Poveži se s nama

Vijesti

FOTO: Potresom oštećena i zgrada u Gajevoj ulici

Objavljeno

12.01.2021. Velika Gorica. Potresom oštećena zgrada u Gajevoj ulici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mnogi objekti, kuće i zgrade, jako su oštećeni u potresima koji su teško pogodili Petrinju, Sisak i okolna mjesta, a posljedice stalnog podrhtavanja tla sve su više vidljive i u Velikoj Gorici. U našem gradu vatrogasci svakodnevno interveniraju uklanjajući dimnjake, ali i manje vidljiva napuknuća u danima kada se temperatura spušta nekoliko stupnjeva ispod nule mogu izazvati rušenja s ozbiljnim posljedicama.

12.01.2021. Velika Gorica. Potresom oštećena zgrada u Gajevoj ulici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U ponedjeljak navečer u zgradi u Gajevoj, u kojoj se nalazi redakcija City portala i Reportera, došlo je do rušenja dijela balkona na drugom katu. Težak građevinski materijal je probio nastrešnicu s crijepom na prolazu kojim stanari zgrade i djelatnici spomenutih medija idu do parkirališta. Srećom, nitko nije ozlijeđen, ali samo zato što se u tom trenutku u prolazu nitko nije nalazio.

12.01.2021. Velika Gorica. Potresom oštećena zgrada u Gajevoj ulici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vatrogasci su jučer trakom upozorili da se prolaz ne koristi, a tijekom dana se očekuje njihov dolazak i saniranje oštećenja.

Galerija fotografija

Vijesti

SDP kritizirao HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika

Poslali su priopćenje medijima

Objavljeno

on

Nakon što je Gradski odbor HDZ-a Velika Gorica jučer objavio kako je Krešimir Ačkar njihov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice na predstojećim lokalnim izborima, SDP je njihov izbor oštro kritizirao.

– HDZ u Velikoj Gorici donio je odluku da je kandidat stranke za gradonačelnika Krešimir Ačkar, dojučerašnji prvi suradnik za korupciju osumnjičenog Dražena Barišića. Ačkar je naslijedio Barišića na čelu grada i nikad se nije javno od njega ogradio. Ačkar je Barišića naslijedio i na čelu stranačke organizacije. Premda je Barišić zbog korupcije u projektu koji je od vitalnog interesa za građane Velike Gorice završio u Remetincu i time trajno nanio štetu ugledu Grada, Ačkar nije niti jednom spomenuo mogućnost da se Barišić isključi iz stranke. Time Ačkar jasno pokazuje da ne poznaje pojam političke odgovornosti i da je prije Grada i građana, HDZ-u uvijek na prvom mjestu stranačka pripadnost i stranačka solidarnost – poručili su iz goričkog SDP-a i dodali kako je izbor kandidata HDZ-a stvar stranke.

– Na sreću po građane u Velikoj Gorici, alternativa postoji. Postoje ljudi koji se ne boje suprotstaviti svojim šefovima, koji se ne boje napustiti poziciju ako uvide korupciju i koji se to mogu jasno i javno izgovoriti. I takve građani zaslužuju da im vode grad – poručili su iz SDP-a koji još nije službeno objavio ime svog kandidata za gradonačelnika, iako se već duže vrijeme priča o tome kako će to biti Ivo Jelušić.

Nastavi čitati

Vijesti

Gorička profesorica Tihi-Stepanić među najboljim međunarodnim dječjim piscima

Njezina knjiga “Ljeto na jezeru Čiču” našla se među 179 najboljih….

Objavljeno

on

Jasminka Tihi Stepanić, profesorica hrvatskog jezika u velikogoričkoj OŠ Eugena Kvaternika, sa svojom knjigom “Ljeto na jezeru Čiču” našla se među 179 naslova liste najboljih međunarodnih dječjih pisaca.

Časna lista Međunarodnog odbora za dječju knjigu dvogodišnji je izbor suvremene produkcije knjiga najboljih pisaca, ilustratora i prevoditelja 79 zemalja članica. Riječ je o katalogu koji se izlaže na međunarodnim sajmovima, kongresima i izložbama i služi kao preporuka za čitanje, prevođenje i objavljivanje diljem svijeta.

Jasminka Tihi Stepanić do sad je objavila pet romana, dvije zbirke priča i tri slikovnice. U svijet književnosti ušla je 2011. godine, a lansirala ju je nagrada Mato Lovrak koju je dobila za svoj prvi roman „Imaš fejs?“. Uslijedile su i nagrade Anto Gardaš za roman „Moja neprijateljica Ana“ te nagrade Grigor Vitez i Mato Lovrak za „Ljeto na jezeru Čiču“. Jedna je od autorica na vrhu čitanosti u knjižnicama Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Vijesti

Hrvatske šume i Turistička zajednica Zagrebačke županije zajedno će promicati ‘lov na tartufe’

Žele napraviti i Centar za istraživanje gljivarstva

Objavljeno

on

Hrvatske šume i Turistička zajednica  Zagrebačke županije potpisale su sporazum o poslovnoj suradnji u svrhu promicanja tartufarstva i turizma vezanog uz tartufarstvo. Cilj je, osim promicanja tartufarstva, i istraživanje te razvoj Centra  za istraživanje gljivarstva, kao i publiciranje i brendiranje tartufarstva na šumskom području Zagrebačke županije kao novog, neotkrivenog područja nalazišta tartufa.

– Bitno je istaknuti kako smo u svibnju 2020. godine započeli promovirati novu atrakciju ‘lov’ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu i posjetiteljima Turopolja ponudili novi i inovativan turistički proizvod, ‘lov’ na tartufe za koji postoji sve veći interes i zanimanje turista. Također smo kroz jedan kratki period uspostavili lanac vrijednosti ugostiteljske ponude odnosno započeli smo s promocijom i inovativnim pristupom razvoju gastronomske ponude s tartufima u kombinaciji s autohtonom kuhinjom Zagrebačke županije – ističe Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Tartufarenje je novi turistički proizvod i to na samo pola sata od centra Zagreba. Kako bi ova turistička priča ostvarila svoj potencijal, smatraju iz Turističke zajednice, bitno je uključiti i umrežiti sve dionike procesa, pa tako i Hrvatske šume koje upravljaju šumskim blagom na području Zagrebačke županije.

– Potrebno je razviti svijest lokalnog stanovništva i partnera, a suradnja sa Hrvatskim šumama daje nam jedan zamašnjak jer je nužno se tržišno definirati i imati podršku u korištenju šumskog područja Zagrebačke županije, kojim gospodare Hrvatske šumeu svrhu razvoja projekta „lov na tartufe“ i sličnih projekata koji promiču tartufarstvo. Držim kako smo na pravom putu da tartuf postane brend i motiv dolaska u Zagrebačku županiju – zaključuje Alilović

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno