Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Veliku Goricu posjetila pravobraniteljica Anka Slonjšak

Počela izrada 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice

Objavljeno

Nakon dvije uspješno provedene strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice, počela je izrada i treće. U Pučkom otvorenom učilištu održao se prvi radni sastanak, a sudionici će na radionicama po segmentima obrađivati područja vezana uz izradu nove strategiji za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

„Oformit će se 12 radnih grupa, koje do 30. rujna moraju iznijeti prve prijedlog. Nakon toga će Povjerenstvo za osobe s invaliditetom uskladiti sva mišljenja, prijedloge i stavove te dati ih na javnu raspravu. Kad gradonačelnik prihvati prijedlog nove strategije upit će je u redovnu proceduru na Gradsko vijeće Grada Velike Gorice. Očekujemo da će to biti u prosincu ili početkom iduće godine“, rekao nam je Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na razini države donesena je nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom i ona je na snazi od 2017. do 2022. godine. Ona je temelj i baza na kojima lokalne sredine grade svoje strategije. Današnji prvi radni sastanak posjetila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak.

„Mislim da je grad Velika Gorica primjer dobre prakse, jer strategije koje su napravljene ispunile su određene ciljeve. Međutim, još uvijek postoji prostor za poboljšanje“, istaknula je Slonjšak.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Senzibiliziranje društva za potrebe osoba s invaliditetom izrazito je važno. Pravobraniteljica se osvrnula i klimu koja vlada u hrvatskom društvu vezanu za ovu tematiku.

„Ono što je veliki problem je to što položaj osobe s invaliditetom ovisi od sredine do sredine. Što osobe s invaliditetom žive u ruralnijim područjima, to je nažalost njihov položaj teži. Vjerujem da grad Velika Gorica jako dobro radi i prepoznaje potrebe svojih sugrađana, ali vidjet ćemo danas koliko je još prostora ostalo za poboljšanje“, dodala je pravobraniteljica.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Radnom sastanku prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Podsjetio je kako je u proteklih 10 godina kroz dvije strategije puno toga napravljeno.

„Nabavljeno je vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, nabavljen ginekološki stol prilagođen ženama s invaliditetom, otvorene posudionice ortopedskih pomagala i didaktičkih pomagala, otvoreno savjetovalište za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, opremljena je teretana za osobe s invaliditetom, arhitektonski je prilagođen veliki broj prometnica osobama s invaliditetom, a omogućena je i integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovan odgojno-obrazovni sustav kroz projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje“, istaknuo je Kolarec.

20.09.2018. Velika Gorica – Prvi radni sastanak 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Pravobraniteljica će nakon radnog sastanak posjetiti izdvojeni odjel Centra za odgoj i obrazovanje Velike Gorice u Kolodvorskoj ulici, gdje djeluje Odjel za radno proizvodne aktivnosti.

Vijesti

FOTO Velika Buna u znaku nogometa i druženja

Treće izdanje malonogometnog turnira Udruge mladih Velika Buna okupio šest momčadi

Objavljeno

on

Velika Buna jučer je bila u znaku nogometa. Na nogometnom igralištu održan je malonogometni turnir na kojem je nastupilo šest momčadi. Snage su odmjerile ekipe Udruge mladih Velika Buna i Udruge PET Plus, momčad Velike Bune koja nastupa u Malonogometnoj ligi Vukomeričkih gorica, ekipa sastavljena od žitelja Velike Bune te momčadi iz Mraclina i Šiljakovine.

Foto: Anes Šuvalić

Riječ je sportskoj manifestaciji koja se održala u sklopu projekta REPRO PP koji za cilj ima resocijalizaciju bivših ovisnika, kao i senzibilizaciju lokalne zajednice za problematiku ove populacije. Već treću godinu zaredom u organizaciji turnira sudjeluju Udruga mladih Velika Buna i Udruga PET Plus.

– Uključili smo se u ovaj projekt kako bismo pomogli senzibiliziranju javnosti o ovome problemu u našem društvu. Bivši ovisnici spadaju u društvenu skupinu koja se jako teško resocijalizira djelom i zbog predrasuda koje društvo ima prema njima. Ovim turnirom željeli smo im pružiti podršku i pokazati kako sport ruši sve barijere – rekao nam je Marko Đurašin, predsjednik Udruge mladih Velika Buna.

Foto: Anes Šuvalić

Udruga PET Plus kroz edukacijske i sportske aktivnosti te individualni grupni rad s bivšim ovisnicima i njihovim obiteljima žele pomoći u integraciji svojih članova u zajednicu te im pomoći u razvoju i učenju životnih vještina.

– Bivšim ovisnicima nije lako. Stigmatizirani su u društvu, a tu je cjeloživotna borba s ovisnošću. Lako je skrenuti s pravog puta. Polovici od njih zaista pođe za rukom da okrenu stranicu i krenu u normalni život. Mi im pomažemo i kroz našu Zadrugu u pronalasku posla. Oni moraju naučiti nositi se životnim obvezama. Imamo sjajnih primjera kako su se neki od naših korisnika snašli u poduzetništvu, osnovali svoje obitelji i zatvorili vrta prošlosti za sobom – rekla nam je Mira Davidović, predsjednica Udruge PET Plus.

Foto: Anes Šuvalić

Nastavi čitati

Vijesti

Raspisan književni natječaj Matice hrvatske

Traže se najbolje kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 25. ožujka 2020. godine u Muzeju Turopolja u 19 sati u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Sport

Kakav transfer! Mladi Argentinac iz druge argentinske lige u – Vukovinu

Román Galinsky, 21-godišnji argentinski nogometaš, odlučio je svoju sreću potražiti u Europi. Posredstvom Jadranka Vladušića, bivšeg igrača Jelačića, porijeklom Argentinca, Galinsky će se aklimatizirati pokušati u Vukovini. A nakon toga pokušati nešto više…

Objavljeno

on

Vijest je zanimljiva i intrigantna. Nazvao je predsjednik Jelačića iz Vukovine i najavio veliko pojačanje, i to ni manje ni više nego iz Argentine.

– Naš negdašnji igrač porijeklom iz Argentine, Jadranko Vladušić, kojeg smo zvali Crespo, nije zaboravio dane u Jelačiću. Preporučio nam je zemljaka imenom Román Galinsky, koji ima 21 godinu. Stiže iz Deportivo Riestre, iz druge argentinske lige! – kazao nam je Matejčić i dodao:

– Trenutačno stanuje u Zagrebu, a mi mu tražimo smještaj u Velikoj Gorici. Ima ambicije za nešto više, a dok se ne aklimatizira, igrat će za nas. Odradio je trening u petak, a u nedjelju dolazi podržati momčad u Kobilić i donosi papire. Samo administracija odlučuju kad će imati pravo nastupa za Jelačić

Bit će zanimljivo pričekati epilog ove zanimljive priče… Na kraju, predsjedniče, sretan rođendan!!!

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno