Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Ovako sada izgleda novi putnički terminal na Plesu

Objavljeno

Gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb na Plesu, investiciju vrijednu 331 milijuna eura, danas su obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (11)

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara. Ogromno zdanje sastoji se  od glavne zgrade pravokutnog tlocrta sa dva asimetrična dijela – za međunarodne odlaske i dolaske te istočni za domaći promet. Riječ je najvećem gradilištu u Hrvatskoj. Radovi će na njemu trajati do prosinca, a zrakoplovi i putnici početi prometovati u svibnju iduće godine.

 

„Novi terminal Zračne luke za naš grad ima veliki značaj. Ova investicija najveća je na našem području, kao uostalom i u Hrvatskoj. Grad će završetkom projekta dobiti investicijski zamah i gospodarski razvoj. Preostaje nam u dogovoru s Gradom Zagrebom povezati Zagreb – Zračnu luku i Veliku Goricu šinskim vozilom, što će dodatno doprinijeti povezanosti i suživotu grada i Zračne luke u kojoj radi veliki broj naših sugrađana. Stoga smo i kao grad na čijem se području nalazi i kao je dan od suvlasnika zadovoljni realizacijom projekta“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (8)

Osam avio-mostova

 

Cijeli terminal djeluje impozantno. Na sjevernu fasadu spojeno je osam avio-mostova. Nosivi okvir zgrade sastoji se od kružnih stupova i greda od armiranog betona u rasponu od 7 do 14 metara.

 

 „Ovo što smo vidjeli je zaista impresivno, to je najveća investicija u Hrvatskoj i moram izraziti zadovoljstvo s ovim što sam vidio. Radovi se odvijaju jako dobro i završit će do kraja godine. U funkciju će biti puštena do svibnja iduće godine. To je nešto čime se moramo i možemo ponositi“, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (25)

Vozilima preko vijadukata

 

Do razine odlazaka zrakoplova moći će se doći vozilima preko armiranobetonskog vijadukta na prednjem pročelju. Iznad betonske konstrukcije nalazi se valovita prostorna konstrukcija od čelika, koja kombinira krov glavnog tijela i pirova sa sjevernim pročeljem. Čelična konstrukcija stvara volumen dvostruke visine, na zemaljskoj i zračnoj strani. Južno, istočno i zapadno pročelje je ravna aluminijska zavjesa sa strukturalnim ostakljenjem. Krov je djelomično ostakljen, a djelomično prekriven najsuvremenijim aluminijskim pokrovom. S projektom je ponosan i župan Stjepan Kožić.

 

 „Mi kao županija smo izuzetno zadovoljni jer to jesu vrata i ulaz u Hrvatsku, ali i ulaz u Zagrebačku županiju i sigurno ono što će biti a to je gospodarski pomak, razvoj turizma i sve ostalo iznimno važno za zagrebački zeleni prsten“, naglasio je župan Kožić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (5)

Moderan sustav odvodnje

 

S obzirom da se terminal nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec, u sklopu projekta izgradit će se moderan sustav odvodnje otpadnih voda.

 

 „Sva oborinska odvodnja će se prikupljati i odvoziti na pročistač grada Zagreba. Znači, nema nekontroliranog ispuštanja, a to je sve  zbog toga što se Međunarodna zračna luka nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec“, pojasnio je inženjer Međunarodne zračne luke Petar Rogošić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (29)

Spoj  s istočnom obilaznicom

 

Hrvatske ceste izvode radove na prometnici koja će novi putnički terminal povezati sa istočnom obilaznicom, što će ujedno biti i glavni ulaz za putnike. Glavna čekaonica terminala sadržavat će razne komercijalne ponude, s najvišom razinom usluga za putnike. U tijeku je završetak radova na dizalima i pokretnim stepenicama, dok će sustav za upravljanje prtljagom biti završen krajem ožujka. On će omogućiti prijenos, pregled i sortiranje prtljage pomoću potpuno automatiziranih sustava. Sistem će se protezati na gotovo dva kilometara traka. U prvoj će fazi biti dostupno 30 šaltera za registraciju putnika s tri trake za preuzimanje prtljage.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno