Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Obilježena 30. obljetnica osnutka velikogoričke 153. brigade

Objavljeno

U nedjelju, 3.listopada svečano je obilježena 30. obljetnica osnutka velikogoričke 153. brigade HV-a. Obilježavanju tri desetljeća goričke brigade prisustvovali su potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, zamjenik župana Ervin Kolarec, gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Položeni su vijenci na Spomen-obilježju Golubica u Velikoj Gorici i na Spomeniku poginulim pripadnicima 153. brigade HV-a Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni, a središnji program obilježavanja održan je u Spomen-parku 153. brigade HV-a Velika Gorica u Velikoj Buni.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Brigada je utemeljena 3. listopada 1991. pod nazivom 10. brigada DO Hrvatske vojske, 16. prosinca 1991. godine promijenila je naziv u 153. brigada HV-a Velika Gorica. Udruga 153. brigade Velike Gorice i Grad Velika Gorica glavni su organizatori  proslave 30. obljetnice utemeljenja 153. brigade HV Velika Gorica.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

– Prisjećamo se tih davnih dana 1991. godine kada smo preuzeli područje i zaustavili prodor neprijateljskih snaga na rijeci Kupi prema Velikoj Gorici i gradu Zagrebu. U miru, zadaća svih branitelja je da širimo povijesnu istinu i držimo živom uspomenu na naše poginule suborce. Odlazimo, sve nas je manje, ali čuvamo dostojanstvo naših pokojnih branitelja.– naglasio je Ivan Zagorac predsjednik Udruge 153. brigade.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Sama Udruga branitelja 153. brigade utemeljena je prije 21 godinu, a broji dvjestotinjak članova koji aktivno djeluju oko braniteljskih pitanja, a posebice su aktivni oko organizacije obilježavanja bitnih obljetnica kao što je ova.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Udruga se može pohvaliti i suradnjom s osnovnim školama Velike Gorice, Orla, Kravarskog i Pokupskog, a na obljetnici brigade izloženi su i radovi učenika. Ove i prošle godine nisu pozvana djeca zbog epidemioloških mjera. Ivan Zagorac istaknuo je važnost razgovora s mladima o događajima tijekom Domovinskog rata.

-Prenosimo istinu o Domovinskom ratu na mlade naraštaje da se nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi, jer ako se zaboravi,onda će se i ponoviti!– zaključio je predsjednik Udruge 153. brigade.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavio je na ovoj manifestaciji Darko Nekić tajnik ministarstva. Istaknuo je odličnu suradnju Udruge 153. brigade Hrvatske vojske s ministarstvom te njenu dugu opstojnost. Nekić je podsjetio da se ministarstvo rado odaziva na sudjelovanje u projektima udruge, a sve s ciljem kako bi se očuvalo sjećanje na heroje Domovinskog rata.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

– Jedna od naših osnovnih zadaća je pomagati očuvanje sjećanja na Domovinski rat. Upravo obilježavanjem ovakvih obljetnica čuvamo uspomenu na događanja u Domovinskom ratu, sve poginule branitelje, civile, borce i ostale.-  naglasio je državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja.

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Proslavi je prisustvovao i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u govoru istakao:

-S ponosom smo se svi prisjetili događanja na tom ratnom putu s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i ciljem čuvanja i širenja povijesne istine, čuvanju svih vjerodostojnih svjedočenja i čuvanjem uspomene na 72 poginula pripadnika brigade. Jednako tako, s posebnim pijetetom sjećamo se i svih poginulih Velikogoričana čija smo imena također čuli, a koji su svoju domovinu branili kroz druge postrojbe. Bili su to teški dani i teški zadaci.– zaključio je Božinović

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

U ime Zagrebačke županije obljetnici je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec:

– Na današnji dan osnovana je 153. slavna brigada kroz koju je prošlo 5818 pripadnika koji su dali velik obol u domovinskom ratu. Posebno se prisjećamo 121 poginulog Goričana koji su dali svoje živote za našu državu.- podsjetio je Kolarec

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

-Zagrebačka županija ima izuzetno kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama na području županije. Kroz Odbor za branitelje nastojimo zajedničkim snagama izrealizirati što više projekata i programa koji se tiču braniteljske populacije jer su branitelji važan stup hrvatskog društva u ratu, ali i miru.- napomenuo je Ervin Kolarec

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice s predsjednikom Udruge 153. brigade Ivanom Zagorcem potpisao je sporazum kojim Grad Velika Gorica prepušta Spomen-centar i Spomen-park na upravljanje pripradnicima 153.brigade. Ovom gestom gradonačelnik i grad željeli su izraziti zahvalnost Grada Velike Gorice za sve što su braitelji učinili u ratu i nakon njega:

03102021 30. obljetnica 153. brigade, Velika Gorica, Foto; cityportal.hr

– Pripadnici goričke 153. brigade nastavili su sa svojom aktivnošću, svojim volonterstvom i nakon rata te su uistinu primjer kako branitelji mogu biti heroji i u miru.- zaključio je Ačkar.

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo što donosi Studija nove organizacije javnog prijevoza na području grada

Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima…

Objavljeno

on

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti danas su prezentirali Studiju nove organizacije lokalnog prijevoza na području grada Velike Gorice. Prijedlozi Studije rezultirali su nekim poboljšanjima poput uvođenja četiri nove linije, povezivanja  željezničkog kolodvora s lokalnim linijskim prijevozom putnika te su usklađeni polasci sa željezničkim polascima prema Gradu Zagrebu. Izmijenjene su pojedine trase linija radi prilagođavanja putnicima te je povećan broj polazaka na pojedinim linijama. Osim toga, povezana su i naselja koja prije nisu imala javni prijevoz.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Kada govorimo o lokalnom prijevozu, on će biti jeftiniji od ZET-a, a cijena karata će biti ista. No, kada je u pitanju međužupanijski prijevoz, nadam se da ćemo se uspjet dogovoriti oko cijene međužupanijske linije sa ZET-om – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je idealan period da se napravi nova organizacija javnog prijevoza i da se linije prilagode građanima koliko je to moguće. Svrha je ovoga povezivanje prijevoza unutar grada, a gdje smo detektirali nova naselja koja bi ovim rješenjem se povezala i omogućila građanima da dođu u administrativno središte. Ključno je i to da se zadovoljstvo korisnika poveća. Mnogi su nezadovoljni s tim ZET-ovim autobusima, a današnji suvremeni trendovi idu k tome da vozila budu klimatizirana ili imaju aplikaciju putem koje će građani moći vidjeti gdje se u pojedinom trenutku nalazi – istaknuo je Marko Slavulj, voditelj katedre za tehnologije gradskog prometa FPZ-a, a koji je sudjelovao u izradi studije.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16, kao i broj polazaka radnim danom s dosadašnjih 307 povećan je na 346, broj polazaka subotom s 141 povećan je na 176, a nedjeljom s 51 na 60.

– Realizacija ovakvog načina prijevoza uvelike ovisi o javnom savjetovanju i o pristiglim primjedbama/prijedlozima građana koje će se uzimati obzir te na kraju njihovo implementiranje u Studiju. Do tada, bez obzira na sve dosadašnji prijevoz će ostati isti kao i cijena – poručio je Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na prezentaciji je predstavljena i mogućnost osnivanja vlastite tvrtke lokalnog prijevoza putnika. Gruba cijena, bez pomnije analize, pokazuju da bi investicijski trošak bio do 30 milijuna kuna.

– Nova tvrtka iziskuje posebnu studiju i pristup, no iz neformalnih razgovora sa strukom to bi bilo moguće ukoliko bi se povezali s nekim većim gradom ili općinom te bi zajedničko autopoduzeće imalo smisla i bilo likvidno – dodao je gradonačelnik.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ova cijela prometna Studija biti će objavljena na službenoj stranici Grada te ide na javno savjetovanje sa svom zainteresiranom javnošću građana Velike Gorice da oni daju sve svoje prijedloge i primjedbe, jer ipak ljudi koji putuju svaki dan mogu meritornije iznijeti svoju problematiku, a koju ćemo mi svakako ukoliko bude moguće i prihvatiti – zaključio je gradonačelnik Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz Grada pozivaju sve građane da svoje prijedloge i komentare na studiju pošalju na e-mail adresu: javni.prijevoz@gorica.hr.

Pregled organizacije linija i broja polazaka možete pronaći u priloženom dokumentu: Studija javnog lokalnog linijskog prijevoza

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Manifestacija Via VINO u naš grad dovodi izložbu fotografiju vinara

Manifestacija po prvi put okuplja vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije i uljepšavat će vaše vikende i svako uhvaćeno slobodno vrijeme punih 30 dana, u periodu od 15.10 do 15.11…

Objavljeno

on

Vinarije Zagrebačke županije zovu vas na uživanje u dolasku jeseni, vinu, hrani, filmu, umjetnosti i glazbi. A za nekoliko dana kreće novo događanje Via VINO koje organizira TZ Zagrebačke županije. Manifestacija po prvi put okuplja vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije i uljepšavat će vaše vikende i svako uhvaćeno slobodno vrijeme punih 30 dana, u periodu od 15.10 do 15.11.

Via VINO okuplja vinarije u okolici grada Zagreba koje širom otvaraju svoja vrata, ali donosi i niz dodatnih sadržaja poput projekcije filma u vinogradu te koncerata i izložbi okruženima već većini poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika.

Za početak krenite putem Via VINARIA i svaki petak ili subotu, u periodu od 15.10. do 15.11., provedite u jednoj od 50 vinarija širom Zagrebačke županije koje nude priliku da zavirite u njihove vinske podrume.

U želji da se slavi vino i umjetnost 15.10. čeka vas Via KINO, iskustvo koje spaja vino i film u vinogradu. Točnije, u Plešivici, u vinogradu kuće Braje gdje će biti održana projekcija jednog od najočekivanijih filmova krajem ove godine, James Bond ‘No Time to Die’. Uz film će vas dočekati kesteni i portugizac.

Via KINO odvit će se i 23.10. u središnjem parku Velike Gorice. Iako ovo nije vinski kraj, uz projekciju filma bit će predstavljena izložba fotografija vinara, popraćena domaćim žesticama by Brigljević destilati i gin. Kako je ovo pak područje poznato po lovu na tartufe, imat ćete prilike kušati tartufe u tipično kontinentalnim jelima – što kažete na jedne štrukle s tartufima?

Via NOTE 16.10. dovodi koncert u bajkovito okruženje padajućih padina vinograda kurije Schwartz u Nespešu, u Sv. Zelini. Atmosferu će obogatiti ponuda jela iz Food truck by Marin Medak, kao i izbor vina vinarije Litterarii.

Via VINO obogatit će i događanje Via ART koje vas vodi živopisnom samoborskom cestom užitaka, uz prepoznatljiva vina, birane delicije i izložbu u vinogradu! Odvija se 6.11. i prati svima dobro poznati blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara.Razgledajte izložbu fotografija vinara zagrebačke županije u Samoborskom muzeju i istovremeno kušajte odabrana vina.

– Zagrebačka županija kao cjelogodišnja destinacija svako godišnje doba nudi nove sadržaje. Tako su trenutno vrlo atraktivne naše vinske ceste i događanja vezane uz eno-gastro sadržaj. Bogata gastronomska ponuda i sve snažniji razvoj i brendiranje vinskih cesta – od Plešivice do Zeline i Ivanić-Grada kao doma škrleta – jedan su od najsnažnijih aduta za turistički, ali i gospodarski razvoj Zagrebačke županije. Ponosni smo što po prvi puta TZ Zagrebačke županije provodi jednu ovako veliku destinacijsku kampanju u kojoj sudjeluje preko 60 ključnih subjekata na području vinske scene Zagrebačke županije. Ovo je za nas jedan veliki iskorak prema pozicioniranju cjelokupne Zagrebačke županije kao autentične boutique destinacije – izjavila je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Za posjete vinarijama potrebno je najaviti se unaprijed. Ulaz na događanja je ograničen, a za one koji nemaju Covid putovnicu na ulazu će biti organizirano testiranje na Covid koje je uključeno u cijenu ulaznice.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno