Poveži se s nama

Kultura

FOTO KUD Vrhovje župe Dubranec aktivno i u ‘novom normalnom’

Objavljeno

Kolovoz 2020. Donji Dragonožec. KUD Vrhovje župe Dubranec – Europski projekt Izrade narodnih nošnji. Foto: KUD Vrhovje

Članovi KUD-a Vrhovje Župe Dubranec usprkos pandemiji korona virusa nisu posve prestali s aktivnostima, nego su, poštujući mjere i preporuke vezane za epidemiološku situaciju, održavali razne aktivnosti vezane za kulturu i folklor, a uspjeli su provesti i nekoliko dana na jadranskoj obali. U kolovozu je kompletna pjevačka sekcija bila nazočna misnom slavlju u župnoj crkvi Majke Božje Snježne u Dubrancu (05. kolovoza 2020.) povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Kolovoz 2020. Donji Dragonožec. KUD Vrhovje župe Dubranec – Europski projekt Izrade narodnih nošnji. Foto: KUD Vrhovje

Dan kasnije (četvrtak, 06. kolovoza) KUD Vrhovje održalo je prvu radionicu ”Izrade narodnih nošnji” u Pisarovini. O tom događaju izvijestila nas je Marica Grebenić, koja slovi kao glasnogovornica Društva. U sklopu projekta Europskog socijalnog fonda, Ureda za udruge Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Udruge Sv. Martin Pisarovina, kao nositelja projekta u suradnji s Općinom Pisarovina, lokalnim ustanovama i udrugama, KUD Vrhovje izvodi radionicu ”Izrade narodnih nošnji”.

Kolovoz 2020. Donji Dragonožec. KUD Vrhovje župe Dubranec – Europski projekt Izrade narodnih nošnji. Foto: KUD Vrhovje

Nekoliko važnih točaka vezanih za aktivnost i provedbu radionica: 1. radionice će biti održavane jednom tjedno u naredne dvije godine, 2. radionice su namijenjene svim dobnim skupinama, osobama željnih znanja o narodnim rukotvorinama, vještinama i tehnikama koje su potrebne za izradu narodnih nošnji, 3. na održanoj prvoj radionici prikazana je powerpoint prezentacija (uradak Marice Grebenić) o tipovima, bogatstvu i različitosti narodnih nošnji od Bratine i Kupinca, preko Kupčine do jamničko-pisarovinske inačice nošnje, 4. radionica je dobar primjer kako se brinuti o narodnoj baštini, kulturi i tradiciji u ova posebna vremena, kad su društvena i kulturna događanja svedena na minimum, 5. prva radionica je bila dobro posjećena, veselimo se i pozivamo sve zainteresirane na zajedničko učenje i druženje uz iglu i konac.

Galerija fotografija

Nastavi čitati
Reklama

Kultura

Raspisan 12. Matičin književni natječaj za kratku priču

U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom.

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 31. ožujka 2021. godine u 19 sati u prikladnom prostoru u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Kultura

Glumica Karmen Sunčana Lovrić vodit će dramski studio za srednjoškolce

Upisi su 21. rujna

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica organizira Dramski strudio za srednjoškolce koji će voditi naša sugrađanka Karmen Sunčana Lovrić, kazališna, filmska i televizijska glumica.

– Pozivamo sve srednjoškolce, ljubitelje pozornica i kazališnih kulisa, željne aplauza i glumačkih uloga da dođu na upise – kažu iz Pučkog otvorenog učilišta i pozivaju zainteresirane da dođu 21. rujna od 18 do 20 sati u Dom kulture Galženica.

Pohađanje Dramskog studija košta 200 kuna mjesečno, trajat će 50 sati dinamikom od dva puta tjedno po dva školska sata.

Nastavi čitati

Kultura

Scena Gorica donosi predstavu ‘Čarobnjakov učenik’, premijera je 26. rujna

Na rasporedu će biti i dan kasnije

Objavljeno

on

Scena Gorica pripremila je novu dječju predstavu za kazališnu sezonu pred nama. Na pozornici će za najmlađe uprizoriti narodnu bajku “Čarobnjakov učenik”, koja na duhovit način govori o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Premijeru će “Čarobnjakov učenik” imati 26. rujna u 18 sati, a već idući dan ponovno je na rasporedu u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i to u 17 sati.

– Redateljica Ivana Peroš je ovu pomalo arhaičnu bajku mudro osuvremenila, tako da bude zanimljiva našim najmlađim gledateljima. Predstava “Čarobnjakov učenik” namijenjena je djeci vrtićke i mlađe školske dobi, odnosno starijima od tri godine. Prema istome tekstu Disney studio je svojevremeno snimio i animirani film – kazali su iz Scene Gorica.

Bajka govori o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, a Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao naređivati. Sve krene po zlu kad čarobnjak otputuje, a stvari potpuno izmaknu kontroli jer Fricl počne čarobirati sam te se nađe u mnogim smiješnim i kaotičnim situacijama. Čarobnjaka Vilibalda igra Vedran Komerički, a šegrta Fricla Danijel Radečić.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno