Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Metropola popije 6,3 milijuna kubika goričke vode

Objavljeno

„Neka pitka voda rijekama poteče, gdje god možemo posadimo cvijeće. Neka ptica samo čistim zrakom leti, neka zemlja gdje god može zazeleni“, otpjevali su mališani Dječjeg vrtića ‘Žirek’ u povodu Svjetskog dana voda. Mladi ekolozi jutros su posjetili Vodocrpilište s kojeg se vodom opskrbljuju svi velikogorički potrošači, ali i građani Zagreba.

 

Vodocrpilište

„Danas sam ovdje vidio kako voda dolazi iz zemlje i da cijevima stiže u naše domove. Vodocrpilište mi se jako sviđa. Dok ga nisam vidio, mislio sam da pijem vodu direktno iz zemlje“, ispričao nam je šestogodišnji Vito.

 

Našim vrtićancima željeli smo pokazati s kojim bogatstvom i resursom naš grad raspolaže, rekao je pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar.

 

„Želimo ih odgajati u jednoj svijesti kako je voda bitna za ljudski život i koliko je važno vodu štedljivo koristiti i njome dobro raspolagati. To je resurs budućnosti, ali postoji opasnost da ga neće biti dovoljno za sljedeće generacije ako se prema njoj ne budemo odgovorno odnosili“, naglasio je Ačkar.

 

vodoopskrba 2

 

Velika Gorica raspolaže s pet bunara kapaciteta od čak 903 litara u sekundi. Goričani dnevno u prosjeku potroše oko 10 tisuća kubika vode. Direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak kaže kako pijemo čistu vodu koja ne sadrži štetne metale, a kako ju je potrebno samo preventivno klorirati.

 

„Trenutačno imamo 20.110 korisnika i 97% pokrivenosti vodovodnom mrežom. Za potrebe grada te općina Pokupsko, Kravarsko i Orle koristimo tri milijuna kubika godišnje. Prošle godine smo gradu Zagrebu isporučili 6,3 milijuna kubika, dok smo u razdoblju prije krize glavnom gradu tijekom godine isporučivali i do 15 milijuna kubika“, pojasnio je Stjepan Rak.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno