Poveži se s nama

Vijesti

FOTO U Parku dr. Franje Tuđmana niknulo šatorsko naselje

Interventni tim Crvenog križa pokazao čime raspolaže

Objavljeno

Interventni tim Gradskog društva Crvenog križa održao je pokaznu vježbu u Parku Franje Tuđmana. Pokazali su da su u stanju u vrlo kratkom vremenu podignuti šatorsko naselje u slučaju veće krizne situacije. U ovom trenutku raspolažu šatorima u kojima se u kratkom vremenu može smjestiti 50-tak ljudi, a raspolažu i terenskom kuhinjom koja u relativno kratkom vremenu hranom može opskrbiti 200-tinjak ljudi. No, najveću vrijednost predstavljaju ljudi, volonteri koji svoje slobodno vrijeme koriste kako bi pomagali drugima.

– Volontiram u Crvenom križu dugi niz godina. Još u osnovnoj školi išao sam na natjecanja iz prve pomoći, nastavio sam volontirati i natjecati se i u srednjoj školi, a i sad dok studiram kad uhvatim vremena sudjelujem u aktivnostima Udruge. Ovo je jedna izrazito humana djelatnost. Sutra ćemo na primjer volontirati na Turopoljskoj trci i pružati prvu pomoć, a često volontiramo i na biciklijadama – otkrio nam je Leon, student medicine s dugogodišnjim volonterskim stažom u goričkom Crvenom križu.

25.05.2019. Velika Gorica – Vježba interventnog tima Crvenog križa. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U ovom trenutku u interventnom timu aktivno je između 30 i 40 Goričanki i Goričana, koji se redovito educiraju i uvježbavaju.

– Dobrodošli su svi profili ljudi. Naši članovi su različitih struka, različitih dobnih skupina, a sva znanja kojima raspolažu nama su dobrodošla i iskoristiva. Naši ljudi imaju veliko srce i spremni su uskočiti u pomoć svojim sugrađanima u raznim humanitarnim akcijama, ali nemaju svijest koliko im ova znanja i vještine mogu pomoći u različitim životnim situacijama. Vi s tri mala postupka možete nekome spasiti život. Kad netko padne nesvijest on će u roku od tri do pet minuta umrijeti, ako leži na leđima. Ako znate prepoznati njegovo stanje i okrenete ga na bok, vi ste njemu spasili život – istaknula je Suzana Strunjak, ravnateljica GDCK Velika Gorica.

Galerija fotografija

Kultura

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas čitat će ulomke iz Homerovih djela

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta

Objavljeno

on

U Knjižnici Galženici pripremili su zanimljiv program povodom Svjetskog dana čitanja na glas. Sutra u 12 sati učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica goričkim osnovnoškolcima naglas čitati ulomke iz Homerovih djela.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se ove godine 5. veljače. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Tako u nekim zemljama djeca nose transparente kojima traže pravo na čitanje, dok u drugima djeca u školi razgovaraju sa svojim omiljenim piscem.

Nastavi čitati

Kultura

Matija Prskalo i Mladen Vulić s predstavom ‘Bez trećeg’ uskoro u Gorici

Cijena ulaznice je 50 kuna

Objavljeno

on

Od sutra su u prodaji karte za predstavu autora Milana Begovića “Bez trećeg”. Radi se o autorskom projektu Matije Prskalo i Mladena Vulića, a Goričani predstavu mogu pogledati 10. veljače u 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

Tema predstave Gala teatra je susret supružnika koji nisu imali prvu bračnu noć, žene koja odavno čeka i muža koji se vraća iz zarobljeništva nakon osam godina, a temelji se na sukobu koji je prouzročen muževom ljubomorom, sumnjičavošću i nepovjerenjem.

Nastavi čitati

Sport

Među 57 momčadi i Goričani: Odbojka kao rekreacija vodi sve do Umaga

Društvo koje se okuplja oko novoizgrađenih terena za odbojku na pijesku, rekreativci mahom ponikli u našem jedinom muškom odbojkaškom klubu OK Gorica, sudjelovali su na velikom turniru u Istri

Objavljeno

on

Proteklog vikenda u Umagu se održao 12. Umag Open, najveći rekreativni odbojkaški turnir u ovom dijelu Europe. Turnir je međunarodnog karaktera, već dobro prepoznat u regiji, sa sudionicima iz pet zemalja: Italije, Slovenije, Srbije, BiH i, naravno, Hrvatske. Da se među 57 momčadi nađe predstavnik Velike Gorice pobrinula se naša rekreativna ekipa pod nazivom Goričani – OK Gorica, okupljena oko novoizgrađenih terena za odbojku na pijesku, a mahom ponikla u našem jedinom muškom odbojkaškom klubu OK Gorica, s kojim često spariraju i iskustvom pomažu mladim nadama kluba.

Goričani su prezentirali vrlo dobru odbojku, no ždrijeb im nije išao na ruku, tako da su ispali u skupini od budućih finalista turnira (vrlo ozbiljnih ekipa, aktivnih sudionika slovenske 2. lige). Glavne nagrade su pokupili Slovenci, ŠD HIT Nova Gorica prvo mjesto, a Papagaji Vransko (SLO) i Špricer Team Maribor (SLO) raspodijelili su drugo i treće mjesto. To nije previše ni čudno, s obzirom na to da je rekreativni sport u susjednoj državi očito na dosta višoj razini nego kod nas. Vidljivo je to i po tome što je većina prijavljenih ekipa bila upravo iz Slovenije.

Ove godine bilo je to, kako kažu Goričani, “iskušavanje terena”, a već se kuju planovi za sljedeće izdanje turnira, gdje naši rekreativci najavljuju konkretnije rezultate, priželjkujući priključenje i ženske ekipe. U svakom slučaju, ovo je bio lijep korak za prezentaciju i rast rekreativne odbojke u Velikoj Gorici, te se nadamo nastavku sličnih akcija.

– Naravno, sve to nije moguće postići bez sponzora, stoga posebno zahvaljujemo Odbojkaškom Klubu Gorica, te već dobro poznatim podržavateljima raznih sportskih aktivnosti u gradu, CB Scotch, CB Passage, CB Alkar, isto kao i KSU d.o.o. te teniskom klubu iTeam. Za sljedeću godinu nadamo se aktivnijem uključenju Grada Velike Gorice, da se između ostalog i ovako promiče rekreativni sport u gradu. U svakom slučaju, hvala svima koji su nesebično pomogli da odbojka u Velikoj Gorici i na ovaj način raste i ima svoga predstavnika na ovom respektabilnom turniru – poručili su dečki.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno