Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Mentalno zdravlje važno mladim Goričanima

Predavanje Josipe Šimac privuklo veliki broj posjetitelja

Objavljeno

Podom Dana mladih u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održano je predavanje pod naslovom „Sve je u glavi“. Predavačica Josipa Šimac, studentica pete godine psihologije na Hrvatskim studijima, govorila je o problematici mentalnog zdravlja kod mlade populacije. Posebni akcent stavila je na problem stigmatizacije psihički bolesnih osoba i otkrila koji su to najčešći problemi s kojima se susreću mladi.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Postoji razlika između dječaka i djevojčica. One češće boluju od nekih internaliziranih poremećaja poput depresije, dok je kod dječaka češće riječ o eksternaliziranim poremećajima poput ADHD. Roditeljima je ponekad teško prihvatiti da njihovo dijete boluje od nekog oblika mentalne bolesti ili poremećaja i često to pripisuju pripisati adolescenciji. Pojedine simptome važno je uočiti na vrijeme, zato što pravodobno liječenje pospješuje tretman i šanse izlječenja“, rekla nam je Šimac.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Moderan i ubrzani način života i pritisci kojima je izložen moderni čovjek često ostavljaju posljedice na mentalnom zdravlju pojedinca. Iako se o tome rijetko javno priča, koliko je ovo veliki problem i u našoj zemlji govore činjenica da su antidepresivi jedni od najprodavanijih lijekova.

„Biološka evolucija čovjeka ne može pratiti tehnološku evoluciju i modernizaciju. Ljudski organizam ne može odgovoriti adekvatno na sve veći broj podražaja koje dobivamo iz naše okoline. Doživljavamo stres dok stojimo na semaforu, dok čekamo ispit i autobus, a nemamo mogućnost utjecaja na takve nekakve aspekte“, dodala je predavačica.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Predavanje je privuklo i veliki broj mladih kojima je ova tema izrazito zanimljiva. Među njima je bila i Lucija.

„Dosta mladih ima problema vezanih uz mentalno zdravlje. To je tema o kojoj se sve više priča i dobro je educirati se o tome. Ovakva predavanja dobra su za osvještavanje pojedinaca o vlastitim problemima i početak rada na sebi. Nekad je bilo nezgodno reći da se osjećaš depresivno i anksiozno, ali se situacija mijenja“, rekla nam je Lucija.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Goričkim (uzavrelim) ulicama, 20. kolovoza 2018.

Gdje god se moglo hvatao se hlad

Objavljeno

on

Zavirite u galeriju i pogledajte jesmo li ovjekovječili i vas:

Nastavi čitati

HOTNEWS

Policija traži očevice jučerašnje prometne nesreće

Na istočnoj obilaznici sudarili se Corsa i Fiesta

Objavljeno

on

Jučer oko 16,30 sati na raskrižju državnih cesta D-30, D-430 i ceste za mjesto Šćitarjevo dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila.

„Vozač osobnog vozila marke Opel Corsa, sive boje, zagrebačkih registarskih oznaka, upravljao je po desnoj prometnoj traci za ravno, ceste za jednosmjeran promet istočnog kolnika državne ceste D-30, Velika Gorica u smjeru sjeverozapada. Dolaskom na raskrižje s kolnikom državne ceste D-430 (cesta za Međunarodnu zračnu luku Zagreb) i kolnika ceste za mjesto Šćitarjevo, gdje se promet upravlja semaforima, prednjim lijevim dijelom vozila naletio je na prednji dio osobnog automobila marke Ford Fiesta, crvene boje, zagrebačkih registarskih oznaka, koji se kretao krajnje lijevom prometnom trakom za skretanje u lijevo zapadnog kolnika državne ceste D-30 u smjeru jugoistoka i u raskrižju skretao u lijevo. Od siline naleta osobni automobil marke Opel Corsa odbačen je u desno sa sjeveroistočne strane raskrižja na zaštitnu metalnu ogradu“, poručili su iz PUZ-a.

U nesreći su ozlijeđeni vozač i putnica iz osobnog automobila marke Opel Corsa. Zbog utvrđivanja točnih okolnosti prometne nesreće molimo očevice da se s korisnim saznanjima jave na broj telefona 01 6221 144 ili 192.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Mladost pobjednik Memorijala Mladena Bedekovića

Objavljeno

on

Turnir seniorskih momčadi 24. memorijal Mladena Bedekovića u organizaciji NK Mladost (Obrezina) odigran je jučer po kup sustavu (na ispadanje) uz sudjelovanje 8 momčadi. Turnir je organiziran uz dosta poteškoća (Grad, navodno, nije donirao obećani financijski dio) zalaganjem članova klupske uprave, koji su obećali da će i ubuduće organizirati memorijal u spomen na poginulog hrvatskog branitelja (bio je igrač Mladosti).

Postignuti su uglavnom očekivani rezultati, finalni susret završen je bez pogodaka i tek nakon devete serije udaraca s 11m pobjeda je pripala domaćinu. Na turniru je sudjelovao i nedavno osnovani NK Posavec iz Bukevja, koji će se u sezoni 2018./2019. natjecati u 2. ŽNL-i skupina Istok. Finalnu utakmicu sudio je Tomislav Novosel.

Tri prvoplasirane momčadi nagrađene su peharima, a najboljim pojedincima uručene su statue nogometaša. Nagrade su uručivali Siniša Benšak Žiga i Saša Kunić, predsjednik i tajnik NK Mladost. Nakon toga druženje nogometaša i navijača potrajalo je satima.

Galerija fotografija

24.memorijal Mladena Bedekovića

Rezultati, nagrade

NK Vatrogasac (Kobilić) – NK Ostrna 1:3, NK Mladost (Obrezina) – NK Posavec (Bukevje) 4:2 (A.Pejak 3, autogol/Palačković, Darko Kučan), NK Dinamo Hidrel (Novo Čiče) – NK Hrvatski Leskovac 7:0, NK Klas (Mičevec) – NK Turopoljac (Kuče) 4:2.

Polufinale  NK Mladost – NK Ostrna 4:1, NK Dinamo Hidrel – NK Klas 1:0.

Za 3. mjesto NK Klas – NK Ostrna 3:0 (b.b.).

Finale  NK Mladost – NK Dinamo Hidrel 0:0, 8:7-11m.

Najbolji igrač: Alan Pejak (Mladost). Najbolji vratar: Petar Mijat Tomić (Mladost). Najbolji strijelac: Marko Rus (Dinamo Hidrel).

Nastavi čitati
BENETTON
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC


Izdvojeno