Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO KUD Čiče ‘na minus tri’ ispričao Božićnu priču, u jasle stavili i novorođenu bebu

Objavljeno

Etno naselje KUD-a Čiče u Novom Čiču večeras je bilo prepuno glumaca koji su ispričali Božićnu priču. Najviše pozornosti brojnih posjetitelja bile su žive jaslice u kojima se nalazila novorođena beba.
 

18.12.2016.-Novo Čiče-Božićna priča. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Neutješno je plakala, što i ne čudi, s obzirom da se temperatura zraka spustila tri stupnja ispod nule. Nekoliko minuta nakon što je provela u hladnim jaslama predana je svojoj majci.
 
„Svi se mi moramo malo kaliti da budemo čvrsti. Neka mu Bog da blagoslov i bit će sve u redu“, komentirao je organizator, predsjednik KUD-a Stipo Duvnjak, ističući kako je prikaz živih jaslica organiziran po peti puta.
 
„To je jedna tradicija koja zbog zanimljivih sadržaja iz godine u godinu prikuplja sve veći broj ljudi. Unatoč hladnom vremenu, ovdje je stigao veliki broj ljudi“, dodao je Duvnjak.
 

18.12.2016.-Novo Čiče-Božićna priča. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Na Božićnu priču stigao je i gradonačelnik Dražen Barišić sa suprugom. Primijetio je kako je Etno naselje bogatije s nekoliko novih drvenih objekata te najavio uređenje stare drvene kurije.
 
„Ovdje u Novom Čiču iz godine u godinu možemo posvjedočiti doista velikom aktivizmu koji je ispričao ne samo božićnu već i priču velikog povijesnog, kulturnog, edukativnog i obrazovnog značaja“, rekao je Barišić.
 

18.12.2016.-Novo Čiče-Božićna priča. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Nedaleko Etno naselja, u Osnovnoj školi Novo Čiče prigodno je otvorena izložba božićnih marki i žigova. Osim razgledavanja, posjetitelji su večeras mogli kupiti i kovertu koja na sebi sadrži sliku živih jaslica iz Novog Čiča i božićnog žiga Novo Čiče, koji je 110. u hrvatskoj filateliji.
 

18.12.2016.-Novo Čiče-Božićna priča. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Ovo je prva filatelistička izložba u Novom Čiču povodom izdavanja prvog prigodnog žiga ovoga mjesta koji je bio u uporabi 16.12. u našoj pošti“, kazao je Srđan Čermak, član Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije.
 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Beba iz okolice Vrbovca rođena noćas u vozilu Hitne medicine!

Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19.

Objavljeno

on

Na poziv dispečera, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa hitne medicinske pomoći s doktoricom Kristinom Vučemilo i medicinskim tehničarom Goranom Tvorićem, doznali su kako trudnica već dva tjedna kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s osobama sumnjivim na COVID-19, a zadnji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola. Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porod u tijeku. Bolnički tim spremno je dočekao vozilo ispred bolnice na čelu s dr.med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije. Zdrava djevojčica  rođena je u 23:15 sati u vozilu hitne medicinske službe ispred same bolnice. Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Nakon testiranja je utvrđeno da majka nije pozitivna na COVID-19, te se s bebom uspješno oporavlja u KB Merkur!

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno