Poveži se s nama

Kultura

FOTO Traganja u novim prostorima Zvonimira Notha

Objavljeno

Izložba slikara Zvonimira Notha ”Traganja u novim prostorima” otvorena je sinoć u Pučkom otvorenom učilištu. O umjetniku i njegovom slikarstvu govorio je Ante Živković Fošar: ”U slikarstvu Zvonimira Notha otkrivamo poetiku koja se bazira na temeljima suvremene umjetnosti. Izložba predstavlja maštoviti umjetnički eksperiment duhovnog svijeta obogaćenog energijom i vibracijama koje su sastavni dio meditativnog svijeta ovog autora.” . . . ”Umjetnički opus Zvonimira Notha ustvari predstavlja prijelaz ili most između dva svijeta za kojim tragamo u prostoru i vremenu, oduvijek kojeg zapažamo i onog za kojeg nemamo vremena vidjeti ga.” Glazbeni dio programa ispunio je Valentino, izveo je nekoliko skladbi na harmonici. Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Zvonimir Noth rođen je u Banja Luci, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu te diplomirao na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje na humanitarnim likovnim kolonijama i kolektivnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

Galerija fotografija

Kultura

Sve tajne glagoljice otkrili i prije desetog rođendana

Povodom mjeseca hrvatske knjige Knjižnica Velika Gorica organizirala je radionicu o glagoljici za učenike trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara

Objavljeno

on

Radoznala dječica u čudu su gledala u sva ta neobična slova, likove i oblike, ali samo na kratko. Učenici trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara došli su u prostor Knjižnice Velika Gorica kako bi doznali o čemu je tu riječ, a u tome su im pomogli knjižničari Mihaela Cajner Petrinec i Matija Katulić. Povod je činjenica što je upravo u tijeku Mjesec hrvatske knjige, a glagoljica je uvijek dovoljno misteriozna da bi bila zaimljiva i najmlađima.

– Uz kraće izlaganje o glagoljici, u praktičnom dijelu djeca su izrađivala bookmarkere s motivima i slovima glagoljice te vježbala pisanje i odgonetavanje slova i riječi – kažu iz knjižnice.

Riječ je, dakle, o djeci koja imaju osam, najviše devet godina, no očito nikad nije prerano da bi se naučilo nešto o povijesti našega pisma i jezika. Pa su djeca tako doznala da je glagoljica staroslavensko pismo koje nastalo sredinom 9. stoljeća, a u ovim se krajevima zadržalo sve do 19. stoljeća, iako ju je već tristotinjak godina ranije počela potiskivati latinica. No nju su djeca već potpuno savladala, pa zašto se ne pozabaviti malo i glagoljicom…

Nastavi čitati

Kultura

Izađi ako možeš! ‘Escape room’ u Kumičiću ipak bez vještica

U subotu će se u prostoru Osnovne škole Eugena Kumičića održati četvrti Escape room u organizaciji Goričkog kluba mladih

Objavljeno

on

Prvotni plan bio je da se naš ‘Escape room’ održi početkom studenog, pa smo mu dali podnaslov ‘Halloween edition’. Sad je ipak prošlo malo previše vremena od Halloweena, pa ću reći samo da tema neće biti usko vezana uz to. A ostalo neka ostane tajna, kaže voditelj Goričkog kluba mladih Matej Peranić.

Za one manje upućene, da pojasnimo i što se točno krije iza te dvije engleske riječi… Escape room je jedna vrsta fizičke avanturističke igre u kojoj aš tim ima određeni vremenski rok da izađe iz zaključane sobe, a da bi se došlo do konačnog rješenja, potrebno je savladati cijeli niz logički povezanih zagonetki i zadataka, razbijati kodove i tražiti tragove. Sve u svemu, jako zabavno.

– Ovo je naš četvrti Escape room event, a održat će se u sklopu događaja pod nazivom Male igre za Veliku Goricu, u organizaciji udruge Talus. Održava se ove subotu, 17. studenog, i bit će to cjelodnevni događaj, na kojem će se moći isprobati i razne druge društvene igre. U svakom timu može biti troje ili četvero igrača i sve što treba je prijaviti se na stranici ovog ‘eventa’ na Facebooku ili na e-mail gorickiklubmladih@gmail.com – kazao je Peranić.

Mjesto radnje bit će Osnovna škola Eugena Kumičića, Escape room bit će u akciji od 11 do 20 sati, dio mjesta već je popunjen, no prijave su još otvorene. Pa pobjegni ako možeš…

Nastavi čitati

Kultura

Brodolomke u Dvorani Gorica

Što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom?

Objavljeno

on

Predstava kazališta Moruzgva i Ludens teatra “Brodolomke” igra večeras od 20 sati u Dvorani Gorica. Dirljiva je to i smiješna, tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu. Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost. Ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale.

Zamislite samo što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom? A što bi tek napravili da ste u nemogućnosti suočiti se sami sa sobom zatvoreni s još troje koji se traže? Biste li pjevali? Biste li plesali?

Autor: Ana Tonković Dolenčić
Režija: Krešimir Dolenčić
Igraju: Ecija Ojdanić, Anita Matić Delić, Darija Lorenci Flatz, Sanja Milardović i Luka Petrušić

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno