Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO KUD Čiče predstavio film i reviju etno haljina te u Novom Čiču najavio regionalni edukativni centar za preradu lana

Objavljeno

Kako je od lana haljina tkana, mogli su doznati svi iz dokumentarnog filma KUD-a Čiče, koji je predstavljen poslijepodne u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

 

Film prikazuje kako se prerađuje iščupani i namočeni lan te samo tkanje i pripremanje tkalačkog stana. Prvi korak bila je priprema zemlje i sijanje lana. Početkom srpnja uslijedilo je čupanje lana i skidanje sjemena, od kojeg je dio spremljen za sijanje iduće godine. Članovi KUD-a na rijeci Odri namakali su lan kako bi stabljika omekšala, a zatim su krenuli u proces sušenja lana i preradu te tkanje.

 

od-lana-haljina-tkana-film-revija-6

 

„Snimili smo film koji će služiti za mlade naraštaje, ali tu nećemo stati. Želja nam je obnoviti stare učiteljske stanove u Novom Čiču kako bi u njima napravili edukativni centar za preradu lana za širu regiju. Osnove smo svladali, da bi napravili pravi vez potrebno nam je još dvije do tri godine, ali tu je volja i nadam se uspjehu“, rekao je predsjednik KUD-a Čiče Sipo Duvnjak.

 

Gradonačelnik Dražen Barišić napomenuo je kako se zahvaljujući ovom projektu od zaborava sačuvala stara tradicija izrade lanenih haljina.

 

„U pitanju je kulturno povijesni, gospodarski, turistički i obrazovni projekt. To su bitni stupovi na kojima treba graditi budućnost ne samo KUD-a Novo Čiče, već i svih ostalih. Etno naselje Novo Čiče gdje se i proizvode lanene haljine u tome će postati središte i ishodište. Grad će im sigurno u tome biti partner, kao i ostalima koji će imati takve ideje“, istaknuo je Barišić.

 

od-lana-haljina-tkana-film-revija-11

 

Nakon projekcije filma uslijedila je revija 15 etno haljina koje su tkane od domaćeg platna, rađene na tkalačkom stanu i nakon toga krojene po idejama članova KUD-a. Same vezove na haljini i cvjetove napravila je Slavica Crnković.

 

Na kraju su uručene zahvalnice za potporu u projektu, koju su među ostalima, dobili i Cityportal i City radio.

 

Revijom etno haljina i promocijom filma “Od lana haljina tkana” službeno je završio istoimeni projekt KUD-a Čiče pokrenut u travnju.

 

Galerija fotografija:

 

 

HOTNEWS

Neven Karas kandidat je za zamjenika gradonačelnika Krešimiru Ačkaru

Glavni razlog što je prihvatio prijedlog da bude zamjenik je što je s Krešimirom Ačkarom ‘kliknuo’ na prvu.

Objavljeno

on

Koalicija HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti-Bandić Milan 365, HSLS-a, HSU-a, i Nezavisne liste Stjepana Kožića danas je predstavila dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Nevena Karasa kao nezavisnog kandidata za zamjenika gradonačelnika grada Velike Gorice.

– Kada netko ima životopis poput Nevena Karasa, pitanje zašto sam ga odabrao za svoga zamjenika postaje suvišno. Neven je cijeli život aktivan u političkom, društvenom i sportskom životu ovog grada. Čovjek koji ne samo da živi u Velikoj Gorici, nego i živi naš grad. Vrstan pravnik, predavač na visokoškolskim ustanovama, jedan od osnivača Veleučilišta Velika Gorica. Nositelj jedine nezavisne liste u  povijesti grada Velike Gorice koja je uspjela ući u gradsko vijeće. Hrvatski branitelj, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Veliku Goricu. Sve što sam naveo o Nevenu je važno, ali postoji nešto još važnije. O Nevenu Karasu u ovome gradu svatko govori s poštovanjem bez obzira na to čime se bavi, kojega su svjetonazora i kojoj političkoj opciji pripadaju – rekao je kandidat za gradonačelnika Krešimir Ačkar, te istaknuo kako je Karas dobio jednoglasnu potporu Gradskog odbora HDZ-a.

– Jedan od razloga zašto sam prihvatio kandidaturu za zamjenika gradonačelnika je što živim u Velikoj Gorici, i volim ovaj grad. Drugi razlog je što želim biti aktivni sudionik, a ne pasivni promatrač ili kritičar uz kavicu jer želim sudjelovati u tome da se Velika Gorica još više unaprijedi i postane još više poželjno mjesto za stanovanje. Glavni razlog zbog kojeg sam prihvatio prijedlog je taj što je kandidat za gradonačelnika Krešo kojeg sam upoznao prije pet, šest godina, a intenzivno surađujemo posljednje četiri godine i usudim se reći da smo kliknuli na prvu. Kod Kreše me najviše impresionirao njegov entuzijazam, neposrednost, pošten pristup prema svima, i uvjeren sam njegovo osobno poštenje, njegov britak um, ali najviše njegova socijalna osjetljivost, odnosno spremnost da pomogne onima kojima je najteže i da razumije malog čovjeka. Smatram da se dokazao u ova četiri mjeseca koliko je na čelu grada, te da je time pokazao kakav će gradonačelnik biti – rekao je Karas, te istaknuo da su osim Ačkara na njega utjecali i predstavnici stranaka koje osim HDZ-a podržavaju njihovu kandidaturu.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Prometnice u Velikoj Mlaki i Selnici u novom ruhu

Riječ je o prometnicama obuhvaćenima projektom Aglomeracija Velika Gorica.

Objavljeno

on

Stanje prometnica, pitanje kada će biti sanirane, napravljene jedno je od najčešćih pitanja koja postavljaju naši sugrađani.Budući je u tijeku najveći projekt na našem području, a riječ je o Aglomeraciji Velika Gorica, mnoge od tih prometnica novo ruho dobile su ili će tek dobiti po završetku radova. Da stanovnici u Velikoj Mlaki i Selnici mogu odahnuti pokazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je jučer i danas obišao radove u spomenutim naseljima.

-Svim raspoloživim resursima asfaltiramo prometnice obuhvaćene projektom Aglomeracija Velika Gorica. Nema stajanja dok se prometnice ne dovedu u red. Ovim putem zahvaljujem građanima na razumijevanju i strpljenju. – napisao je Ačkar na svom Facebook profilu.

U Velikoj Mlaki radi se u Teslinoj, Waingarterovoj i Ulici Vlatka Mačeka gdje se završava priprema podloge, a asfaltiranje je predviđeno naredni tjedan. Trg Majke Hrvatice bi trebao biti odrađen nakon navedenih ulica, a Ulica Svete Barbare trebala bi biti asfaltirana do 15.svibnja ove godine.

U Selnici se sve sporedne ulice planiraju asfaltirati do prvog svibnja ove godine.

Galerija fotografija:

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Ministrica Tramišak u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica dobio je bespovratna europska sredstva za izgradnju i opremanje VG poduzetničko inkubatora, prijavite se na Starup VG predinkubacijski program, bili smo na otvorenju goričke pumptrack staze, a upoznali smo i goričkog “stričeka” u vrtiću. Sve to i još mnogo više donosimo vam u novom izdanju emisije City puls…

 

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno