Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Ribnički tramvaj oduševio stručni žiri i posjetitelje 108. turopoljskog fašnika

Objavljeno

Pobjednik Turopoljskog fašnika je ekipa Ribnice. Veseloj ekipi pošlo je za rukom dovesti tramvaj u Veliku Goricu, što i nije mala stvar s obzirom na to da 80 godina niti jedan tramvaj nije prošao ulicama našeg grada. Svojim nastupom oduševili su i stručni žiri i publiku, a mnogi su iskoristili priliku da se ispred Pučkog otvorenog učilišta fotografiraju u goričkom tramvaju. Za izradu ovog modela članovima Fašničke udruge ”Žir” trebalo je oko dva mjeseca.

25.02.2017. Velika Gorica – 108. turopoljski fašnik. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

”Radili smo pretežno vikendima i u smjenama, a uvijek nas je bilo 15-tak do 20-tak. Nekada davno dok smo mi bili djeca, pobjeđivali su naši stari, a u zadnjih 13 godina 11 puta osvojili smo prvo mjesto. Dajemo si truda i želimo biti najbolji”, otkrio nam je Tugomir Hlopec, predsjednik Udruge.

Vesela ekipa iz Čabra predstavila se koreografijom ”Leteće Holanđanke”. Rekli su nam kako ne žale niti novca niti truda da naprave dobar šou.

”Uvijek dođemo zbog zabave. Jedini nam je cilj dobro se zabaviti”, istaknula je Izabel Maria Rajšel iz Pusnog društva ”Cuklar”.

25.02.2017. Velika Gorica – 108. turopoljski fašnik. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Među brojnim posjetiteljima naišli smo i na dvije prijateljice Valentinu i Lauru.

Iz Turopolja sam i volim naš fašnik. Jako nam je zanimljivo i lijepo. Vidjeli smo različite običaje i načine karnevalske zabave. Vidi se da se ljudi ovdje vole i znaju zabavljati”, rekla nam je Valentina.

Njezina prijateljica je Bolivijka hrvatskih korijena, čija je baka davno je odselila iz Hrvatske. Laura je odlučila posjetiti domovinu svoje bake i s prijateljicom uživati u Turopoljskom fašniku.

”I mi u Boliviji imamo karnevale, ali ovo je nešto sasvim drugačije i novo. Stvarno mi se sve sviđa.”, objasnila nam je mlada Bolivijka.

25.02.2017. Velika Gorica – 108. turopoljski fašnik. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Središtem Velike Gorice danas su prodefilirale 22 ekipe. Iako je bilo dosta gostujućih, najviše su se istaknule domaće grupe. Na tapeti se našle i mnoge teme koje ”žuljaju” naše građane. No, sezona fašnika je možda jedino vrijeme kada se one mogu bez ustezanja izreći javno.

”Danas je ovdje bilo i poruka nezadovoljstva, ali to i je smisao fašnika. On dozvoljava slobodniji izričaj. Posebno me se dojmio tramvaj. Nadam se da ćemo uskoro u suradnji s Gradom Zagrebom napokon uspjeti dovesti tramvaj i u Veliku Goricu”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

25.02.2017. Velika Gorica – 108. turopoljski fašnik. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Zadovoljna viđenim bila je i direktorica turističke zajednice Grada Velike Gorice Milada Mesarić.

”Fašničke manifestacije su jako važne svim gradovima. Turopoljski fašnik je svake godine dobro posječen i uvijek imamo veliki broj prijavljenih grupa. Izrazito je važno da ostanemo u tom ritmu”, istaknula je direktorica.

Lijepo vrijeme poslužilo je organizatore i privuklo veliki broj posjetitelja, koji su mogli uživati u originalnim nastupima izvođača na 108. turopoljskom fašniku. Dobro raspoloženje prenijelo se i u šator gdje se čekali rezultati vijećanja stručnog žirija.

Galerija fotografija

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno