine sretnima.

– Zadovoljni su što organiziramo ljetovanje, otplaćuju to na rate kao i liječenje u Top termama Topusko. Ove godine smo imali nabavku ogrjeva za zimu, također na rate. Nisu ih ni otplatili, a ogrjev je isporučen.

Nema svaka podružnica iste potrebe, grad je jedno, okolna sela su drugo, kaže Šebrek.

– Sad smo se uključili u jedan projekt za koji bi sredstva trebali dobiti iz Europske unije. Grad je nositelj zajedno s Udrugom Mobbing, a mi ćemo biti korisnici. Tu će biti savjetovanja, s pravnog, socijalnog i medicinskog stajališta. Također, tu će biti i gerontodomaćice koje će brinuti, svaka po pet ili šest korisnika. Projekt bi trebao zaživjeti sljedeće godine.

Kako postoji 27 podružnica, treba vidjeti koliko je članova zainteresirano za gimnastičke vježbe jer se ljudima ne putuje u Veliku Goricu iz okolnih mjesta, pa bi se tako nešto moglo organizirati u društvenim domama. Osigurali bi tko bi im održavao treninge i opremu.

Puno je umirovljenika invalida koji nisu ni svjesni koja su njihova prava i kako ih koristiti.

– Ne znaju kako doći do invalidske iskaznice koja im može puno pomoći. Kad negdje idu oslobođeni su plaćanja npr.boravišne pristojbe. Nema ih tko uputiti, pokušat ću naći način da im svima pomognemo.

Planova za sljedeću godinu je puno, kako smo već pisali održavat će se godišnje izborne skupštine podružnica umirovljenika, očekuje se i odabir destinacije za sedmodnevno ljetovanje, te destinacije za trodnevni odmor, trebat će sklopiti i novi ugovor o nabavci drva, bit će tu i predavanje o zdravstvenim problemima umirovljenika. Planira se i domjenak povodom Valentinova, te predavanje “Ne nasilju nad starijima”. Bit će tu i domjenak povodom Dana žena, realizacija termalnog liječenja u toplicama…I ovo su vjerovali ili ne samo planovi za prva tri mjeseca, no napravljen je plan za cijelu godinu.

A bez obzira na razne udruge, svi mi trebali bi se malo osvrnuti oko sebe i ako je potrebno pomoći ljudima oko sebe, pogotovo onima starije životne dobi, jer, prije ili kasnije svi ćemo jednog dana ostariti i zasigurno ne bismo voljeli biti prepušteni samima sebi.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Stožer propisao nove mjere, 29 zaraženih u Gorici, četiri razreda u samoizolaciji

Uz ponovno rekordne brojke novozaraženih koronavirusom, stigla su još dvije povezane vijesti – tri razreda osnovne i jedan razred srednje velikogoričke škole otišao je u samoizolaciju, a rukometašice Gorice odgodile su svoju utakmicu…

Objavljeno

on

Zbog rekordnih brojki iz dana u dan, Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je nove mjere prevencije širenja koronavirusa, koje će vrijediti od ponedjeljka. Među njima je stroga mjera fizičkog distanciranja, najmanje dva metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metar na otvorenom, a korištenje maski bit će obavezno i na otvorenom u situacijama u kojima nije moguće održavati distancu.

Uz to, od sutra su zabranjena i sva javna događanja i okupljanja na kojima je više od 50 ljudi. Svadbe i dalje smiju trajati do ponoći, s najviše 30 ljudi uključenih u proslavu, a maksimalno 30 ljudi može biti i na sprovodima. Na privatnim okupljanjima ne smije biti više od 15 osoba, a sportska se natjecanja nastavljaju bez gledatelja. Bilo kakva vanjska okupljanja smiju trajati do 22 sata, a okupljanja u ugostiteljskim objektima do kraja radnog vremena. Također, zabranjuje se i prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 sati.

Na bilo kakvom okupljanju potrebno je voditi evidenciju o prisutnima, a to se ne odnosi na okupljanja vezana uz umjetničke, kazališne, izvedbene aktivnosti ili kino projekcije koje su definirane posebnim protokolom. Ponovno je preporuka i da se što više radi od kuće, kako bi se što više smanjio kontakt među zaposlenicima, a sve skupa potrajat će idućih 14 dana, nakon čega će ove mjere ići na reviziju.

Gledajući samo Veliku Goricu, u nedjelju prijepodne objavljeno je kako je u protekla 24 sata evidentirano 29 novih slučajeva, a u Zagrebačkoj županiji ukupno je 149 novozaraženih. Na te loše vijesti nadovezuje se i ona koja kaže da je samoizolacija propisana i učenicima tri razreda osnovne škole na području Velike Gorice, zbog pozitivnog učenika i djelatnika, kao i jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici, zbog pozitivnog učenika.

Također, odgođena je utakmica rukometašica Gorice, koje su u subotu u sklopu svog trećeligaškog prvenstva trebale igrati protiv petrinjske Petrinije. Koronavirus uvukao se u petrinjsku ekipu, pa će se ova utakmica odigrati u nekom sljedećem slobodnom terminu.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno