Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Najbolji gorički učenici na primanju u Gradu, evo što su nam poručili

Objavljeno

Učenike velikogoričkih osnovnih i srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate u protekloj školskoj godini jutros je primio gradonačelnik Dražen Barišić, zajedno sa zamjenikom Ervinom Kolarcem i resornim pročelnikom Krešimirom Ačkarom.

 

Gradonačelnik primio najbolje  učenike - Dražen Barišić - Krešimir Ačkar  (7)

 

„Želim vam ovom prilikom čestitati na vašem trudu, zalaganju i najboljim uspjesima koje postižete u svom školovanju. Čestitam vam na upornosti i postignutim rezultatima, a ujedno želim najaviti kako će učenike početkom školske godine na klupama dočekati besplatni udžbenici. Time ćemo pomoći učenicima i roditeljima koji imaju velika izdavanja iz kućnog budžeta za obrazovanje“, rekao je gradonačelnik i podsjetio na neke od realiziranih projekata, poput škole i sportske dvorane u Novom Čiču te dvorane u Rakarju. Najavio je da će i ovog ljeta Grad uložiti značajna sredstva u objekte i opremu svih škola te kako je pokrenuta izrada dokumentacije za gradnju kuhinje u Osnovnoj školi Jurja Habdelića, jedinoj goričkoj školi koja nema kuhinju.

 

Upravo je iz te škole na primanje u Grad stigao odlikaš Nikola Sočec. Kaže kako mu je daljni cilj upisati XV. Gimnaziju, popularni MIOC, a nakon nje Fakultet elektrotehnike i računarstva.

 

„Svima bih poručio kako se ništa ne može dobiti bez puno rada. Svoje osnovnoškolske dane, međutim, ne pamtim kao neko stresno razdoblje života. Naprotiv, dobro sam se zabavio i dosta toga naučio“, ispričao je Nikola.

 

Gradonačelnik primio najbolje  učenike - Dražen Barišić - Krešimir Ačkar  (9)

 

Pročelnik Ačkar učenicima je poručio kako nisu vrlo dobri niti odlični, već najbolji u svojoj generaciji.

 

„Budućnost našega grada ovisit će o tome koliko budemo ulagali u mlade, a vi ste kao najbolji među njima stupovi našega grada i boljeg društva“, naglasio je Ačkar.

 

Gradonačelnik primio najbolje  učenike - Dražen Barišić - Krešimir Ačkar  (12)

 

Nikolina Arbanas završila je Srednju strukovnu školu, otkrila nam je kako nema čistu ‘peticu’, ali da je sa 4,7 jako zadovoljna i odlučila nastaviti školovanje.

 

„Završila sam trogodišnju školu za konobara i upisat ću četvrtu godinu kako bih postala viši konobar. Zatim bih željela upisati fakultet i postati visokoobrazovana osoba“, kazala nam je Nikolina.

 

„U školi ima uspona i padova, ali treba dati sve od sebe i uspjeh neće izostati. Želja mi je nakon završetka škole studirati glazbu“, dodala je Lora Likan Kelentrić, koja je svirajući flautu i klavir s 5,0 završila prvi razred Umjetničke škole Franje Lučića.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

FOTO Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa

Objavljeno

on

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa, koji je preminuo u četvrtak, 21. studenog, održan je danas na groblju u Vukovini. Od dugogodišnjeg ravnatelja Srednje strukovne škole Velika Gorica i gradskog vijećnika, nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Velike Gorice došao se oprostiti izuzetno veliki broj građana Velike Gorice. Rođenog Mraclinca došli su posljednji put pozdraviti vatrogasci, lovci, ravnatelji i djelatnici srednjih i osnovnih škola, predstavnici Grada Velike Gorice i Zagrebačke Županije, mraclinski tamburaši.

25.11.2019. Vukovina. Posljednji ispraćaj Stjepana Kosa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zbogom prijatelju, hvala Ti za sve, počivaj u miru.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno