Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Suvremena svadba kao refleks prošlog vremena

Objavljeno

U hrvatskoj je tradiciji svadba najpoželjniji način sklapanja braka, a svadbeni običaji su vrlo složeni i regionalno se razlikuju. Među predsvadbenim običajima najvažniji su prošnja i zaruke. Glavni sudionici svadbe, pored mladenaca naravno, su svatovi s posebnim dužnostima i nazivima, a njima se pridružuju ukućani mladenaca, rodbina i gosti. Vremenom su se svadbeni običaji znatno promijenili, ali i suvremenu svadbu obilježava sklonost ceremonijalnom ponašanju, a ponegdje i obnova starih običaja.

Ceremonijal vjenčanja je i dalje vrhunac svečanosti sklapanja braka, a nakon toga ispred crkve slijede brojna zajednička fotografiranja, čestitanja i odlazak kolone automobila prema hotelu odnosno restoranu gdje je dogovoren završni čin veselja velikog događaja u životu mladenaca. U novije vrijeme barjaktari su se profilirali kao predvodnici parade, a svatovska glazba uglavnom vodi protokolarna događanja u hotelu odnosno restoranu. Suvremena je svadba praznik ljepote, mladosti i veselja te podsjetnik na prošlo vrijeme i običaje.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 12. listopada 2018.

Naš turopoljski galeb otkriva nam na koji način osvaja žene te kojem se sve riziku pritom izlaže

Objavljeno

on

Što prvo pomislite kada kažete Petek na Gorice? Nekome je to prilika za dobru kupnju, drugima za prodaju, a trećima za pronaći svoju bolju polovicu. U videu doznajte što se to važno i povijesno za Goricu dogodilo upravo danas, kakvi su kesteni najbolji za kuhanje, a kakvi za pečenje te kakav specijalitet je za Petek pripremio naš poznati majstor bureka Zvonimir Šimić.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Gastro: DVD Kosnica pripremila je najbolju turopoljsku kotlovinu

Podijeljeno je više oko pet tisuća porcija hrane…

Objavljeno

on

I ove godine pokazalo se kako je hrana najbolji mamac za okupljanje velikog broja ljudi! Gastro Turopolja, 17-ti po redu ponovno je oduševio sve! Brojni građani u pratnji svojih najmilijih proveli su nedjelju u srcu Velike Gorice kako bi svi zajedno ručali na otvorenom. Dok su jedni uživali, drugi su kuhali i skuhali najbolju turopoljsku kotlovinu. Prema ocjeni žirija, najbolju kotlovinu pripremila je ekipa DVD-a Kosnica, na drugo mjesto zasjela je ekipa goričke Javne vatrogasne postrojbe dok je treća bila Udruga Žumberačke vile.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 12. listopada 2018.

Da je lako, kravicu bi imao svatko, kažu sirari i pohvališe se svojim delicijama s različitim vrstama začina

Objavljeno

on

Drago prodaje pravi lički med, a pčele i saće pronalazi u šumi. Više u video prilogu:

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno