Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Pomoćnički ispit za učenike kuhare odnosno konobare

Ispitu je pristupilo 12 kuhara i 10 konobara

Objavljeno

Srednja strukovna škola Velika Gorica i ove godine organizira za svoje učenike polaganje pomoćničkog ispita, tako da je jučer u prostoru školskog praktikuma (kuhari) odnosno kabinetu konobara održan prvi dio (stručni) ispita za učenike kuhare odnosno konobare. Ispitu je pristupilo 12 kuhara i 10 konobara. Kuhare je ispitivao Goran-Marko Beus, šef kuhinje u restoranu ”Mon Ami”, a konobare Dalibor Čale, vlasnik konobe ”Bukara”. U bodovnoj listi zabilježeni su bodovi (od 0 do 10) za 10 radnji obavljenih u okviru praktične zadaće, maksimalan broj bodova iznosio je 100. Primjerice, učenik Mladen Vranešić je za izradu barske mješavine u barskoj čaši (koktel ”Martini Dry”) dobio 96 bodova (ocjena odličan). Ocjenu odličan (5) i maksimalnih 100 bodova dobila je učenica Valentina Skrbin za svoj ”prošireni meni” (krem juha od brokule, pureća rolada punjena kulenom i sirom, mlinci, salata od svježe cikle). Učenici će drugi, pismeni, dio ispita (obrana stručnog rada) imati u petak, 19. lipnja.

Slobodna interpretacija na temu pomoćnički ispit i njegova implikacija na tržište rada odnosno mogućnost bržeg zapošljavanja, dovoljno je jasna i lako razumljiva: – Pomoćnički ispit je državno priznat ispit, reguliran Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja pomoćničkog ispita. Provodi ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa srednjim školama koje izvode program obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije za vezane obrte. Izmjenom Zakona o obrtu i Zakona o strukovnom obrazovanju polaganju pomoćničkog ispita mogu pristupiti učenici koji su u potpunosti završili trogodišnje naukovanje. Uvođenjem dvojnog sustava strukovnog obrazovanja (njemački model) položeni pomoćnički ispit je donosio prednost pri zapošljavanju u visoko razvijenim državama, jer pomoćnički ispit u spomenutim državama znači apsolutnu završnost strukovnog naukovanja. Jednako tako, s položenim pomoćničkim ispitom brže se stječe pravo polaganja majstorskog ispita.

Galerija fotografija

Vijesti

Od sutra dvije nove akcije prometne policije

Najavili su alkotestiranje za sve zaustavljene vozače

Objavljeno

on

Tijekom vikenda, od 30. listopada do 2. studenoga, na području Policijske uprave zagrebačke policija će provoditi akcije “Alkohol i droge” te “Brzina”.
Alkotestirat će sve zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaje nepropisnog kretanja vozila kolnikom, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja i prekršaje vozača prema pješacima.

– U sklopu akcija, sankcionirat ćemo i nekorištenje pojasa vozača i svih putnika, nepropisnu uporabu mobitela u vožnji i druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

Grad Velika Gorica odabrao trideset stipendista koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Riječ je o deficitarnim zanimanjima za potrebe obrtništva.

Objavljeno

on

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Velike Gorice utvrdilo je Konačnu listu kandidata za dodjelu stipendija Grada Velike Gorice za učenike prvih razreda koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za školsku godinu 2020./2021.

Riječ je o deficitarnim zanimanjima za potrebe obrtništva. Ukupno je 30 učenika koji će primati stipendiju i to u iznosu od 500,00 kuna mjesečno.

Popis stipendista nalazi se na službenoj stranici Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Vijesti

Vikendom nema testiranja na koronavirus u Velikoj Gorici

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, u Zagrebačkoj županiji mogu to napraviti u Rakitju ili Ispostavi u Ivanić -Gradu, uz prethodno dogovoren termin.

Objavljeno

on

S obzirom na povećani broj oboljelih od koronavirusa, pojačan je i interes građana za testiranje. U Velikoj Gorici u Domu zdravlja, možete se testirati samo preko tjedna od 8-12 sati, i to jedino ako imate uputnicu. Vikendom nema testiranja. 

-Uzorke briseva liječnik obiteljske medicine i epidemiolog šalju direktno u Rockfellerovu u Zavod za javno zdravstvo gdje mi inače nosimo svoje uzorke, a pacijent treba donijeti samo papir na kojem piše da je liječnik dao uputnicu. Kod nas se ne može platiti. Kad nalazi budu gotovi, liječnik ih odmah dobije na mail.- pojasnila je Ljubica Zrno, voditeljica ispostave Doma zdravlja Velika Gorica.

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, u Zagrebačkoj županiji mogu to napraviti u Rakitju ili Ispostavi u Ivanić -Gradu, uz prethodno dogovoren termin. Cijena testiranja je 700 kn. 

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno