Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Turopoljske obitelji ugostile Gradišćanske Hrvate

S njima su došli i njihovi prijatelji Mađari

Objavljeno

Osnovnoškolci iz Koljnofa i ove godine posjetili su Turopolje. Gradišćanski Hrvati i njihovi prijatelji Mađari tjedan dana učili su hrvatski jezik i kulturu. Na završnom satu u Buševcu gosti su prezentirali što su vidjeli i naučili te kako su obogatili svoj jezik tijekom boravka na goričkom području.

Foto: Osnovna škola Vukovina

„Iako naši gosti uče naš jezik u svojoj školi, ovo je bila dobra prilika da ga usavrše. Okruženje u kojem su se našli tjera ih da više govore hrvatski jezik i oni ovdje zapravo propričaju hrvatski. To nas izrazito veseli, a treba naglasiti kako s našim Gradišćanskim Hrvatima dolaze i njihove kolege Mađari“, rekao nam je ravnatelj Osnovne škole Vukovina Damir Bedić.

Djeca iz Koljnofa su boravila kod domaćina iz Vukovine, Buševca i Ogulinca. Između predavanja, gosti su obišli Zagreb i Veliku Goricu te stekli nova prijateljstva u Turopolju.

Galerija fotografija

Vijesti

Kurilovčani sutra obilježavaju Dan svoje gradske četvrti

Obilježava se i 20 godina od otkrivanja spomenika poginulim Kurilovčanima u Spomen parku Kurilovec

Objavljeno

on

Mještani Kurilovca sutra će obilježiti Dan svoje gradske četvrti. Prisjetit će se prvih žrtava velikosrpske agresije u Velikoj Gorici i 15 poginulih mještana Kurilovca u Domovinskom ratu.

Program počinje u 17 sati paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u Sajmišnoj ulici. U 17,45 sati u Spomen parku Kurilovec bit će položeni vijenci i održan prigodni komemorativni program, a u 18,15 sati služit će se sveta misa.

Ove godine obilježava se i 20 godina od otkrivanja spomenika poginulim Kurilovčanima u Spomen parku Kurilovec, spomenika koji su svojim radom i financijskim donacijama podigli sami Kurilovčani”,  poručili su organizatori.

 

 

Nastavi čitati

Crna kronika

Vikendice opet zanimljive lopovima

Ukradeni benzinski agregat, solarna lampa i alkohol vrijedan nekoliko tisuća kuna

Objavljeno

on

Na meti provalnika našle su se dvije vikendice na širem goričkom području. Prva provala dogodila se u Čičkoj Poljani, a iz vikendice lopov je ukrao benzinski agregat i jednu solarnu lampu. Šteta je procijenjena na 1200 kuna.

Druga provala dogodila se u Velikoj Buni. Lopov je iz vikendice ukrao veću količinu alkoholnog pića. Šteta iznosi nekoliko tisuća kuna.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričan Filip Marijanović (19) dobio je stipendiju prestižnog Sveučilišta Cambridge, nagradili su ga gorički rotarijanci

Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske

Objavljeno

on

Rotary klub Velika Gorica uručio je stipendiju Filipu Marijanoviću, 19-godišnjem Velikogoričanu koji uskoro odlazi studirati fiziku na prestižni Cambridge.
Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske.

“Do sada sam sudjelovao na šest međunarodnih natjecanja. To su bile pet olimpijada iz fizike, a jedna iz astronomije i astrofizike i na njima sam osvojio tri brončane i jednu srebrnu medalju. Sada sam dobio poziv na Cambridge, što me izuzetno veseli. Zahvaljujem Rotary klubu Velika Gorica koji mi je i prošle godine dao jednokratnu novčanu pomoć za moje postignute rezultate, a što mi je pomoglo u školovanju”, kaže Filip.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Cambridge je jedno od najboljih svjetskih sveučilišta kada je u pitanju fizika i Filip će učiti od najboljih profesora. To je izniman uspjeh mladog Velikogoričana kojem je samo nebo granica.

“Prvu godinu sam upisao prirodne znanosti, izučavat ću informatiku, materijale i fiziku, a onda ću vidjeti što će donijeti vrijeme”.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Predsjednik Rotary kluba Velika Gorica Siniša Drobnjak ističe kako već godinama potiču izvrsnost kod mladih Velikogoričana, među kojima je i Filip.

“U proteklih nekoliko godina 12 djece smo poslali na jednogodišnje školovanje u Ameriku. Filip Marijanović je izuzetno perspektivan učenik, također je naš stipendist. Nedavno je sve nas ugodno iznenadio da je dobio stipendiju Cambridgea, na što smo iznimno ponosni. Već smo kontaktirali Rotary klub Cambridge i kolege zamolili da mu nastave pomagati”, kazao je Drobnjak.

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno