Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Susret u Starom Čiču: Moja baka je štićenike primala na konak bez ikakve naknade, brinula se za njih i prala im kosu

Objavljeno

Udomitelji iz cijele Hrvatske i ove godine tradicionalno su se susreli u Starom Čiču. Na druženje su stigle mnoge udomiteljske obitelji i njihovi štićenici, a među njima i Vesna Kuten iz Vrbovca, koja je govorila o plemenitom radu cijele njezine obitelji.

„Udomili smo štićenike iz razloga jer volimo pomagati ljudima. To je tradicija od moje bake, koja je štićenike primala na konak bez ikakve naknade, brinula se za njih i prala im kosu. Vjerojatno i sama imam jednu crtu za pomaganjem onima u potrebi“, ispričala je udomiteljica.

Rad od 24 sata

A biti udomitelj nije nimalo lako jer ti se plemeniti ljudi svakodnevno i zdušno trebaju brinuti o štićenicima koji su često bolesni i nepokretni. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Žirović naglasila je kako za takvu skrb treba puno ljubavi i brige jer to nije osmosatno radno vrijeme, već rad od 24 sata.

„Svatko tko želi postati udomitelj najprije treba doći u Centar za socijalnu skrb gdje će dobiti sve potrebne informacije. Udomitelj mora biti punoljetna, minimalno srednjoškolsko obrazovana osoba koja nije kažnjavana, a štićeniku, djetetu ili odrasloj osobi može osigurati odgovarajuću brigu i skrb. Također, mora biti radno sposobna i psihofizički zdrava osoba, imati određeni prihod, po propisu određene stambene uvjete, mora biti u gradu povezana s prometom, bilo radi djece ili odraslih“, kazala je Žirović.

Udomitelji se brinu za 21 dijete

Centar preko sebe ima 87 udomitelja, koji se među ostalima brinu i za 21 dijete.

„Radimo na deinstitucionalizaciji ustanova, zakonodavac kaže da se djeca do 7. godine života trebaju prioritetno smjestiti u udomiteljske obitelji, međutim to nekada nije izvedivo. Dok se takav smještaj ne realizira, dijete može ići u dječji dom, najčešće u Nazorovu, na period do 60 dana“, pojasnila je Žirović.

Pravnica goričkog Centra za socijalnu skrb Silvana Majteć iskoristila je priliku i udomitelje je upoznala s novinama novog Obiteljskog zakona. Gradonačelnik Dražen Barišić uručio je priznanja i poklone četirima udomiteljicama koje obilježavaju jubilarnu 10 godišnjicu svoga rada sa štićenicima.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno