Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Pomoćnički ispit za učenike kuhare odnosno konobare

Ispitu je pristupilo 12 kuhara i 10 konobara

Objavljeno

Srednja strukovna škola Velika Gorica i ove godine organizira za svoje učenike polaganje pomoćničkog ispita, tako da je jučer u prostoru školskog praktikuma (kuhari) odnosno kabinetu konobara održan prvi dio (stručni) ispita za učenike kuhare odnosno konobare. Ispitu je pristupilo 12 kuhara i 10 konobara. Kuhare je ispitivao Goran-Marko Beus, šef kuhinje u restoranu ”Mon Ami”, a konobare Dalibor Čale, vlasnik konobe ”Bukara”. U bodovnoj listi zabilježeni su bodovi (od 0 do 10) za 10 radnji obavljenih u okviru praktične zadaće, maksimalan broj bodova iznosio je 100. Primjerice, učenik Mladen Vranešić je za izradu barske mješavine u barskoj čaši (koktel ”Martini Dry”) dobio 96 bodova (ocjena odličan). Ocjenu odličan (5) i maksimalnih 100 bodova dobila je učenica Valentina Skrbin za svoj ”prošireni meni” (krem juha od brokule, pureća rolada punjena kulenom i sirom, mlinci, salata od svježe cikle). Učenici će drugi, pismeni, dio ispita (obrana stručnog rada) imati u petak, 19. lipnja.

Slobodna interpretacija na temu pomoćnički ispit i njegova implikacija na tržište rada odnosno mogućnost bržeg zapošljavanja, dovoljno je jasna i lako razumljiva: – Pomoćnički ispit je državno priznat ispit, reguliran Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja pomoćničkog ispita. Provodi ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa srednjim školama koje izvode program obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije za vezane obrte. Izmjenom Zakona o obrtu i Zakona o strukovnom obrazovanju polaganju pomoćničkog ispita mogu pristupiti učenici koji su u potpunosti završili trogodišnje naukovanje. Uvođenjem dvojnog sustava strukovnog obrazovanja (njemački model) položeni pomoćnički ispit je donosio prednost pri zapošljavanju u visoko razvijenim državama, jer pomoćnički ispit u spomenutim državama znači apsolutnu završnost strukovnog naukovanja. Jednako tako, s položenim pomoćničkim ispitom brže se stječe pravo polaganja majstorskog ispita.

Galerija fotografija

Vijesti

FOTO VIJEST Počela gradnja u Pucekovićevoj, na snazi je privremena regulacija prometa

Iz VG Komunalca mole građane da automobile ne parkiraju na gradilištu kako bi se radovi nesmetano odvijali

Objavljeno

on

VG Komunalac započeo je radove na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Pucekovića. Podsjećamo, zbog radova će biti zatvoren dio javnog parkirališta u neposrednoj blizini. Na odvojku Ulice Josipa Pucekovića i na odvojku Ulice Matije Slatinskog u Velikoj Gorici uvodi se privremena regulacija prometa.

– Započeli smo radove na izgradnji parkirališta te bi vas ovim putem zamolili da osobna vozila ne parkirate na gradilištu kako bi se radovi nesmetano odvijali. Hvala vam – poručili su iz VG Komunalca.

29.7.2020. Velika Gorica – Započela izgradnja parkirališta u Pucekovićevoj ulici. Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

Crveni križ najavio nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Objavljeno

on

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica organizira nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi u svojim prostorijama u Cvjetnom naselju. Svi koji to žele, krv mogu darovati u ponedjeljak od 9 do 13,50 sati, u utorak od 12 do 17,50 (pauza od 13,45 do 14,30 sati) te u srijedu od 13 do 18,50 sati (pauza od 14,45 do 15,30 sati).

 

Nastavi čitati

Moja županija

Pet novozaraženih u županiji, u Gorici nema novih slučajeva

Područja Samobora, Ivanić-Grada, Svete Nedelje te Dugog Sela broje nove slučajeve

Objavljeno

on

Zagrebačka županija u posljednjih 24 sata bilježi pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo dvije su osobe izliječene. Po jedan novi slučaj imaju ispostave Zaprešić, Ivanić-Grad i Samobor za područje Svete Nedelje, dva nova slučaja u Dugom Selu, a po jedna izliječena osoba upisala se u statistiku u ispostavama Zaprešić i Samobor za područje Svete Nedelje.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 48 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 185 osoba, a 11 ih je preminulo. Na goričkom području i dalje je aktivno 12 slučajeva, nema novih zaraženih niti izliječenih.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno