Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Stjepan Meštrović treći put u nizu prvak Hrvatske

Objavljeno

na

Stjepan Meštrović iz Velike Gorice je u okviru redovnog kola Međuškolske GO lige u prostoru OŠ Eugena Kumičića osvojio naslov državnog prvaka pobjedom 2:0 (igra se na dvije dobivene partije) protiv Zorana Mutabdžije, bivšeg europskog prvaka. To je njegova treća titula najboljeg u nizu u Hrvatskoj. Meštrović je bio učenik u Kumičiću, a završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva.

15.12.2018. Velika Gorica – Međuškolska Go liga, redovno kolo u OŠ Eugena Kumičića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

O kavoj se drevnoj igri radi govorio nam je Damir Medak, tajnik Hrvatske igo udruge: ”Igra go (japanski igo) izmišljena je u staroj Kini prije 4000 godina i najstarija je misaona igra na ploči koja se igra s nepromijenjenim pravilima. Najpopularnija je i danas u Kini, Koreji i Japanu, gdje je igranje goa stvar opće kulture, ali i vrlo cijenjen intelektualni sport. Go je vrlo popularan i u Europi, u kojoj se od 1957. održavaju Europski Go kongresi. Zanimljivost je da je Zoran Mutabdžija, sadašnji predsjednik Hrvatske igo udruge bio prvak Europe još 1967. i ponovo 1971. godine. Zahvaljujući dugogodišnjim aktivnostima grupe entuzijasta (primjerice, Mladen Smuđ i Zvonko Bednjanec) u Hrvatskoj je sačuvan tradicionalni sustav seniorskog prvenstva Hrvatske, redovito sudjelovanje na europskim i svjetskim prvenstvima, kao i znanje o poučavanju djece i mladih.”

15.12.2018. Velika Gorica – Međuškolska Go liga, redovno kolo u OŠ Eugena Kumičića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Veliku potporu Hrvatskoj igo udruzi  za uključivanje sve većeg broja školaraca dalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske odobravanjem projekata izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja u posljednje tri školske godine. Počeli smo kao “Go – igra koja nas uči razmišljati”, nastavili projektom “Go – igra (bez) granica”, a upravo izvodimo i projekt “Go – igra za pet”. Sudjeluju osnovne i srednje škole, te po jedna knjižnica i jedna matematička udruga iz sljedećih sredina: Zagreb, Velika Gorica (OŠ Eugena Kumičića i Centar za odgoj i obrazovanje), Jastrebarsko, Karlovac, Tuhelj, Lipovljani, Kutina i Veliki Grđevac. Projekt ove godine podržava i Grad Jastrebarsko. Međuškolska go liga omogućila je udvostručenje broja aktivnih igrača goa u Hrvatskoj, a trend se nastavlja kao što pokazuje statistike Europske baze rejtingiranih igrača.

Galerija fotografija

HOTNEWS

U prvoj polufinalnoj utakmici doigravanja Bikovi pružili odličan otpor favoriziranoj Ciboni

Cibona je na kraju slavila rezultatom 84:74…

Objavljeno

na

Goričani se još nisu ni rekuperirali nakon eliminacije Cedevite Junior, a već ih je dočekao polufinalni dvoboj protiv odmorne Cibone. U prvoj utakmici polufinala Goričani su tijesnom borbom uspješno parirali Ciboni tri četvrtine, ali u zadnjoj je Cibona došla do većeg vodstva i slavila na kraju rezultatom 84:74.

Međutim, treba reći da se Gorica predstavila u vrlo dobrom izdanju i najavila da će se u Gorici igrati još neizvjesnija utakmica. Uz glasnu podršku navijača povratak na majstoricu u Zagreb je više nego izgledna opcija.

– Vidjelo se da je Cibona svježija od nas. Međutim, mi smo odlično ušli u utakmicu, čak smo i dobili prvu četvrtinu, a onda je Cibona s tim izmjenama, dužom klupom i vrhunskim igračima došla na svoje. Postigli smo 74 poena što je dobro, ali smo primili 84 jer ipak je to Cibona koja ima izuzetan roster. Osim Popića i Novačića svi su igrali, a Prkačin je imao sjajnu utakmicu s puno koševa, zakucavanja i skokova. Danas se baš dobro nosio s našim visokim igračima. I naši su visoki igrači bili jako dobri, Baković je postigao 13 koševa, a Cinac 11. Kalajžić je također bio dobar kao i Kapusta. Bilo je nekih nepreciznosti ali to je tako kad moraš šutirati preko visokih igrača. Sve u svemu bila je dobra utakmica i Cibonina zaslužena pobjeda. Mislim da u drugoj utakmici možemo dati još malo gasa i nadam se našoj domaćoj pobjedi – rekao je trener Mladen Starčević.

– Došli smo u polufinale i sportski je doći i potući se, nećemo sigurno skinuti gaće. Cibona je realno bolja ekipa, ali nećemo nikome dopustiti da se s nama poigrava. Mislim da smo pružili dobar otpor i da smo se srčano borili. Imali smo i mi nekih glupih grešaka, a Cibona je fizički dominantnija i kvalitetnija ekipa koja igra i viši rang kroz ABA ligu. To kroz utakmicu jednostavno došlo do izražaja. U ponedjeljak je sljedeća utakmica, moramo se oporaviti i probati pružiti još jači otpor pa ćemo vidjeti kako će završiti. Mi smo imali tri teške utakmice protiv Cedevite Junior, ali ovo je sada polufinale i motivacije nam ne fali pa se uvijek izvuče malo više energije. Na kraju je ipak nakupljeni umor presudio. Primili smo par trica koje realno nismo trebali i to je ta razlika. Idemo se osvježiti za vikend, a onda se bacamo na glavu – naglasio je Marko Baković.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velikogoričan očekivao zajam, a sve što je dobio novi su dugovi!

Objavljeno

na

Gorička policija ovaj je tjedan odradila kriminalističko istraživanje u slučaju lažnog oglašavanja brzih zajmova. Naime, oglašivači to uvjetuju sklapanjem ugovora kod različitih tele operatera i kupovanjem mobilnih uređaja.

– Oštećena osoba, nakon što je vidjela lažni oglas, ode u poslovnicu nekog od operatera gdje sklopi ugovor i uzme mobitel, a potom to sve preda osobi koja je obećala dati zajam. Nakon toga ta osoba ponovno nestane, a oštećenoj osobi ostane plaćanje mjesečnih rata ugovorne obveze i mobitela – rekli su iz goričke policije.

U ovoj priči lažni oglašivač je sa zagrebačkog područja, a riječ je o 26-godišnjem mladiću, dok je oštećeni 59-godišnji muškarac sa šireg područja Velike Gorice. Spomenimo i kako je Velikogoričanin sklopio čak dva ugovora s različitim tele operaterima.

Nastavite čitati

HOTNEWS

VIDEO Dovršena je staza uz jezero Čiče, a stižu i novi sadržaji

Posjeći će se korov, napraviti male ribolovne uvale i plaže, postavit će se klupe za odmor…

Objavljeno

na

Prije nekoliko tjedana krenulo se s uređenjem južne staze uz jezero Čiče, a od nedavno je u upotrebi Velikogoričana željnih rekreacije u miru i tišini prirode. Novouređena pješačko- biciklistička staza, u dužini skoro dva kilometara, vodi od početka Sisačke ulice kod Lidla pa sve do tzv. Čič beacha. U obilasku staze bio je danas gradonačelnik Krešimir Ačkar.

20.05.2022. – Novo Čiče – Dovršena staza uz južnu stranu jezera Čiče – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovdje je bilo niz divljih deponija kojih je sada već znatno manje. Uskoro krećemo s daljim uređenjem ovog područja. Postavit ćemo koševe za smeće i klupe za odmor, a sa ŠRU Odra i ribičima ići u malčiranje ovog prostora kako bi pogled na jezero bio puno ljepši i primamljiviji našim građanima – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

20.05.2022. – Novo Čiče – Dovršena staza uz južnu stranu jezera Čiče – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Pred nama su ljetni mjeseci, a brojni građani, vjerujemo, barem neki od vida rekreacije i slobodnog vremena će pronaći upravo koristeći tu stazu. A da su građani već „provjerili“ stazu potvrdio je i predsjednik ŠRU Odra, Ognjen Cahun.

– Primijetili smo već građane kako koriste stazu, a ovim putem pozivam, ne samo naše ribiče i simpatizere, već sve stanovnike Velike Gorice i okolnih mjesta da ju koriste što više. Kroz radne akcije naše udruge, koja broji više od 800 redovnih i 2 tisuće pridruženih članova, uredit ćemo prirodu oko jezera. Posjeći ćemo korov i otvoriti pogled na jezero, a napravit ćemo i ribolovne pozicije te male uvale „plažice“ gdje će se ljudi moći odmoriti. Velika drveća planiramo zadržati radi hlada, a ako će negdje nedostajati stablo, posadit ćemo ga – ispričao je Cahun te dodao kako je u planu vizura jezera kao što je to kod jezera Ježevo, a sanirat će se sve onako kako je predviđeno prostornim planom.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velikogoričanka putem oglasa kupovala PlayStation, pa ostala bez 1300 kuna

Na bankovni račun uplatila je traženi iznos novaca, no prevarant joj nikada nije dostavio konzolu…

Objavljeno

na

Prije samo koji tjedan pisali smo o Internet prijevari, lažnim oglasima i online kupnji. Slična prijevara, samo s drugim sudionicima dogodila se ovaj tjedan kada je naša sugrađanka u nadi da će kupiti novu igraču konzolu za svoje dijete ostala bez novaca.

– Lažni oglas o prodaji igrače konzole, putem društvene mreže, objavio je 44-godišnjak s područja Zagreba. Na oglas se javila 29-godišnjakinja sa šireg područja Velike Gorice koja je kupovala konzolu za dijete. Oštećena je na bankovni račun prevaranta uplatila iznos od 1300 kuna, ali konzolu nije vidjela – prepričali su nam iz policije te još jednom upozorili građane da ne nasjedaju na takve oglase te da se prethodno dobro informiraju.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gradonačelnik Ačkar obišao radove u Majerovoj

Vrijednost radova je 4,7 milijuna kuna, a predviđeni završetak radova je 01.rujna 2022.

Objavljeno

na

Radove u Ulici Vjekoslava Majera jutros je obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je tom prilikom istaknuo kako u Gradu nastavljaju s podizanjem standarda komunalne infrastrukture kako u ruralnom, tako i u urbanom području.

-U tri etape u dužini 560 metara Majerova će biti u potpunosti rekonstruirana i obnovljena. Trenutno su izvedeni radovi oborinske odvodnje i kreće se prema priključcima, a nakon toga idu radovi koji su potrebni da bi cesta bila asfaltirana s pješačkom i biciklističkom stazom s obje strane i s potpuno novim kolnikom po sredini.

– Ukupna širina kolnika je 6,5 m, biciklističa staza s obje strane po jedan metar i pješačka po 1,60 m sa svake strane, a tu je i zelena površina kao distanca za pješake iz    gradi se obostrana biciklistička i pješačka staza, te zelena površina za distancu od kolnika i staze. Prva etapa je do Ujevićeve ulice, kada završimo nosivi sloj asfalta idemo dalje i gledat ćemo da građani mogu dolaziti svojim kućama, uopće ne zatvaramo cijelu ulicu do kraja – rekao je na gradilištu nadzornik Tomislav Hrkač.

Vrijednost radova je 4,7 milijuna kuna, a predviđeni završetak radova je 01.rujna 2022.

 

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno