Poveži se s nama

Kultura

FOTO: Samostalna izložba’Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica

Objavljeno

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića otvorena je večeras (19 sati) u Galeriji Galženica i ostaje otvorena do 18. studenog 2020. godine. Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz glazbenik (kontrabas i bas gitara). Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glazba Richarda Wagnera polazište je prezentiranog slikarskog ciklusa, kao što je sugerirano već u nazivu izložbe. Iz predgovora ove izložbe, koji je napisala kustosica Nadežda Elezović (Rijeka) i umjetnika iscrpno predstavila, stoji, između ostalog, zapisano:

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Vedran Ružić, Antonia Vodanović, Anita Pišković i Nadežda Elezović. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Ružićev ciklus naslovljen ‘Wagner’ nastao je tijekom protekle dvije godine, točnije od rujna 2018. do početka 2020. godine. Tema ciklusa su glazbeni motivi iz Wagnerove tetralogije ‘Prsten Nibelunga’, koja je postala polazištem za vizualnu artikulaciju pripadajućih glazbenih dionica. U konstituiranju vizualnog zbivanja kolorističkih efekata prikazivanja dodatno sudjeluju osobna autorova psihološka stanja,, koja su upisana na platna i nošena iskustvima za rezidencijalnog boravka u Berlinu te potaknuta iskustvom slušanja Wagnerove glazbe za vrijeme planinarenja po Himalaji.”

Na otvorenju izložbe govorili su: ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica Anita Pišković, voditeljica galerije Antonia Vodanović, kustosica Nadežda Elezović i autor.

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon otvorenja izložbe u galeriji je održan ‘Koncert Vedran Ružić kvarteta’ u kojem su sudjelovali: Hrvoje Galler (klavir), Jaka Kopač (alt.saksofon), Adriano Bernobić (bubnjevi) i Vedran Ružić (kontrabas i bas gitara). Promoviran je projekt ”Forbidden Live”, koji je nastao neposredno nakon pandemijske izolacije s ciljem spašavanja svakog, barem i kratkog, slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo pred publikom.

Galerija fotografija

Kultura

Predsjednik Milanović pokrovitelj ovogodišnjeg VGbrass festivala

Ovo pokroviteljstvo još je jedno priznanje Velikogoričkom brassu koji ima sve veće značenje u promoviranju Hrvatske…

Objavljeno

on

Velikogorički brass festival ove se godine održava od 24. do 29. lipnja, a odvijat će se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića.

– Čestitam organizatorima na inicijativi da održavanjem ovog festivala okupljaju vrsne glazbenike koji stvaraju nova djela za puhačke instrumente. Želim vam uspješnu organizaciju festivala i vjerujem da ćete biti dobri domaćini gostima iz Hrvatske i cijelog svijeta – istaknuo je predsjednik Milanović.

Ovogodišnji 15. po redu Brass festival okupit će brojne sastave iz cijeloga svijeta te značajna glazbena imena, a program je pomno biran. Festival je do sada okupio mnoge svjetske vrhunske glazbenike s područja limenih puhačkih instrumenata kao i vodeće skladatelje za limena puhačka glazbala. Riječ je o jedinstvenom festivalu u Hrvatskoj, a samo ih nekoliko takve vrste postoji u svijetu.

Pokroviteljstvo Predsjednika RH još jedno je priznanje Velikogoričkom brassu koji ima sve veće značenje u promoviranju Hrvatske van njenih granica i kroz kratko se vrijeme etablirao kao nezaobilazna točka svjetskih vrhunskih umjetnika.

 

Nastavi čitati

Kultura

Gorička autorica Jasminka Tihi-Stepanić romanom”Ljeto na jezeru Čiču” nastavlja nizati uspjehe

Objavljeno

on

Ljeto na jezeru Čiču, roman velikogoričke autorice Jasminke Tihi-Stepanić, profesorice hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, izabran je među šest najboljih s Časne liste IBBY-ja za 2020. godinu u konkurenciji od 179 naslova iz 97 zemalja sa svih kontinenata.

Časna lista Međunarodnog odbora za dječju knjigu (IBBY) dvogodišnji je izbor suvremene produkcije knjiga najboljih pisaca, ilustratora i prevoditelja iz 97 zemalja članica iz cijeloga svijeta. Riječ je o katalogu koji se izlaže na međunarodnim sajmovima, kongresima i izložbama i služi kao preporuka za čitanje, prevođenje i objavljivanje diljem svijeta.

Jasminki Tihi-Stepanić priznanje IBBY-ja trebalo je biti uručeno na Međunarodnom kongresu u Moskvi u rujnu 2020., no zbog pandemije Kongres je odgođen za rujan 2021.

Za roman Ljeto na jezeru Čiču Jasminka Tihi-Stepanić dobila je nagrade „Grigor Vitez“ i „Mato Lovrak“ te Međunarodnu nagradu „Mali princ“.

Ugledni godišnji katalog preporuka knjiga iz područja svjetske književnosti za djecu i mlade „White Ravens“ uvrstio je roman Ljeto na jezeru Čiču na svoju listu za 2020. godinu.

Roman je uvršten u europsku antologiju književnosti za djecu i mlade Anthology of Literary Texts for Children and Adolescents koja će uskoro biti tiskana u Grčkoj.

foto: privatni album

 

Jasminka Tihi Stepanić do sad je objavila romane Imaš fejs? (Nagrada „Mato Lovrak“), Bacit ću ti kompjutor kroz prozor, Dom iza žice, Moja neprijateljica Ana (Nagrada „Anto Gardaš“), Ljeto na jezeru Čiču i Gdje je Beata?, zbirke priča Baš kao Harry Potter i Priče s morskoga dna te tri slikovnice.

Njezini su romani uvršteni u lektiru za osnovnu školu i nalaze se u čitankama Naklade Ljevak, Školske knjige i Profila. Među najčitanijima su u knjižnicama diljem Hrvatske.

Uskoro iz tiska izlazi njezin novi roman Rukavica za Matildu.

Nastavi čitati

Kultura

LADO dolazi u Goricu, izvest će svoj korizmeni program Raspelo

Autori nagrađivanog nosača zvuka Raspelo su Velikogoričan Dražen Kurilovčan i Vid Balog

Objavljeno

on

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO 18. ožujka u 19.30 sati u crkvi Svetog Petra i Pavla održat će korizmeni koncert Raspelo. LADO je jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, a u svojim izvedbama iznad svega poštuje izvornu, autentičnu narodnu umjetnost. Uz plesne i svjetovne programe, Ansambl LADO njeguje i hrvatsku sakralnu glazbenu baštinu kao iznimno bogat dio kulturnog nasljeđa.

Sakralne – božićne i korizmene koncerte LADO održava u raznim hrvatskim župama čime se vjernici uvode u pripremu za slavljenje blagdana. Ove su godine u korizmeni program ponovno uvršteni kajkavski korizmeni napjevi s nagrađivanog nosača zvuka Raspelo autora Dražena Kurilovčana i Vida Baloga, koji je 2003. godine osvojio nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe.

Poštujući epidemiološke mjere, program će izvoditi manji broj pjevača Ansambla LADO, a kao i 2013. godine kada je LADO posljednji puta izvodio program Raspelo pridružit će im se dramski umjetnici koji će recitirati tekstove iz hrvatske kajkavske književnosti.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno