Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Metropola popije 6,3 milijuna kubika goričke vode

Objavljeno

„Neka pitka voda rijekama poteče, gdje god možemo posadimo cvijeće. Neka ptica samo čistim zrakom leti, neka zemlja gdje god može zazeleni“, otpjevali su mališani Dječjeg vrtića ‘Žirek’ u povodu Svjetskog dana voda. Mladi ekolozi jutros su posjetili Vodocrpilište s kojeg se vodom opskrbljuju svi velikogorički potrošači, ali i građani Zagreba.

 

Vodocrpilište

„Danas sam ovdje vidio kako voda dolazi iz zemlje i da cijevima stiže u naše domove. Vodocrpilište mi se jako sviđa. Dok ga nisam vidio, mislio sam da pijem vodu direktno iz zemlje“, ispričao nam je šestogodišnji Vito.

 

Našim vrtićancima željeli smo pokazati s kojim bogatstvom i resursom naš grad raspolaže, rekao je pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar.

 

„Želimo ih odgajati u jednoj svijesti kako je voda bitna za ljudski život i koliko je važno vodu štedljivo koristiti i njome dobro raspolagati. To je resurs budućnosti, ali postoji opasnost da ga neće biti dovoljno za sljedeće generacije ako se prema njoj ne budemo odgovorno odnosili“, naglasio je Ačkar.

 

vodoopskrba 2

 

Velika Gorica raspolaže s pet bunara kapaciteta od čak 903 litara u sekundi. Goričani dnevno u prosjeku potroše oko 10 tisuća kubika vode. Direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak kaže kako pijemo čistu vodu koja ne sadrži štetne metale, a kako ju je potrebno samo preventivno klorirati.

 

„Trenutačno imamo 20.110 korisnika i 97% pokrivenosti vodovodnom mrežom. Za potrebe grada te općina Pokupsko, Kravarsko i Orle koristimo tri milijuna kubika godišnje. Prošle godine smo gradu Zagrebu isporučili 6,3 milijuna kubika, dok smo u razdoblju prije krize glavnom gradu tijekom godine isporučivali i do 15 milijuna kubika“, pojasnio je Stjepan Rak.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: “Franjo Tuđman” dobio društvo – Viktorija šalje i razglednice!

Između ostalog, pogledajte kako funkcionira Pučka kuhinja u našem gradu i tko je ovogodišnji rekorder u darivanju krvi. Bili smo na Susretu pučkih kazališta u Buševcu, u novom autobusu HNK Gorice i na rundi košarke!

Objavljeno

on

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Smjena u Skupštini: Čičak na mjesto Mikuljana

Na 15. Sjednici većinom glasova članova županijske Skupštine dužnosti je razriješen dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno

on

U odsustvu župana Stjepana Kožića i zamjenice predsjednika Skupštine Ljubice Ambrušec zbog zdravstvenih razloga, članovi Skupštine Zagrebačke županije donijeli su odluku o razrješenju predsjednika Damira Mikuljana, koji je također svoju odsutnost opravdao putovanjem van Hrvatske. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika Skupštine Zvonko Kunić koji je nakon prisege, čestitao novom predsjedniku Mati Čičku. Naime, zajednički klub članova HDZ-a, HSU-a i HNS-a te Klub vijećnika “Stjepan Kožić-nezavisna lista” dogovorili su smjenu predsjednika, a kao kandidata predložili načelnika općine Rugvica Matu Čička, koji je na ovoj sjednici zamijenio HDZ-ovog člana županijske Skupštine Mladena Šestana. “Zahvaljujem se predsjedniku Damiru Mikuljanu na dosadašnjem angažmanu i uvjeren sam da ćemo uz još veće jedinstvo uspjeti dovršiti sve započete projekte do 2021. godine.”, rekao je Čičak.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Doznajte kako do poticaja za postavljanje sustava obnovljivih izvora energije

Natječaj za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u objektima sektora poduzetništva trebao biti raspisan početkom 2020. godine

Objavljeno

on

Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice u petak u suradnji s Velikogoričkom razvojnom agencijom VEGORA i udrugom Ekoregija Velika Gorica mini-konferenciju za poduzetnike, ali i sve ostale građane, o mogućnostima korištenja energije Sunca za proizvodnju električne energije. Konferencija će se održati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10 sati, a govorit će se o najavljenom natječaju za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u objektima sektora poduzetništva, koji bi trebao biti raspisan početkom 2020. godine.

Grad Velika Gorica od 2011. godine i pristupanju Sporazumu gradonačelnika teži ka smanjenju emisija stakleničkih plinova kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

U prvoj skupini aktivnosti postignuti su značajni rezultati obnovom stambenog fonda i zgrada javnog sektora, dok se druga skupina aktivnosti temelji na programu „Solarni grad Velika Gorica“ i obuhvaća poticanje korištenje energije sunca za proizvodnju topline i osobito električne energije.

Program konferencije možete preuzeti ovdje, a prijave za konferenciju obavezne su putem on-line obrasca koji se nalazi ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno