Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Kosničke večeri svake godine imaju sve bogatiji program

Objavljeno

Ni kiša nije spriječila posjetitelja da uživaju u Kosničkim večerima koje već četvrtu godinu zaredom organizira KUU ‘Turopoljska tradicija’. Program je započeo mimohodom KUD-ova i vatrogasaca, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskim braniteljima, a slijedio je nastup šest kulturno-umjetničkih društava, među kojima je i Zajednica Mađara ‘Pisanica’. Nastupili su još KUD Mičevec, KUD Ščitarjevo, KUD Viduševac, Društvo žena Pleso, FA Turopolje i KUD Nova Zora.

 

“Ja sam skroman čovjek i uvijek sam zadovoljan, a posjećenost je takva da ni ne mogu biti nezadovoljan. Osim programa koji smo pripremilii za 4. Kosničke večeri, osmislili smo i jednu humanitarnu akciju za pomoć u obnovi tornja i istočne strane naše župne crkve u Šćitarjevu, crkve Sv. Martina”, rekao je Filip Margić, predsjednik KUU Turopoljska tradicija.

 

kosnicke-veceri- Margić - Kolarec - Bandić

 

Najukusniji dio Kosničkih večeri svakako je bilo i prvo natjecanje u pripremi kosničkih gibanica, a nakon što je žiri proglasio najbolju, koju je napravila Mirjana Jakunić, i posjetitelji su mogli probati ukusne kolače.

 

“Gibanica je tradicija ovog kraja i žene su se prijavile, a prve tri će dobiti i nagradu. Tajnu dobre gibanice ne znam, ali ima nešto i u brašnu, sretnoj ruci, debljini tijesta i file. Svaka žena koja priprema gibanicu ima svoju tajnu, ali susjedima će je i otkriti”, objasnila je Ana Vlašić iz KUU ‘Turopoljska tradicija’.

 

Mlada udruga koja puno radi

 

Kako je KUU ‘Turopoljska tradicija’ pokrenula projekt obnove narodnih nošnji i rade na tome da one ne nestanu te da se ne zaborave, na Kosničkim večerima prezentirali su tri nošnje koje su sami izradili. I to, mušku i žensku odraslu te dječju narodnu nošnju.

 

“Profesor Miroslav Grahovac ima narodne nošnje stare 97 godina, a dvije je odlučio donirati KUU Turopoljska tradicija. Udruga je već prepoznata po tome da se trudimo obnoviti i očuvati narodno ruho i mještani i prijatelji se rado uključuju. Jučer je i Kosničanka Caganić donirala dvije ženske narodne nošnje”, objasnio je Margić.

 

“Drago mi je da imamo ovako jednu vrijednu kulturnu manifestaciju i, kao što smo i priželjkivali, ona će prerasti u tradiciju. Ovo defitinitvno obogaćuje život Kosnice, ali i Velike Gorice i cijele Zagrebačke županije”, rekao je dogradonačelnik Ervin Kolarec i dodao kako podrška Grada KUU ‘Turopoljska tradicija’ nikada neće izostati, do kada god ovako kvalitetno rade.

 

kosnicke-veceri-22

 

“Nije grad Zagreb dovoljan sam sebi i nesretan je grad Zagreb ako nema razvijenu regiju i prsten koji ga grli. Zagreb bez okolice nije Zagreb i molim vas pljesak za to naše prijateljstvo”, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Galerija fotografija

 

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno