Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Prstenovano je 125 ptića bijelih roda

Objavljeno

U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije od 2013.godine, u suradnji s Ornitološkim zavodom HAZU-a i uz pomoć Hrvatske elektroprivrede provodi prstenovanje ptića bijele rode. Mlade bijele rode prstenovali su ornitolozi i ovlašteni prstenovači ptica Luka Basrek i Luka Jurinović.

 

foto: JU Zeleni prsten

foto: JU Zeleni prsten

„Nakon što dođemo do gnijezda zaposlenik HEP-a nas podigne s košarom do gnijezda. Zatim krećemo s prstenovanjem ptića, stavljamo im po jedan metalni prsten koji označava Zagrebačku prstenovačku centralu te po jedan plastični prsten kojeg se može očitavati s puno veće udaljenosti. Na taj način možemo doznati kuda putuju naše rode“, objasnio je Luka Juranović iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

 

foto: JU Zeleni prsten

foto: JU Zeleni prsten

U godini bijele rode u županiji je prstenovano 125 ptića bijelih roda, što je najviše od kad se prstenovanje provodi. U 2013. godini prstenovano je 105 ptića, 2014. godine 107, a 2015. godine svega 72 ptića bijele rode.

 

Uvijek u blizini ljudi

 

„Bijela roda je definitivno simbol hrvatskog sela. Najpopularnija je ptica, ne samo zbog legende da ona nosi djecu već upravo zbog tog suživota s ljudima. Ona svoja gnijezda radi na krovovima kuća, na stupovima, u selima, na vatrogasnim domovima, školama, crkvama, uvijek u blizini ljudi“, kaže Željka Šabarić iz Javne ustanove Zeleni prsten.

 

Prstenovanje je bitno jer omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja. Tri rode prstenovane u Zagrebačkoj županiji tako su opažene u Izraelu, a jedna u Budimpešti.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

HOTNEWS

(Dis)funkcija glave gostuje na Festivalu glumca

Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić večeras nastupaju u Vukovaru

Objavljeno

on

Predstava Scene Gorica gostuje večeras u 21 sat u Hrvatskom domu Vukovar, gdje se od 5. do 13. rujna održava 27. Festival glumca. Na repertoar festivala izbornik Nedim Prohić uvrstio je, među 17 izabranih predstava, i (Dis)funkciju glave. U predstavi gledatelji prate posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje.

– Lijepo je za istaknuti i pohvaliti se kako je naša Scena Gorica i ove godine na Festivalu glumca. (Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita, a sada će ju publici predstaviti naša glumačka ekipa – kažu iz Scene Gorica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Iskustva iz poslovnica za otkup zlata: Kako do najveće isplate?

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna

Objavljeno

on

Autor

Otkup zlata stoljećima je prisutan u zlatarskoj branši. No tek pojavom tvrtke Auro Domus krajem prošlog desetljeća, ta se djelatnost „profesionalizirala“, uz djelatnike posebno educirane isključivo za procjenu i otkup zlatnih predmeta. Iz brojnih poslovnica za otkup zlata stižu i zanimljive priče. Usluge otkupa zlata tvrtke Auro Domus svakog mjeseca koristi nekoliko desetaka tisuća ljudi diljem Hrvatske, među kojima su i mnogi stanovnici Velike Gorice.

Iskustva koja su imali prilično su različita. S jedne je strane neskriveno oduševljenje kada im se nekoliko komada nakita procijeni na više tisuća kuna, daleko iznad očekivanja, a s druge razočaranje saznanjem da je „obiteljsko nasljeđe“ zapravo vješta imitacija zlata koja nema vrijednosti na tržištu.

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna. Ipak, tada se radilo o otkupu investicijskog zlata, a ne lom-zlata koje se najčešće otkupljuje u Auro Domusovim poslovnicama. Većina otkupljenog zlata otpada na stari nakit. Upravo se tu kriju i najveće isplate u gotovini, koje su dosezale i nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tako su sa zaboravljenim predmetima iz ladica ili pospremljenih u kutije na tavanu i podrumu financirali nabavku novih kućanskih uređaja, platili troškove skijanja i ljetovanja, riješili financijske dubioze… Jedna klijentica iz Velike Gorice je isplatom od otkupa zlata čak uspjela i zatvoriti kredit za novi automobil. Djelatnici iz poslovnica za otkup zlata ističu kako su iskustva građana uglavnom pozitivna. Zadovoljni su jer im stari predmeti koje više ne trebaju mogu osigurati „ekstra“ mjesečnu plaću.

Kako ističu djelatnici, često se dogodi da klijenti dođu iskoristiti mogućnost besplatne procjene svojeg nakita, pa se – iznenađeni visokom otkupnom cijenom – na koncu odluče i na prodaju. Stoga je lako napraviti prvi korak: dovoljno je doći u poslovnicu u Veliku Goricu, na adresi Zagrebačka 15 i zatražiti besplatnu procjenu. Nakon nekoliko minuta saznat ćete isplati li se prodati zlato ili ćete ga zadržati.

Radno vrijeme poslovnice možete pronaći na poveznici, a za sve upite dostupan je i besplatan broj telefona 0800 73 72.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno