Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Ovako sada izgleda novi putnički terminal na Plesu

Objavljeno

Gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb na Plesu, investiciju vrijednu 331 milijuna eura, danas su obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (11)

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara. Ogromno zdanje sastoji se  od glavne zgrade pravokutnog tlocrta sa dva asimetrična dijela – za međunarodne odlaske i dolaske te istočni za domaći promet. Riječ je najvećem gradilištu u Hrvatskoj. Radovi će na njemu trajati do prosinca, a zrakoplovi i putnici početi prometovati u svibnju iduće godine.

 

„Novi terminal Zračne luke za naš grad ima veliki značaj. Ova investicija najveća je na našem području, kao uostalom i u Hrvatskoj. Grad će završetkom projekta dobiti investicijski zamah i gospodarski razvoj. Preostaje nam u dogovoru s Gradom Zagrebom povezati Zagreb – Zračnu luku i Veliku Goricu šinskim vozilom, što će dodatno doprinijeti povezanosti i suživotu grada i Zračne luke u kojoj radi veliki broj naših sugrađana. Stoga smo i kao grad na čijem se području nalazi i kao je dan od suvlasnika zadovoljni realizacijom projekta“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (8)

Osam avio-mostova

 

Cijeli terminal djeluje impozantno. Na sjevernu fasadu spojeno je osam avio-mostova. Nosivi okvir zgrade sastoji se od kružnih stupova i greda od armiranog betona u rasponu od 7 do 14 metara.

 

 „Ovo što smo vidjeli je zaista impresivno, to je najveća investicija u Hrvatskoj i moram izraziti zadovoljstvo s ovim što sam vidio. Radovi se odvijaju jako dobro i završit će do kraja godine. U funkciju će biti puštena do svibnja iduće godine. To je nešto čime se moramo i možemo ponositi“, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (25)

Vozilima preko vijadukata

 

Do razine odlazaka zrakoplova moći će se doći vozilima preko armiranobetonskog vijadukta na prednjem pročelju. Iznad betonske konstrukcije nalazi se valovita prostorna konstrukcija od čelika, koja kombinira krov glavnog tijela i pirova sa sjevernim pročeljem. Čelična konstrukcija stvara volumen dvostruke visine, na zemaljskoj i zračnoj strani. Južno, istočno i zapadno pročelje je ravna aluminijska zavjesa sa strukturalnim ostakljenjem. Krov je djelomično ostakljen, a djelomično prekriven najsuvremenijim aluminijskim pokrovom. S projektom je ponosan i župan Stjepan Kožić.

 

 „Mi kao županija smo izuzetno zadovoljni jer to jesu vrata i ulaz u Hrvatsku, ali i ulaz u Zagrebačku županiju i sigurno ono što će biti a to je gospodarski pomak, razvoj turizma i sve ostalo iznimno važno za zagrebački zeleni prsten“, naglasio je župan Kožić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (5)

Moderan sustav odvodnje

 

S obzirom da se terminal nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec, u sklopu projekta izgradit će se moderan sustav odvodnje otpadnih voda.

 

 „Sva oborinska odvodnja će se prikupljati i odvoziti na pročistač grada Zagreba. Znači, nema nekontroliranog ispuštanja, a to je sve  zbog toga što se Međunarodna zračna luka nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec“, pojasnio je inženjer Međunarodne zračne luke Petar Rogošić.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (29)

Spoj  s istočnom obilaznicom

 

Hrvatske ceste izvode radove na prometnici koja će novi putnički terminal povezati sa istočnom obilaznicom, što će ujedno biti i glavni ulaz za putnike. Glavna čekaonica terminala sadržavat će razne komercijalne ponude, s najvišom razinom usluga za putnike. U tijeku je završetak radova na dizalima i pokretnim stepenicama, dok će sustav za upravljanje prtljagom biti završen krajem ožujka. On će omogućiti prijenos, pregled i sortiranje prtljage pomoću potpuno automatiziranih sustava. Sistem će se protezati na gotovo dva kilometara traka. U prvoj će fazi biti dostupno 30 šaltera za registraciju putnika s tri trake za preuzimanje prtljage.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

FOTO: Prva samostalna izložba Ane Bundalo

Objavljeno

on

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva samostalna izložba Ane Bundalo pod imenom ”2020. – Boje i Oblici” otvorena je večeras (18 sati) u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Predstavljanje umjetnice i uvodnu riječ imala je Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica. Kratko se posjetiteljima obratila i autorica izložbenih eksponata slikarica Bundalo, nešto kasnije je u razgovoru otkrila kako je većinu izložbenih radova načinila u 2020. godini, a nekoliko potječe i iz njenog ranijeg opusa.

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U kratkom popratnom letku izložbe napisane su neke možebitne dileme: ”Želite li zaboraviti 2020.? Je li moguće pronaći u njoj malo boje i neki sretni oblik? Smatrate li da treba pamtiti samo sretne dane ili je bolje crpiti snagu iz proživljenog i nadjačanog?”

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ana Bundalo (rođ.1985.) živi i radi u Velikoj Gorici. Završila je Pravni fakultet u Zagrebu, radi u Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici. Slobodno vrijeme koristi za slikanje, crtanje i pisanje.

Izložba ostaje otvorena do 29. siječnja 2021. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Preventivna sanacija crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

Objavljeno

on

08.01.2021. Velika Gorica. Preventivna sanacija zvonika crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zvonik crkve Navještenja Blažene Djevice Marije oštećen je potresom od 29. prosinca i crkva je zatvorena, a potres od 6. siječnja je dodatno povećao napuknuća te je prijetilo urušavanje u slučaju novog jačeg podrhtavanja tla.

08.01.2021. Velika Gorica. Preventivna sanacija zvonika crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Preventivnu sanaciju oštećenog zvonika napravila je jučer (petak, 8. siječnja) u cjelodnevnoj akciji tvrtka Gradel, izvođenje radova vodio je Juraj Vugrinović, tehnički direktor Gradela. Tijekom dana došao je i direktor Gradela Tomislav Pustahija i svojim djelatnicima pokazao kako dodatno osigurati oštećene dijelove crkve.

08.01.2021. Velika Gorica. Preventivna sanacija zvonika crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema riječima direktora Pustahije, već idućeg tjedna bi mogla započeti sanacija zvonika njegovim uklanjanjem. Jučerašnje osiguranje zvonika ima preventivnu svrhu da eventualno, u slučaju novog potresa, dođe do urušavanja unutar samog zvonika, a ne na prostor izvan crkvene zgrade. Prema njegovoj procjeni, a oslanjajući se na višegodišnje iskustvo na sličnim poslovima, kompletna sanacija bi mogla potrajati mjesecima.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Dimnjaci oštećeni u potresu uklonjeni s Muzeja Turopolja

Objavljeno

on

31.12.2020. Velika Gorica. Dimnjaci ošteći u potresu uklonjeni s Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što su statičari obišli javne zgrade (srijeda, 30. prosinca 2020.) odlučeno je da Muzej Turopolja ostane zatvoren za posjetitelje najmanje do 04. siječnja 2021., zbog oštećenja od potresa. Donesena je odluka da oba dimnjaka budu uklonjena, jer su oštećenja bila takva da bi novo podrhtavanje tla najvjerojatnije izazvalo njihovo urušavanje.

31.12.2020. Velika Gorica. Dimnjaci ošteći u potresu uklonjeni s Muzeja Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djelatnici Građevinske tvrtke Tehnika (Zagreb) uz logističku potporu DVD-a Gradići jučer (četvrtak, 31. prosinca) su uklonili oba dimnjaka. Postolja dimnjaka zaštićena su plastičnim folijama. Tehnika Zagreb jučer je u Velikoj Gorici sanirala još nekoliko krovišta uklanjanjem oštećenih dimnjaka.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno