Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Radovi na gradskom bazenu privode se kraju, ali što je s pristupnom cestom?

Barišić: Kao legalisti želimo imati svu potrebnu dokumentaciju i pozivam župana da izađe u susret te da odobri darivanje zemljišta na kojem će se graditi pristupna cesta

Objavljeno

Gradonačelnik Dražen Barišić obišao je danas gradilište gradskog bazena. Kako kaže, izgradnja bazena ušla je u završnu fazu, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja svibnja. No, pojavio se jedan problem. Zagrebačka županija još nije donijela odluku o darivanju nekretnine, u naravi prometnice, kojom bi se dolazilo do novog gradskog bazena.

20.02.2018. Velika Gorica -Obilazak gradskog bazena. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Velika Gorica čeka ovaj objekt već više desetljeća. Vidjeli ste da sve teče prema planu, a u roku od 90 dana očekujemo završetak radova. No, on ne može biti otvoren i neće se moći koristiti, ako neće biti gotova pristupna cesta. To je postojeća cesta, koja trenutno služi kao servisna cesta za Srednjoškolski centar. Jednosmjerna cesta trebala bi se pretvoriti u dvosmjernu širokog profila s pješačkom stazom i najmodernijom rasvjetom, a trebala bi voditi na parkiralište sa 73 parkirna mjesta“, objasnio je Barišić.

20.02.2018. Velika Gorica -Obilazak gradskog bazena. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Gradonačelnik je pokazao i dopise pisane od polovice 2016. godine u kojima Grad od Županije traži pravo građenja ili darivanje spornog zemljišta.

„Bazen ne smije biti predmet politikantstva. Bazen je dugogodišnja potreba i težnja nas koji živimo ovdje u Velikoj Gorici i okolnog područja. Svojim sredstvima izgradili smo bazen, a izgradit ćemo i cestu. Kao legalisti želimo imati svu potrebnu dokumentaciju i pozivam župana da izađe u susret te da odobri darivanje zemljišta na kojem će se graditi pristupna cesta, kako bi radovi mogli započeti i kako bi oni na vrijeme bili završeni. Svi mi s nestrpljenjem čekamo bazen i spremni smo odraditi sve one poslove u rokovima koje smo planirali i za koje su sredstva rezervirana u našem proračunu“, dodao je Barišić.

20.02.2018. Velika Gorica -Obilazak gradskog bazena. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Gradonačelnikove zahtjeve podržao je i Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice.

„Nas kao sportaše ne interesira politika i politikantstvo, nas interesira da ovaj objekt čim prije bude u funkciji građana i sportaša ovog grada. Izgradnja bazena bit će veliki doprinos goričkom sportu, ne samo u bavljenju sportom, nego i u nekakvoj rehabilitaciji sportaša, koji se trebaju oporaviti od određenih ozljeda. Tu imamo i naše sportaše s invaliditetom koji će također koristiti ovaj bazen“, istaknuo je Kovačić.

20.02.2018. Velika Gorica -Obilazak gradskog bazena. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

S njim se složila i Marina Drašković, osnivačica i trenerica u Judo klubu za osobe s invaliditetom Fuji.

„ Ja smatram da će ovaj bazen biti od ogromne koristi sportašima i građanima Velike Gorice, a sigurno će biti od duplo veće koristi osobama i sportašima s invaliditetom. Nadam se da će ova pristupna cesta biti čim prije riješena, pogotovo što je cijeli objekt građen da bude pristupačan i osobama s invaliditetom“, rekla je Drašković.

Galerija fotografija

HOTNEWS

FOTO Dino Bošnjak najbolji sportaš u županiji: ‘Želim atletiku podići iz mrtvih’

Velikogorički atletičar dobio je nagradu za najboljeg sportaša godine, najbolja ekipa je šahovski klub Polet iz Buševca, a još dvije nagrade otišle su u naš grad. Sportašica godine je samoborska karatistica Ana Lenard, a momčad godine kuglači iz Zaprešića

Objavljeno

on

Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja najboljima u sportu za 2018. godinu. Ovogodišnji domaćin svečanosti bio je Samobor, a titula najboljeg sportaša pripala je goričkom atletičaru Dini Bošnjaku.

– Uvijek je lijepo dobiti ovaku nagradu i vidjeti da se sav trudi isplatio, da netko to prepoznaje. Nadam se da će iduće godine biti nekih drugih nagrada, ali ipak se više nadam rezultatima koji će malo atletiku ‘podići iz mrtvih’. Mogu samo reći da mi je 2018. godina bila najuspješnija, s obzirom na to da sam osvojio osam titula seniorskog prvaka Hrvatske – ispričao nam je Dino Bošnjak.

Zahvaljujući svom trudu, radu i velikom uspjehu u prošloj godini, u kategoriji najbolja ženska ekipa nagradu su dobile šahistice Šahovskog kluba Polet Buševec.

– I dok s tribina podršku daju obitelj, prijatelji i vjerni navijači, doprinos sportskom uspjehu daje i Zagrebačka županija. Više od 25 tisuća aktivnih sportaša, 1500 trenera, sudaca, delegata i dvjestotinjak sportskih objekata brojke su koje zahtjevaju i značajna financijska sredstva. U 2019. godini za javne potrebe u sportu izdvojili smo sedam milijuna kuna, što je najveći iznos do sada – rekao je župan Stjepan Kožić.

Posthumno, nagrada za najboljeg sportaša s invaliditetom pripala je preminulom Nikici Kasuniću, članu Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Marijan Dobrinčić. Od naših Goričana, nagrade su još dobili i Tena Petračić, članica Maraton kluba Velika Gorica, u kategoriji najbolje mlade sportašice uzrasta do 15 godina, a među najboljim mladim sportašima je Matija Ivanjko iz Judo kluba Pinky.

Tradicionalno, uručena su i priznanja sportskim djelatnicima za značajna ostvarenja u sportu, a tu je nagradu dobio Neven Karas, predsjednik Hrvatskog rukometnog kluba Gorica. A Nogometnom klubu Dinamo Hidrel pripalo je priznanje za djelovanje na unapređenju tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, odnosno razvoj pojedinog sporta i sporta u cjelini.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Na natječaju četiri stipendije ostale neiskorištene

Općina Pokupsko nudi 300 kuna svojim srednjoškolcima i studentima

Objavljeno

on

Nakon završetka natječaja za dodjelu stipendija Općine Pokupsko, ostale su četiri neiskorištene stipendije. Naime, na natječaju, koji je bio otvoren do 8. veljače, Općina je osigurala osam stipendija, a prijavila su se samo četiri kandidata. Odlučeno je da će dvije studentske i dvije srednjoškolske stipendije ipak dodijeliti, tako da će se zahtjevi zaprimati do kraja tekuće akademske, odnosno školske godine.

– Zahtjevi će se ocjenjivati prema redu zaprimanja, a kandidati koji podnesu zahtjev nakon završetka natječaja moraju ispunjavati sve uvjete propisane Natječajem i Odlukom. Stipendije koje se dodjele nakon završetka natječaja se isplaćuju počevši od mjeseca podnošenja zahtjeva – poručili su iz Općine Pokupsko.

Stipendije iznose 300 kuna za obje kategorije.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Danas je Dan materinjeg jezika – Turopoljci, pospominjajte se po domaći!

Hrvatski jezik bogat je što zbog riječnika, to zbog dijalekata kojima se diljem Hrvatske priča – dio je to tradicije. Sigurni smo da naši Turopoljci i dan danas njeguju svoje lijepo ‘kaj’

Objavljeno

on

Deklice i dečeci dragog nam turopoljskog kraja, denes se slobodno prešećite po tratuvaru i rečite kteru lepu turopoljsku reč susedima, a snehe dok fanjke doma kuvaju, vredno ručak spravljaju, u to ime slobodno spiju jednu kupicu, popevaju si turopoljsku kiticu i potancaju! Mam bu Vam dan lepši!

Mlađe generacije, čitajući ovaj uvod, zasigurno ne razumiju značenje netom pročitanih riječi. Goričkim ulicama i okolnim naseljima sve rjeđe odzvanja turopoljski naglasak. Zašto je bitno očuvati ovaj dio turopoljske baštine,  svjesni su iz Ogranka Matice Hrvatske – Velika Gorica, stoga se neumorno trude u misiji očuvanja istog, organizirajući ‘Turopolske večeri’ na kojima se govori isključivo turopoljskim dijalektom, kako isto ne bi palo u zaborav.

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježava se svake godine od 21. veljače 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinjeg jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO kao organizacija Ujedinjenih naroda za promicanje suradnje među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture odredila je upravo današnji datum kao dan za obilježavanje. Istog datuma započinje i Mjesec hrvatskog jezika, koji svake godine obilježava Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te završava 17. ožujka, kad je bila objavljena “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika”, davne 1967. godine. Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije.

Jezik je oličenje pismenosti, kulture i identiteta, a dijalekt je nešto što naš jezik čini bogatijim. U vlastitom domu Turopoljci se s obitelji vole ‘pospominjati’ na svom dijalektu. Naš priznati pjesnik i nekadašnji predsjednik Matice Hrvatske, Dragutin Domjanić u svojoj poznatoj pjesmi ‘Kaj’ istaknuo je:

”Poznati su puti,
Tu vsegde je čuti,
Ljubljenu domaću mi reč!”

I zato… Turopolci, ponosno se pospominjajte kak su negdar naši stari pripovedali, najte na to zabiti jer nema nikaj lepše od našega domaćega kaj!

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno