Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Lomničani poručili da ne žele asfaltnu bazu i betonaru u svom mjestu

Ispred gradilišta Strabaga na mirnom prosvjedu okupio se veliki broj građana

Objavljeno

Stanovnici Donje Lomnice i okolnih naselja u velikom broju okupili su se danas poslijepodne ispred gradilišta Strabaga. Kako kažu, cilj im je spriječiti gradnju asfaltne baze i betonare u ovom turopoljskom naselju smještenom u vodozaštitnom području.

06.05.2017. Donja Lomnica – Prosvjed. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Nova informacija je da su radovi na asfaltnoj bazi zatvoreni do daljnjega. No, to nam ne ulijeva pretjerano povjerenje. Još jednom želimo jasno poručiti da je ne želimo u našem dvorištu. Najbitnije nam je zdravlje naše djece. Svi ti kancerogeni spojevi najopasniji su za najmlađu populaciju, jer djeca brže dišu i imaju brži metabolizam te puno brže metaboliziraju otrove“, rekao nam je Dubravko Katulić, jedan od suorganizatora današnjeg prosvjednog skupa.

06.05.2017. Donja Lomnica – Prosvjed. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Prosvjedu su se odazvale cijele obitelji, a među njima je bila i obitelj Krešimira Smolkovića. Njegovo dvorište graniči s gradilištem na kojem bi trebala niknuti sporna građevina.

„Radovi su stali, ali svi smo uvjereni kako je to samo privremeno zbog lokalnih izbora. Bojimo se da će čim izbori prođu radovi krenuti dalje. Ovdje smo zato što želimo da se čuje i naš glas te da pošaljemo jasnu poruku da ovo neće proći. Očekujemo gradonačelnika, ovoga ili onoga koji će već biti, da jednom zauvijek riješi ovaj problem“, apelirao je Krešimir.

06.05.2017. Donja Lomnica – Prosvjed. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Iz Grada su priopćili kako su učinili sve da zaustave započete radove dok se ne riješi cjelokupna situacija. Paralelno s time bit će zatražena revizija Studije utjecaja na okoliš kao i pravne mogućnosti koje Gradu i Lomničanima stoje na raspolaganju.

 

Galerija fotografija

HOTNEWS

Rekorder vikenda ima 71 godinu i 1,6 promila, i to u nedjelju usred dana

Velikogorička policija u vikend akcijama “Alkohol i opojne droge” i “Brzina” utvrdila ukupno 27 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

U provedenoj vikend akciji velikogoričke policije utvrđeno je ukupno 27 prekršaja, od kojih su tri izdana za vožnju pod utjecajem alkohola, a četiri vozača zaustavljeno je zbog nepropisne brzine. U vrijeme provođenja akcije dogodila se i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.

– Ovoga puta u vremenu predviđenom za provođenje ove akcije u kasnim večernjim satima subote najviše je napuhao 39-godišnji muškarac kojemu je u krvi izmjereno 1,3 promila alkohola, te mu je izdan obavezni prekršajni nalog i oduzeta vozačka dozvola na 12 sati – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Izvan vremena provođenja akcije, u nedjelju u 13 sati, u Mičevcu je zaustavljen i 71-godišnji muškarac koji je osobnim automobilom također upravljao pod utjecajem alkohola. Izmjereno mu je 1,59 promila alkohola u krvi. Na licu mjesta izdan mu je Prekršajni nalog, te oduzeta vozačka dozvola na 12 sati, nakon čega je smješten u prostorije PP do otrježnjenja.

Najčešći uzrok prometnih nesreća vozača sa najgorim posljedicama je konzumacija alkohola i nepropisna brzina kretanja vozila, stoga imajte to na umu prije nego što odlučite  sjesti za volan.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Goričani u velikom broju podržali borbu protiv raka maternice

Sedmu goričku humanitarnu akciju s ciljem prevencije opake bolesti podržalo mnoštvo građana

Objavljeno

on

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u ženskoj populaciji te treći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina. Dodatni problem je taj što gotovo dvije trećine žena ne provodi redovite kontrole, a najčešće se testiraju uvijek iste osobe.

Povodom obilježavanja Dana mimoza na Tržnom centru održala se humanitarna akcija u sklopu koje su se prodavale mimoze. Veleučilište Velika Gorica i ove godine je inicijator spomenute akcije, a pridružili su im se Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

– Odaziv je svake godine sve veći, prošle godine prodano je najviše, čak oko 500 ‘pušleka’. Svaka akcija nalik ovoj, a koja ukazuje na prevenciju, treba određeni vremenski period da bi postala prepoznatljiva i polučila rezultate. Prema postojećim podacima, porast cijepljenih djevojaka je veći. Nažalost,od oboljelih 300 žena, 100 žena umire od te bolesti, što je velika brojka, ali je ipak naša akcija doprinijela da se pročuje za tu bolest i da se na neki način djeluje preventivno – kaže Sanja Kalambura, profesorica na VVG-u.

Veliki broj Goričana dao je svoju podršku ovoj akciji, među kojima se našao i Dražen Kurilovčan.

– Danas je zdravlje svake žene od iznimne važnosti, a mi,kao građani, trebamo podržavati jedni druge u svakoj takvoj akciji, za dobrobit svih građana, naročito žena – kaže Dražen Kurilovčan,voditelj odjela kulture u POU Velika Gorica.

Kao i svake godine, Grad je podržao ovu akciju, a zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i sam je pomogao u prodaji mimoza.

– U Gradu Velikoj Gorici Dan Mimoza se održava sedmu godinu zaredom,a cilj ove aktivnosti je poručiti ženama koliko je važan preventivni pregled. Zahvaljujem svim sugrađankama i sugrađanima koji su se odazvali u velikom broju i dali svoj doprinos da ova humanitarna akcija uspije- izjavio je zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno