Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO: Posjetili smo Dane hrane i tradicijskih proizvoda

Objavljeno

Domaći med, zimnicu, džemove, suhomesnate proizvode, sireve, kolače, vina i likere možete pronaći danas i sutra na 14.tradicionalnom sajmu „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ u Boćarskom domu.

 

 

Svoje domaće, prirodne i svježe proizvode predstavlja  90 izlagača i proizvođača iz svih krajeva županije te ih prodaje po vrlo povoljnim cijenama. Kako bi prodala i promovirala svoje proizvode na sajam je stigla i Samoborka Anita Vlahović, a čija se obitelj bavi organskim uzgojem povrća i voća. „Dio prodajemo svježe, a dio prerađujemo. Od proizvoda tu imamo domaći pekmez od mandarine, ajvar, pinđur, kompoti, voćne sirupe i sokove, istaknula je Anita te je dodala kako je općenito zadovoljna prodajom. Renata Medur iz Jastrebarskog bavi se izradom medenjaka. Na njezinom štandu zatekli smo medenjake u raznim oblicima, od onih za pojesti do onih ukrasnih. „Medenjake radim po receptu moje bake koji se prenosi s koljena na koljeno. Dobar medenjak mora imati puno meda, rekla nam je Renata i naglasila kako žene obično štede na medu, ali kod nje to nije slučaj.

 

 

Organiziranje ovakvih izložbeno-prodajnih manifestacija jedan je vid pomoći obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, istaknuo je župan Stjepan Kožić te zahvalio svim proizvođačima koji uz tradiciju običaja i kulturu čuvaju naš ruralni prostor. „Bez razvoja ruralnih prostora nema ni razvoja velikih gradova, dodao je župan.

 

 

S obzirom da je ovo manifestacija gdje se promovira i tradicijski proizvod, svoje rukotvorine, odjeću i torbe, koje su nastale u sklopu projekta „Od lana haljina tkana“ predstavili su članovi Kulturno-umjetničkog društva Novo Čiče. Stipo Duvnjak predsjednik društva ističe kako im dolazak na ovu manifestaciju znači puno i da su ljudi prepoznali njihov trud. „Dobili smo priliku da ljudima pokažemo da to što radimo ima smisla i da imamo jedan kvalitetan proizvod koji može puno značiti za Zagrebačku županiju.” S obzirom da je Županija prepoznala njihov proizvod, financijski je podržala njihov projekt. „Nama je cilj da osposobimo što više mladih da nauče vez i tkanje, a ono što zaradimo iskoristit ćemo za nove projekte, istaknuo je predsjednik Duvnjak.

 

 

Osim toga sutra će posjetitelji imati priliku upoznati se i s projektom izrade i zaštite tradicijskog kolača Vrbovečka pera kojeg će predstaviti Udruga proizvođača tradicijskog proizvoda „Pera“ iz Vrbovca. Radi se o projektu kojim se želi Vrbovečkoj peri dodijeliti oznaka zajamčenog tradicijskog specijaliteta Republike Hrvatske. Dane hrane i tradicijski proizvoda možete posjetiti danas i sutra do 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

 

Izabrana najuzornija seoska žena Zagrebačke županije za 2016.godinu

 

 

U izboru 7 kandidatkinja, stručni ocjenjivački sud imao je tešku zadaću. Odlučiti tko će ove godine biti najuzornija seoska žena. Inače, Zagrebačka županija je prva županija u Republici Hrvatskoj koja je počela s izborom za najuzorniju seosku ženu još 2000. godine. Ovim projektom, pa i samim izborom, želi se promovirati seoski način života i ruralna područja, ali i nagraditi sve one vrijedne žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo te proizvode poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvaraju umjetnička djela.

 

 

Ovogodišnja titula pripala je Marini Dobošić iz Žabnice, a na svom domaćinstvu uzgaja tikve od kojih kasnije proizvodi bučino ulje. Posao, obveze i privatan život kaže teško usklađuje, ali se trudi i uvijek nađe vremena za sve. Marina ističe kako joj je ova titula poticaj da se trudi još i više. „Ovo je dobra promocija žene na selu, da se vidi kako nam je.

 

 

Uz Marinu, Zagrebačku županiju na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, koji će se ove godine održati 15. listopada u Kutjevu, predstavljati će Snježana Klanfar iz Žumberka koja je izabrana za drugu te Marijana Prevarek iz Vrhovca za prvu pratilju.

Foto galerija:

 

 

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno