Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Veliku Goricu posjetila pravobraniteljica Anka Slonjšak

Počela izrada 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice

Objavljeno

Nakon dvije uspješno provedene strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice, počela je izrada i treće. U Pučkom otvorenom učilištu održao se prvi radni sastanak, a sudionici će na radionicama po segmentima obrađivati područja vezana uz izradu nove strategiji za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

„Oformit će se 12 radnih grupa, koje do 30. rujna moraju iznijeti prve prijedlog. Nakon toga će Povjerenstvo za osobe s invaliditetom uskladiti sva mišljenja, prijedloge i stavove te dati ih na javnu raspravu. Kad gradonačelnik prihvati prijedlog nove strategije upit će je u redovnu proceduru na Gradsko vijeće Grada Velike Gorice. Očekujemo da će to biti u prosincu ili početkom iduće godine“, rekao nam je Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na razini države donesena je nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom i ona je na snazi od 2017. do 2022. godine. Ona je temelj i baza na kojima lokalne sredine grade svoje strategije. Današnji prvi radni sastanak posjetila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak.

„Mislim da je grad Velika Gorica primjer dobre prakse, jer strategije koje su napravljene ispunile su određene ciljeve. Međutim, još uvijek postoji prostor za poboljšanje“, istaknula je Slonjšak.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Senzibiliziranje društva za potrebe osoba s invaliditetom izrazito je važno. Pravobraniteljica se osvrnula i klimu koja vlada u hrvatskom društvu vezanu za ovu tematiku.

„Ono što je veliki problem je to što položaj osobe s invaliditetom ovisi od sredine do sredine. Što osobe s invaliditetom žive u ruralnijim područjima, to je nažalost njihov položaj teži. Vjerujem da grad Velika Gorica jako dobro radi i prepoznaje potrebe svojih sugrađana, ali vidjet ćemo danas koliko je još prostora ostalo za poboljšanje“, dodala je pravobraniteljica.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Radnom sastanku prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Podsjetio je kako je u proteklih 10 godina kroz dvije strategije puno toga napravljeno.

„Nabavljeno je vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, nabavljen ginekološki stol prilagođen ženama s invaliditetom, otvorene posudionice ortopedskih pomagala i didaktičkih pomagala, otvoreno savjetovalište za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, opremljena je teretana za osobe s invaliditetom, arhitektonski je prilagođen veliki broj prometnica osobama s invaliditetom, a omogućena je i integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovan odgojno-obrazovni sustav kroz projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje“, istaknuo je Kolarec.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Pravobraniteljica će nakon radnog sastanak posjetiti izdvojeni odjel Centra za odgoj i obrazovanje Velike Gorice u Kolodvorskoj ulici, gdje djeluje Odjel za radno proizvodne aktivnosti.

Vijesti

Kako poslovati u doba pandemije, malim iznajmljivačima otkriva Turistička zajednica Zagrebačke županije

Za radionicu se potrebno prijaviti

Objavljeno

on

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva male iznajmljivače sa svog područja na besplatnu online edukaciju na temu „Poslovanje malih iznajmljivača u doba pandemije“ koja će se održati u ponedjeljak 8. lipnja u 18 sati preko aplikacije Zoom. Edukaciju organiziraju Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s turističkim zajednicama gradova i općina s područja Županije te Savjetovalište za obiteljski smještaj Interligo.

Prijave su obvezne, a primaju na e-mail adresu: infotic@visitzagrebcounty.hr

Nastavi čitati

Sport

Gorica je svoje rekla: NE rasizmu jednom posebnom fotografijom!

Nogometaši Gorice priključili su se globalnom pokretu nastalom nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda i prije jutarnjeg treninga u srijedu otišli na glavno igralište Gradskog stadiona i kleknuli oko centra…

Objavljeno

on

Povedeni akcijom u koju su se uključili najveći svjetski sportaši i klubovi, i nogometaši Gorice u srijedu prijepodne su se posložili na centru stadiona i – kleknuli.

“Poruka koju želimo poslati je da smo bez obzira na nacionalnost, boju kože i religiju jedna momčad i da rasizmu nije mjesto u ni nogometu, ni bilo gdje drugdje”, objava je koja stoji na klupskoj službenoj stranici uz fotografiju.

Povod cijeloj priči je, naravno, smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, žrtve policijske brutalnosti, u slučaju koji se odmah povezao s rasizmom. Podršku prosvjednicima, koji su dobro uplašili i predsjednika Donalda Trumpa, odmah su dali i brojni sportaši, a Floyd Mayweather platio je pogreb nesretnog Georgea.

U utorak su tako na društvenim mrežama poruke podrške poslali Ivan Rakitić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac… Momčadsku fotografiju u klečećem položaju objavio je i Liverpool, a slijedili su ga i mnogi drugi klubovi.
Među njima je, kao prvi od hrvatskih klubova, sad i Gorica, koja poručuje:

“Zajedno protiv rasizma. Zajedno za jednakost!”

Nastavi čitati

Vijesti

Završila izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda u Pokupskom

Vodu su dobila i četiri poljoprivredna gospodarstva, koja se bave uzgojem životinja, povrća i meda i kojima je opskrba vodom bitan čimbenik za unapređenje i proširivanje proizvodnje

Objavljeno

on

Završio je projekt izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda u mjestima Busije te Roženica (Labudane) u općini Pokupsko. Izgrađeno je ukupno 1.154,2 m’ vodoopskrbnog cjevovoda.

Foto: Pokupsko.hr

– Provedbom projekta omogućena je vodoopskrba za stanovnike ovih predjela, među kojima su i četiri značajna poljoprivredna gospodarstva, koja se bave uzgojem životinja, odnosno povrća i meda, i kojima opskrba vodom predstavlja bitni čimbenik za unapređenje i proširivanje proizvodnje – kažu iz Općine Pokupsko.

Ukupna vrijednost projekta je 650.324 kuna, a u nju su uključeni troškovi izvođenja radova i usluge stručnog nadzora. Pomoć za provedbu ovoga projekta ostvarena je u vidu financijskih potpora, i to Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu 350.000 kuna, te Zagrebačke županije u iznosu 212.824 kuna. Općina Pokupsko osigurala je iz vlastitih izvora 87.500 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno