Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Ovako sada izgleda novi putnički terminal na Plesu

Objavljeno

Gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb na Plesu, investiciju vrijednu 331 milijuna eura, danas su obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (11)

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara. Ogromno zdanje sastoji se  od glavne zgrade pravokutnog tlocrta sa dva asimetrična dijela – za međunarodne odlaske i dolaske te istočni za domaći promet. Riječ je najvećem gradilištu u Hrvatskoj. Radovi će na njemu trajati do prosinca, a zrakoplovi i putnici početi prometovati u svibnju iduće godine.

 

„Novi terminal Zračne luke za naš grad ima veliki značaj. Ova investicija najveća je na našem području, kao uostalom i u Hrvatskoj. Grad će završetkom projekta dobiti investicijski zamah i gospodarski razvoj. Preostaje nam u dogovoru s Gradom Zagrebom povezati Zagreb – Zračnu luku i Veliku Goricu šinskim vozilom, što će dodatno doprinijeti povezanosti i suživotu grada i Zračne luke u kojoj radi veliki broj naših sugrađana. Stoga smo i kao grad na čijem se području nalazi i kao je dan od suvlasnika zadovoljni realizacijom projekta“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (8)

Osam avio-mostova

 

Cijeli terminal djeluje impozantno. Na sjevernu fasadu spojeno je osam avio-mostova. Nosivi okvir zgrade sastoji se od kružnih stupova i greda od armiranog betona u rasponu od 7 do 14 metara.

 

 „Ovo što smo vidjeli je zaista impresivno, to je najveća investicija u Hrvatskoj i moram izraziti zadovoljstvo s ovim što sam vidio. Radovi se odvijaju jako dobro i završit će do kraja godine. U funkciju će biti puštena do svibnja iduće godine. To je nešto čime se moramo i možemo ponositi“, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (25)

Vozilima preko vijadukata

 

Do razine odlazaka zrakoplova moći će se doći vozilima preko armiranobetonskog vijadukta na prednjem pročelju. Iznad betonske konstrukcije nalazi se valovita prostorna konstrukcija od čelika, koja kombinira krov glavnog tijela i pirova sa sjevernim pročeljem. Čelična konstrukcija stvara volumen dvostruke visine, na zemaljskoj i zračnoj strani. Južno, istočno i zapadno pročelje je ravna aluminijska zavjesa sa strukturalnim ostakljenjem. Krov je djelomično ostakljen, a djelomično prekriven najsuvremenijim aluminijskim pokrovom. S projektom je ponosan i župan Stjepan Kožić.

 

 „Mi kao županija smo izuzetno zadovoljni jer to jesu vrata i ulaz u Hrvatsku, ali i ulaz u Zagrebačku županiju i sigurno ono što će biti a to je gospodarski pomak, razvoj turizma i sve ostalo iznimno važno za zagrebački zeleni prsten“, naglasio je župan Kožić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (5)

Moderan sustav odvodnje

 

S obzirom da se terminal nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec, u sklopu projekta izgradit će se moderan sustav odvodnje otpadnih voda.

 

 „Sva oborinska odvodnja će se prikupljati i odvoziti na pročistač grada Zagreba. Znači, nema nekontroliranog ispuštanja, a to je sve  zbog toga što se Međunarodna zračna luka nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec“, pojasnio je inženjer Međunarodne zračne luke Petar Rogošić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (29)

Spoj  s istočnom obilaznicom

 

Hrvatske ceste izvode radove na prometnici koja će novi putnički terminal povezati sa istočnom obilaznicom, što će ujedno biti i glavni ulaz za putnike. Glavna čekaonica terminala sadržavat će razne komercijalne ponude, s najvišom razinom usluga za putnike. U tijeku je završetak radova na dizalima i pokretnim stepenicama, dok će sustav za upravljanje prtljagom biti završen krajem ožujka. On će omogućiti prijenos, pregled i sortiranje prtljage pomoću potpuno automatiziranih sustava. Sistem će se protezati na gotovo dva kilometara traka. U prvoj će fazi biti dostupno 30 šaltera za registraciju putnika s tri trake za preuzimanje prtljage.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz glazbu i kuhano vino dočekali 2020. godinu na otvorenom

Objavljeno

on

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja dočekali 2020. godinu. Kuhano vino i glazba Tamburaškog sastava Harmonija poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan toplih domova odnosno gastronomskih destinacija. Nakon odbrojavanja (vodila ga je moderatorica Ana Katuluć) odnosno početka 2020. godine i velikog vatrometa, okupljenim građanima obratio se gradonačelnik Dražen Barišić, u društvu s predsjednicom Turističke zajednice Miladom Mesarić.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je bio kratak, kao i prije godinu dana, zaželio svim svojim sugrađanima da ostvare sve svoje osobne želje i da im njihovo ispunjenje učini život mnogo ugodnijim. Iako je Harmonija nakon gradonačelnikove čestitke nastavila svirkom i pjesmom, prostor ispred pozornice ubrzo se prorijedio.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugačija situacija je bila u punim goričkim lokalima, gosti su u slavljeničkom raspoloženju svoje druženje produžili do ranih jutarnjih sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Najmlađi su dočekali Novu 2020. godinu prije ponoći

Objavljeno

on

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Novu 2020. godinu najmlađi su sa svojim roditeljima, djedama i bakama dočekali večeras već od 17 sati na prostoru kod Muzeja Turopolja. Dječji doček nove godine počeo je interaktivnom novogodišnjom pričaonicom za djecu ”Pričom te zovem”, u kojoj su djeca oduševljeno sudjelovala. Pričaonicu je vodila moderatorica, glumica i plesačica Ana Katulić.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga uslijedila je atraktivna ‘vatrena’ predstava ”Vatreni show Triko Cirkus Teatra”. Trikovi i egzibicije maestra s vatrom bili su popraćeni velikom pozornošću i dugim pljeskom.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za kraj je izveden veliki vatromet, a zadovoljna djeca su sa svojim najmilijima krenuli doma i sanjati će dječje snove kada im Nova godina u ponoć pokuca na prozor.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno