Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Mentalno zdravlje važno mladim Goričanima

Predavanje Josipe Šimac privuklo veliki broj posjetitelja

Objavljeno

Podom Dana mladih u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održano je predavanje pod naslovom „Sve je u glavi“. Predavačica Josipa Šimac, studentica pete godine psihologije na Hrvatskim studijima, govorila je o problematici mentalnog zdravlja kod mlade populacije. Posebni akcent stavila je na problem stigmatizacije psihički bolesnih osoba i otkrila koji su to najčešći problemi s kojima se susreću mladi.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Postoji razlika između dječaka i djevojčica. One češće boluju od nekih internaliziranih poremećaja poput depresije, dok je kod dječaka češće riječ o eksternaliziranim poremećajima poput ADHD. Roditeljima je ponekad teško prihvatiti da njihovo dijete boluje od nekog oblika mentalne bolesti ili poremećaja i često to pripisuju pripisati adolescenciji. Pojedine simptome važno je uočiti na vrijeme, zato što pravodobno liječenje pospješuje tretman i šanse izlječenja“, rekla nam je Šimac.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Moderan i ubrzani način života i pritisci kojima je izložen moderni čovjek često ostavljaju posljedice na mentalnom zdravlju pojedinca. Iako se o tome rijetko javno priča, koliko je ovo veliki problem i u našoj zemlji govore činjenica da su antidepresivi jedni od najprodavanijih lijekova.

„Biološka evolucija čovjeka ne može pratiti tehnološku evoluciju i modernizaciju. Ljudski organizam ne može odgovoriti adekvatno na sve veći broj podražaja koje dobivamo iz naše okoline. Doživljavamo stres dok stojimo na semaforu, dok čekamo ispit i autobus, a nemamo mogućnost utjecaja na takve nekakve aspekte“, dodala je predavačica.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Predavanje je privuklo i veliki broj mladih kojima je ova tema izrazito zanimljiva. Među njima je bila i Lucija.

„Dosta mladih ima problema vezanih uz mentalno zdravlje. To je tema o kojoj se sve više priča i dobro je educirati se o tome. Ovakva predavanja dobra su za osvještavanje pojedinaca o vlastitim problemima i početak rada na sebi. Nekad je bilo nezgodno reći da se osjećaš depresivno i anksiozno, ali se situacija mijenja“, rekla nam je Lucija.

Galerija fotografija

Crna kronika

Odranski Obrež: Muškarac smrtno stradao prilikom paljenja korova

Izgubio je kontrolu nad vatrom

Objavljeno

on

Tragedija u Odranskom Obrežu. Prilikom spaljivanja korova oko 16,30 sati poginuo je 62-godišnji muškarac. Do najgoreg je došlo nakon što je muškarac izgubio kontrolu nad plamenom. Detalji bi trebali biti poznati nakon policijskog očevida koji je u tijeku.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Kod Buzina već počele gužve, ovako možete izbjeći prometne čepove

To je samo početak prometnog krkljanca koji nas očekuje i ovog produženog vikenda

Objavljeno

on

Na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora kolona je duga oko 8 km. Između čvorova Lučko i Donja Zdenčina na A1 vozi se u koloni uz povremene zastoje. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama kao i u priobalju te na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. HAK vozačima savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ako želite izbjeći prometne čepove i satima čekati u koloni, prema turističkim odredištima nikako nemojte krenuti sutra od 7 do 14 sati, kada će gužve biti najveće. Subota je svakako bolji izbor od neradnog petka. Ako ćete ga žrtvovati, putovat ćete po puno boljim prometnim uvjetima.

Novi zastoji očekuju se već u ponedjeljak, kada će se kolone vozila početi kretati prema unutrašnjosti. Gužve će biti već u jutarnjim satima, a od 14 do 22 sata vrlo velika, pa putovanje svakako probajte izbjeći u tom vremenu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

ZET od 1. srpnja uvodi niz promjena

Za sedam kuna moći ćete se voziti 60 minuta u jednoj zoni

Objavljeno

on

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja najavili su uvođenje karte od 7 kuna, kojom će se građani od 1. srpnja moći voziti 60 minuta u jednom smjeru. Za razliku od njezinog papirnatog oblika, elektroničko izdanje omogućavat će 60-minutnu vožnju, bez obzira na smjer putovanja.

„Osim u papirnatom obliku, karta će biti dostupna i u elektroničkom izdanju. Putnici koji prijevoz plaćaju vrijednosnom kartom, na zaslonu uređaja za registraciju trebaju prije prislanjanja kartice odabrati kupnju karte od 60 minuta. Napominjemo kako će prislanjanjem elektroničke kartice bez prethodnog odabira 60 minutne karte na zaslonu uređaja, putnik kupiti uobičajenu kartu za jednu zonu po cijeni od 10 kuna“, objasnili su iz ZET-a.

Početak srpnja donosi još jednu važnu promjenu. Vozači tramvaja i autobusa ubuduće će prodavati isključivo pojedinačne papirnate karte po cijeni od 15 kuna, kojima će se građani moći voziti 90 minuta u jednoj tarifnoj zoni.

„U proteklom razdoblju porasla je prodaja karata i u vozilima, što dodatno otežava primarni vozački posao. Sve ostale vozne karte po cijenama od 4, 7 i 10 kuna i dalje će biti dostupne na uobičajenim prodajnim mjestima, stoga preporučujemo da se unaprijed planira putovanje i obavi kupnja na više od 300 lokacija“, dodali su iz ZET-a.

Najavili su i uvođenje nove mobilne aplikacije kojom će se olakšati plaćanje prijevoza u ZET-ovim vozilima.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno