Poveži se s nama

Kultura

FOTO Velikogoričanima su predstavljene priče iz Kurilovca kroz cijelo stoljeće

‘Knjiga ne ide povijesno-znanstvenim tragom, ali ide životom kakav se zaista odvijao’

Objavljeno

11.05.2017. – Velika Gorica – Predstavljena monografija ‘Priče iz Kurilovca’. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

U Muzeju Turopolja večeras je predstavljen Kurilovec u 20. stoljeću. Monografiju su punih šest godina pisali i materijale za nju prikupljali članovi Etno udruge Kurilovec, njih sedmero. Prvi dio knjige pisan je na domaćem kajkavskom, a druga polovica standardnim hrvatskim jezikom.

11.05.2017. – Velika Gorica – Predstavljena monografija ‘Priče iz Kurilovca’. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

“Mi smo ljudi koji bi željeli da priča našeg kraja ne padne u zaborav. Stoga smo u knjizi prikupili priče domaćih ljudi. Obišli smo sve naše starije sumještane i razgovarali s njima. Mislim da smo pokrili osnovne priče iz Kurilovca iz proteklog stoljeća, na što smo osobito ponosni”, rekla je urednica knjige i predsjednica Etno udruge Kurilovec, Ana Plehinger.

11.05.2017. – Velika Gorica – Predstavljena monografija ‘Priče iz Kurilovca’. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Recenzentica knjige Đurđa Parać ističe kako knjiga ne ide povijesno-znanstvenim tragom, ali da ide životom kakav se zaista odvijao u Kurilovcu.

“Ovo umetanje priča u knjigu zapravo su nadišle njezinu dimenziju, tako da sam ja svoju recenziju naslovila kao nadiđena ideja, jer upravo su te priče knjizi dale onu notu koja je više od jedne monografije”, kazala je Parać.

11.05.2017. – Velika Gorica – Predstavljena monografija ‘Priče iz Kurilovca’. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Predsjednik goričkog Ogranka Matice hrvatske Stjepan Rendulić monografiju ‘Priče iz Kurilovca‘ nazvao je knjigom života.

“U njoj su predstavljeni ljudi, njihovi običaji i vjerovanja, sve što se tiče svakodnevnog života. To je ono što zapravo vrijedi. Knjiga je na ponos Kurilovcu i Kurilovčanima“, zaključio je Rendulić.

Galerija fotografija:

Kultura

U Pokupskom žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo

Pozivaju mještane da se uključe

Objavljeno

on

Ljubitelji tradicije iz Pokupskog žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo u svom kraju. Radi se o ponovnom pokretanju KUD-a Pokuplje koje je radilo od početka prošlog stoljeća. Inicijatori su već kontaktirali koreografa, umjetničkog suradnika te suradnike za instrumentalnu i vokalnu sekciju, a sada traže članove koji se žele baviti folklorom.

– KUD Pokuplje je imalo svoje uspone i padove, a želja nam je da ga ponovno oživimo. Općina Pokupsko također je spremna financijski pomoći, potporom iz proračuna na temelju prijavljenog programa udruge. Pozivamo sve zainteresirane za aktivno sudjelovanje u KUD-u da popune upitnik i dostave ga u Općinu Pokupsko, osobno poštom ili e-mailom – kažu iz inicijative za osnivanje KUD-a Pokuplje.

Nastavi čitati

Kultura

Zaboravljena vještina: Izradite si turopoljsku poculicu

Objavljeno

on

Etno udruga Kurilovec u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati organizira u prostorijama udruge, u Sportskom centru Udarnik u Kurilovcu, radionicu izrade turopoljskih poculica – tradicijskog pokrivala za glavu udanih žena u Turopolju.

– Cilj radionice je prijenos znanja u izradi poculice kao dijela oglavlja ženske narodne nošnje Turopolja. Sav potreban materijal osiguravamo mi, a poculice koje će sudionici izraditi postaju njihovo vlasništvo – kažu iz Etno udruge Kurilovec.

Na radionici može sudjelovati do 15 ljudi, pa se potrebno prijaviti. Rok za prijavu je petak.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno