Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Počela izgradnja Centra za posjetitelje

Objavljeno

Počeli su radovi na izgradnji Centra za posjetitelje, projekta vrijednog gotovo 5 milijuna  kuna, koji bi svoja vrata trebao otvoriti u travnju iduće godine. Građevina koja će se nalaziti odmah uz Muzej Turopolja, bit će mjesto na kojem će Velika Gorica domaćim i stranim gostima predstavljati svoje turističke potencijale.

 

Centar za posjetitelje - početak radova (4)

 

„Centar za posjetite bit će mjesto iz kojeg ćemo generirati daljnji razvoj turizma kao grane gospodarstva u gradu Velikoj Gorici. Ima izvanrednu lokaciju, uz naš najstariji park, muzej i crkvu, našu katedralu, te Zagrebačku ulicu, s koje će turist moći steći dojam o Velikoj Gorici, gradu koji je zbog svoje veličine ovako nešto trebao imati i davno prije“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić, ujedno i predsjednik velikogoričke Turističke zajednice.

 

Centar za posjetitelje (5)

 

U glavnoj zgradi Centra za posjetitelje, kroz usklađenu digitalnu prezentaciju materijalne i nematerijalne kulturne baštine te usmene preporuke informatora, posjetitelj će dobiti sliku turističke destinacije Turopolja, ponuđenih mogućnosti  i vremena potrebnog da se ovaj kraj doživi kroz sve njegove potencijale.

 

Centar za posjetitelje (4)

 

Direktorica Turističke zajednice Milada Mesarić kaže kako će suvremene prezentacijske metode digitalne tehnologije oživjeti naše drveno graditeljstvo, slikarstvo,  glazbu, tradiciju Plemenite opčine turopoljske i način života u Turopolju.

 

„Centar za posjetitelje nije muzej, u njemu nema eksponata, već se naglasak stavlja na virtualno predstavljanje destinacije, a fizički prostor moderno i funkcionalno opremljene građevine koristi se za društvena događanja“, istaknula je Mesarić.

 

Centar za posjetitelje - početak radova (14)

 

Ledana, naziv koji je u kolektivnoj svijesti Velikogoričana simbolizirao mjesto na kojem se čuvaju važne i vrijedne stvari, postat će moderan prezentacijski prostor gdje će lokalni proizvođači hrane moći ponuditi svoje domaće proizvode, vina, rakije, likere, sokove, med i proizvode na bazi meda te voćne, povrtne i mesne prerađevine.

 

Centar za posjetitelje - početak radova (12)

 

„Cilj uređenja takvog prezentacijskog prostora je da se posjetitelju na jednom mjestu predstavi ponuda cijelog područja, a da on tijekom vremena boravka individualno posjeti proizvođače i njihove OPG-ove te uživa u konzumaciji domaćih proizvoda ili  kupuje za svoje potrebe. Dugogodišnji rad i uložena sredstva za očuvanje kulturne baštine Turopolja, kroz digitalizirani prezentacijski centar donijet će gospodarstvu velikogoričkog kraja mogućnost da se ta očuvana i zaštićena baština upotrijebi u turističkim poslovnim pothvatima, a koji će rezultirati povećanjem blagostanja lokalnog stanovništva, što je krajnji cilj svake turističke politike“, pojasnila je Milada Mesarić.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno