Poveži se s nama

Kultura

FOTO: Samostalna izložba’Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica

Objavljeno

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića otvorena je večeras (19 sati) u Galeriji Galženica i ostaje otvorena do 18. studenog 2020. godine. Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz glazbenik (kontrabas i bas gitara). Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glazba Richarda Wagnera polazište je prezentiranog slikarskog ciklusa, kao što je sugerirano već u nazivu izložbe. Iz predgovora ove izložbe, koji je napisala kustosica Nadežda Elezović (Rijeka) i umjetnika iscrpno predstavila, stoji, između ostalog, zapisano:

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Vedran Ružić, Antonia Vodanović, Anita Pišković i Nadežda Elezović. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Ružićev ciklus naslovljen ‘Wagner’ nastao je tijekom protekle dvije godine, točnije od rujna 2018. do početka 2020. godine. Tema ciklusa su glazbeni motivi iz Wagnerove tetralogije ‘Prsten Nibelunga’, koja je postala polazištem za vizualnu artikulaciju pripadajućih glazbenih dionica. U konstituiranju vizualnog zbivanja kolorističkih efekata prikazivanja dodatno sudjeluju osobna autorova psihološka stanja,, koja su upisana na platna i nošena iskustvima za rezidencijalnog boravka u Berlinu te potaknuta iskustvom slušanja Wagnerove glazbe za vrijeme planinarenja po Himalaji.”

Na otvorenju izložbe govorili su: ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica Anita Pišković, voditeljica galerije Antonia Vodanović, kustosica Nadežda Elezović i autor.

06.11.2020. Velika Gorica. Samostalna izložba ‘Wagner’ Vedrana Ružića u Galeriji Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon otvorenja izložbe u galeriji je održan ‘Koncert Vedran Ružić kvarteta’ u kojem su sudjelovali: Hrvoje Galler (klavir), Jaka Kopač (alt.saksofon), Adriano Bernobić (bubnjevi) i Vedran Ružić (kontrabas i bas gitara). Promoviran je projekt ”Forbidden Live”, koji je nastao neposredno nakon pandemijske izolacije s ciljem spašavanja svakog, barem i kratkog, slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo pred publikom.

Galerija fotografija

Kultura

Kraljevstvo Moje (za početnike) dolazi nasmijati Goričane

Glume Janko Rakoš, Sven Šestak, Enes Vejzović

Objavljeno

on

Predstava Ludens teatra i Teatra EXIT “Kraljevstvo Moje (za početnike)” 2. prosinca u 20 sati gostuje u dvorani Gorica. Predstava je nastala po tekstu Davida Javerbauma ‘Čin Božji’ koji je praizveden na Broadwayu 2015. godine. Originalno je postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće.

– Kraljevstvo Moje podsjetit će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije. Da ne spominjemo znanost. Dinosauri. Ma daj molim te – stoji u najavi predstave.

Prodaja ulaznica započela je u srijedu, a cijena je 50 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Pučko odgodilo svoj slavljenički koncert “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”

Koncert je Učilište pripremilo povodom 60. godišnjice rada

Objavljeno

on

Slavljenički koncert Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”, koji se trebao održati u četvrtak, 26. studenog, zbog novih epidemioloških mjera odgađa se do daljnjeg.
– Nadamo se da ćemo se što prije okupiti na planiranom glazbenom druženju, podsjetniku na najvažnije događaje u razvoju grada i našeg Učilišta te glazbenom vremeplovu hitova uz koje su mnoge generacije odrastale, pjevale, plesale… – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Nastavi čitati

Kultura

Kroz izložbu plakata prisjetite se najboljih hrvatskih filmova

Od 26. do 29. studenog

Objavljeno

on

Povodom obilježavanja 60. obljetnice rada, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica je pripremilo izložbu filmskih plakata “Plakatima kroz povijest hrvatskog filma”. U izložbenom prostoru Učilišta građani je mogu pogledati od 26. do 29. studenog, a organiziraju je Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv.

Odabirom reprinta plakata iz građe Hrvatskog državnog arhiva – Kinoteka, na izložbi će svoje mjesto pronaći najbolji hrvatski filmovi prošlog stoljeća. Svi su oni imali i svoju brojnu publiku u kino dvorani Učilišta.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno