Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Stručna konferencija o vodama: Velika Gorica predstavljena kao pozitivan primjer, gubitke vode smanjila je i za 90 posto

Objavljeno

Aktualnosti u vodnom gospodarstvu, primjena novih tehnologija u smanjenju gubitaka u vodoopskrbi i zaštita vodocrpilišta, bile su teme jučerašnje cjelodnevne konferencije ‘Voda – najvrjedniji resurs budućnosti‘, održane u hotelu Westin u Zagrebu. Na glavnoj panel raspravi govorio je Stjepan Rak, direktor VG Vodoopskrbe, tvrtke koja je predstavljena kao pozitivan hrvatski primjer u primjeni novih tehnologija u smanjenju puknuća cijevi i vodoopskrbnih gubitaka.

 

Konferencija o vodama (11)

 

Jurica Kovač, jedan od vodećih europskih stručnjaka iz tog područja, naglasio je kako su u Velikoj Gorici nakon uvođenja regulacije tlaka gubici smanjeni i za 90 posto.

 

„Uprava VG Vodoopskrbe je rano shvatila korisnost uvođenja naprednih tehnologija koje su nužne za učinkovitu kontrolu i smanjenje gubitaka. Jedna od najučinkovitijih metoda je kontrola tlaka u vodoopskrbnoj mreži, pomoću specijalnih ventila. U nekim područjima su gubici nakon uvođenja regulacije tlaka smanjeni i za 90 posto. Znači, umjesto desetak puknuća cjevovoda godišnje, što je nekada bio slučaj, danas se možda sporadično pojavljuje jedan do dva kvara“, rekao je Kovač.

 

Konferencija o vodama (4)

 

U Gorici uveden i daljinski nadzor cjevovoda

 

VG Vodoopskrba uvela je tehnologiju za mjerenje tlaka i daljinski nadzor pomoću koje može u bilo kojem trenutku, danju i noću, smanjiti tlak u cjevovodu, pojasnio je Stjepan Rak.

 

Konferencija o vodama (9)

„Odlučili smo zaustaviti puknuća cijevi i enormne gubitke vode, što smo u konačnici i postigli. Ugradili smo regulatore tlaka i time ga smanjili za 20-ak posto. Dakle, tlak u cijevima koji je bio 5,5 bara sada iznosi 4,5 bara, a tijekom noći ga čak smanjujemo na 3,5 bara“, kazao je direktor VG Vodoopskrbe, koji je na panel diskusiji govorio i o načinu na koji je ta tvrtka uspjela sniziti cijenu priključka na vodovodnu mrežu i za 40 posto.

 

„Od 2015. godine kada radimo novu vodovodnu mrežu u troškovnik stavljamo takozvane slijepe priključke koje ugrađujemo odmah do privatnih parcela. Naši troškovi su zbog toga znatno manji jer to radimo paralelno s postavljanjem mreže. Rezultat je znatno niža cijena, zbog čega smo broj korisnika povećali za 60-ak posto u odnosu na 2013 godinu. Novi korisnici usluge, naime, trebaju platiti samo vodomjer, dok vodovodno okno mogu sami ugraditi ili kupiti od nas“, rekao je Rak, dodavši kako je tvrtka posljednje dvije godine u funkciju stavila oko 60 kilometara vodovodne mreže, a ove godine još dodatnih 12 kilometara. Time će čak 96 posto kompletnog velikogoričkog područja s pripadajuće tri općine biti pokriveno vodovodnom mrežom.

 

Projekt ‘Aglomeracija Velike Gorice’ privodi se kraju

 

Karmen Cerar

Karmen Cerar, načelnica u Upravi vodnog gospodarstva Ministarstva poljoprivrede zadužena za EU projekte, naglasila je kako se važan gorički projekt Aglomeracija Velike Gorice uspješno privodi kraju.

 

„Projekt se dugo pripremao i on je sada pri samome kraju. Uskoro bi trebali aplicirati za sredstva Europske unije. Bilo je problema, kao što je to slučaj i drugdje, s neriješenim imovinsko pravnim odnosima, a da bi uopće moglo doći do apliciranja projekta“, naglasila je Cerar, ističući važnost pročistača otpadnih voda u zaštiti podzemnih izvora.

 

„Stavljajući u funkciju uređaj, napuštaju se septičke jame čime štitimo podzemne vode. Naime, 90 posto vodoopskrbe u Hrvatskoj je upravo iz podzemnih voda i time zapravo štitimo vodu koju pijemo“, dodala je Karmen Cerar.

 

Značajan iskorak u zaštiti goričke vode

 

Na konferenciji su sudjelovali i direktor VG Komunalca Dragan Perić te Marko Ružić i Meri Barišić iz Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice. Provodeći projekt Aglomeracije, Velika Gorica je napravila značajan iskorak u zaštiti podzemnih izvora pitke vode, kažu iz Ureda.

 

Konferencija o vodama (13)

 

„Stavljanjem u funkciju novog pročistača, on će znatno doprinijeti zaštiti kvalitete voda na području grada jer će se sva gorička domaćinstva moći priključiti na odvodnju i septičke jame koje su prijetnja zagađenju više neće biti potrebne. Naš dodatan interes za sudjelovanjem na konferenciji je i naša provedba projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima“, financiran iz IPA sredstava Europske unije. Jedan od najvažnijih prirodnih resursa na području grada je upravo pitka voda, rekao je voditelj Ureda za zaštitu okoliša Marko Ružić.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

FOTO Klizalište otvoreno, odličan koncert Pirata

Objavljeno

on

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija ”Prosinac u Gorici” i klizalište u parku kod Muzeja Turopolja otvoreni su sinoć u nazočnosti velikog broja građana Velike Gorice i okolice. Klizalište je bilo prepuno i prije zvaničnog otvorenja, na ledu su bili i mali i veliki, i mladi i malo manje mladi. Klizaljki na iznajmljivanje je skoro ponestalo.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica programa Ana Katulić je nekako uspijevala držati pod kontrolom događanja, koja su se dešavala na klizalištu, pred pozornicom i u Božićnom selu. Činilo se da su tu sva gorička djeca, jer prostor kod Muzeja i u parku bio je doslovce pun. Glazbeni program na početku je ispunio Vokalni sastav Jane, ispred pozornice šetala je Božićna jelka na štulama, a svoje umijeće pokazao je i ”gutač vatre”.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dolazak Sv.Nikole i neizbježnog Krampusa izazvao je oduševljenje djece, tako su bili stisnuti u okruženju djece, roditelja, baka i deda da se nisu mogli ni pokrenuti s mjesta. Kada je Sv.Nikola podijelio ono što je imao u vreći to je bio znak da je dječji dio večeri završen.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Odmah iza toga na pozornici se počela Grupa Pirati pripremati za svoj koncert, koji je tako počeo i prije najavljenog termina (20:30 sati). Pirati su repertoar prilagodili publici, to je bio pun pogodak, dugo se pjevalo i plesalo na obostrano zadovoljstvo.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa

Objavljeno

on

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa, koji je preminuo u četvrtak, 21. studenog, održan je danas na groblju u Vukovini. Od dugogodišnjeg ravnatelja Srednje strukovne škole Velika Gorica i gradskog vijećnika, nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Velike Gorice došao se oprostiti izuzetno veliki broj građana Velike Gorice. Rođenog Mraclinca došli su posljednji put pozdraviti vatrogasci, lovci, ravnatelji i djelatnici srednjih i osnovnih škola, predstavnici Grada Velike Gorice i Zagrebačke Županije, mraclinski tamburaši.

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zbogom prijatelju, hvala Ti za sve, počivaj u miru.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno