Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Mentalno zdravlje važno mladim Goričanima

Predavanje Josipe Šimac privuklo veliki broj posjetitelja

Objavljeno

Podom Dana mladih u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održano je predavanje pod naslovom „Sve je u glavi“. Predavačica Josipa Šimac, studentica pete godine psihologije na Hrvatskim studijima, govorila je o problematici mentalnog zdravlja kod mlade populacije. Posebni akcent stavila je na problem stigmatizacije psihički bolesnih osoba i otkrila koji su to najčešći problemi s kojima se susreću mladi.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Postoji razlika između dječaka i djevojčica. One češće boluju od nekih internaliziranih poremećaja poput depresije, dok je kod dječaka češće riječ o eksternaliziranim poremećajima poput ADHD. Roditeljima je ponekad teško prihvatiti da njihovo dijete boluje od nekog oblika mentalne bolesti ili poremećaja i često to pripisuju pripisati adolescenciji. Pojedine simptome važno je uočiti na vrijeme, zato što pravodobno liječenje pospješuje tretman i šanse izlječenja“, rekla nam je Šimac.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Moderan i ubrzani način života i pritisci kojima je izložen moderni čovjek često ostavljaju posljedice na mentalnom zdravlju pojedinca. Iako se o tome rijetko javno priča, koliko je ovo veliki problem i u našoj zemlji govore činjenica da su antidepresivi jedni od najprodavanijih lijekova.

„Biološka evolucija čovjeka ne može pratiti tehnološku evoluciju i modernizaciju. Ljudski organizam ne može odgovoriti adekvatno na sve veći broj podražaja koje dobivamo iz naše okoline. Doživljavamo stres dok stojimo na semaforu, dok čekamo ispit i autobus, a nemamo mogućnost utjecaja na takve nekakve aspekte“, dodala je predavačica.

10.11.2017. Velika Gorica – Predavanje “Sve je u glavi”, Dani mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Predavanje je privuklo i veliki broj mladih kojima je ova tema izrazito zanimljiva. Među njima je bila i Lucija.

„Dosta mladih ima problema vezanih uz mentalno zdravlje. To je tema o kojoj se sve više priča i dobro je educirati se o tome. Ovakva predavanja dobra su za osvještavanje pojedinaca o vlastitim problemima i početak rada na sebi. Nekad je bilo nezgodno reći da se osjećaš depresivno i anksiozno, ali se situacija mijenja“, rekla nam je Lucija.

Galerija fotografija

HOTNEWS

Načelnik goričke policije upozorio na pogoršanje stanja u prometu

Najavljuje kako će policija provoditi ‘pojačani nadzor ponašanja u prometu svih skupina sudionika’, a građane poziva na suradnju, strpljivost, povećan oprez i pridržavanje prometnih propisa

Objavljeno

on

Od početka godine na području policijske postaje Velika Gorica došlo je do pogoršanja stanja u cestovnom prometu, upozorava načelnik goričke policije Perica Malić, ističući kako se u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine broj prometnih nesreća povećao za 35,82 posto (2018-383 prometne nesreće, 2017-282 prometne nesreće).

“Uz negativan trend povećanja broja prometnih nesreća došlo je do negativnog povećanja broja prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama za 6,49 % 2018-82 prometne nesreće,od čega prometne nesreće sa povrijeđenim sudionicima u kojima su 29 sudionika zadobila teške tjelesne i 75 lakše ozlijeđena sudionika i 2017 -77 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama u kojima je 19 sudionika zadobio teške tjelesne povrede i 81 lakše ozlijeđena sudionika. Broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim sudionicima također je veći za 300%, u 2018-4 prometne nesreće u kojoj su 1 putnik u osobnom vozilu, 2 vozača motocikla i 1 vozač traktora smrtno stradali, dok u promatranom periodu 2017-1 prometna nesreća u kojoj je 1 motociklist smrtno stradao”, kaže Malić.

Policija najavljuje kako će provoditi ‘pojačani nadzor ponašanja u prometu svih skupina sudionika’, a građane pozivaju na suradnju, strpljivost, povećan oprez i pridržavanje prometnih propisa.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Potraga za najpijanijim vozačem završila u Ribnici

Prebrzo je vozilo 44 vozača

Objavljeno

on

Kao što smo i izvijestili, proteklog vikenda je na velikogoričkom području poginulo dvoje ljudi, motociklist u Velikoj Kosnici, a vozač traktora u Donjem Hruševcu. Potragu za najpijanijim vozačem policija je završila u Ribnici, gdje je 61-godišnji vozač napuhao 1,92 promila alkohola.

Prebrzo je vozilo 44 vozača, dvoje je upravljalo neregistriranim vozilom, dok je jedan vozač bio u prometu bez vozačke dozvole.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rezultati nogometnih utakmica klubova NS Velika Gorica

Objavljeno

on

III HNL zapad , 10. kolo
Kurilovec – SRC Udarnik / KURILOVEC – ZAGOREC 0:1

IV HNL – središte Zagreb , 9. kolo
Gradići / GRADIĆI – GAJ MAČE 0:1

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA , 10. kolo
Kerestinec / TOP – KLAS 1:1
Lukavec / LUKAVEC – ZRINSKI 3:1
Buševec / POLET – SLOGA (K) 1:1
Donja Lomnica / LOMNICA – KUPINEC 2:2

1. ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA – istok , 10. kolo
Kobilić / VATROGASAC – ŠNM NAFTAŠ IVANIĆ 0:0
Novo Čiče / DINAMO HIDREL – MLADOST (O) 2:3
Gornja Lomnica / MEŠTRICA – DUBRAVA 4:1
Oborovo / OBOROVO 74 – MRACLIN 1:1
Kuče / TUROPOLJAC – ZVEKOVAC 8:0
Božjakovina / BRCKO – BAN JELAČIĆ (V) 1:1                                                                   Mraclin / BUNA – OSTRNA 0:1

2. ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA – istok , 8. kolo
Lekneno / POSAVEC – DONJA ZELINA 8:0
Obedišće / MLADOST – KUPA 2:1

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno