Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO “U učeničkim zadrugama od ničega uče napraviti čuda”

Objavljeno

Tradicionalno uoči Uskrsa, u prostorijama Zagrebačke županije na prodajnoj izložbi ukrasnih i uporabnih predmeta okupljaju se učeničke zadruge. Među 14  zadruga koje su danas izložile velik broj uskršnjih predmeta, bile su i dvije velikogoričke.

 

“Učeničke zadruge su pri našim osnovnim školama ustrojene da se djeca uče od ničega napraviti čuda. Stvarati proizvode, te proizvode plasirati na tržište, staviti marketing uz njih, prodati ih, a onda s tim novcima dalje raspolagati, znači investirati u svoju zadrugu”, objasnila je Darinka Balen, tajnica učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

 

Izrađuju keramiku, nakit, domaći pekmez…

“Bavimo se keramikom, heklanjem i izradom nakita od žice. Nikada ne radimo isto, uvijek osmislimo nešto različito. Keramiku oblikujemo, stavimo ju na sobnu temperaturu da se osuši i onda se ide peći. Nakon toga se ide bojati i glazirati, i ponovo peći”, rekla je Erika Novak iz Osnovne škole Nikole Hribara.

 

Od 29 učeničkih zadruga koje djeluju na području Zagrebačke županije, dvije su u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje, a to su Velika Gorica i Samobor. Radi se o djeci s posebnim potrebama.

 

“Imamo pekmeze koje pravimo od domaćih jagoda koje uzgajamo u našem jagodnjaku. To sve sami radimo, beremo jagode, plijevimo travu i radimo pekmez. Imamo lavandine vrećice koje mirišu, imamo pačja jaja koja ispuhujemo, farbamo, lakiramo i oslikavamo različite motive na njima”, opisao je Martin Budimir što u zadruzi Izazov rade u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Galerija fotografija

 

CityLIGHTS

FOTO Katolički vjernici procesijom gradskim ulicama proslavili blagdan Tijelova

Objavljeno

on

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas je blagdan Tijelova (puni naziv: Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa. Katolička Crkva ovim blagdanom slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U Velikoj Gorici slavljenje Tijelova započelo je svetom misom u 18:30 sati kod Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje su svećenici prije polaska procesije pričestili mnoge vjernike. U procesiji središtem grada vjernici su pjevali i molili, prigodnu glazbu izvodio je Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procesija se zaustavila kod Kapele sv. Lovre i onda se uputila prema Crkvi Sv. Petra i Pavla, posljednjoj postaji Tijelovske procesije, gdje je nakon dvaipol sata i završena.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Poznat datum održavanja Noći borilačkih sportova

Borilački klubovi prezentirat će svoje vještine u ringu na Trgu Stjepana Radića

Objavljeno

on

Iako je pandemija koronavirusa ozbiljno zaprijetila, Noć borilačkih sportova ipak će se održati i ove godine. Tradicionalna je to sportska manifestacija na kojoj se kroz borbe i demonstracije u ringu predstavljaju velikogorički borilački klubovi. Datum je 26. lipnja, program počinje u 20 sati na Trgu Stjepana Radića, a detaljan program bit će poznat idućeg tjedna, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Noći borilačkih sportova Ervin Kolarec .

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Protiv nasilja! Nastupa stand-up duo Saša Turković i Goran Vugrinec

Objavljeno

on

Rotaract club Velika Gorica u nedjelju, 14. lipnja, organizira veliku humanitarnu akciju StandUP #AgainstViolence. Kako bi prikupili sredstva za renovaciju sigurne kuće, utočišta za žrtve obiteljskog nasilja, Rotaractovci u gorički Club 100 dovode komičarski duo koji čine Saša Turković i Goran Vugrinec. Početak je u 19.30 sati.

– Tandem koji funkcionira savršeno k’o švicarski sat donosi punih 90 minuta najjačih fora i smijeha na bacanje. Njihove fore ovoga puta neće biti s ciljem da samo nasmiju publiku, nego da budu i dio jedne velike priče, koja je započela 14. prosinca 2019., a to je ovogodišnja akcija Rotaract kluba Velika Gorica:”Stop nasilju nad ženama” – kažu iz Rotaracta.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 40, a na dan eventa 50 kuna. Sredstva prikupljena prodajom ulaznica iskoristit će se za obnovu unutarnje stolarije te poboljšanje uvjeta u kojima borave štićenici sigurne kuće na tajnoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno