Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Kosničke večeri svake godine imaju sve bogatiji program

Objavljeno

Ni kiša nije spriječila posjetitelja da uživaju u Kosničkim večerima koje već četvrtu godinu zaredom organizira KUU ‘Turopoljska tradicija’. Program je započeo mimohodom KUD-ova i vatrogasaca, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskim braniteljima, a slijedio je nastup šest kulturno-umjetničkih društava, među kojima je i Zajednica Mađara ‘Pisanica’. Nastupili su još KUD Mičevec, KUD Ščitarjevo, KUD Viduševac, Društvo žena Pleso, FA Turopolje i KUD Nova Zora.

 

“Ja sam skroman čovjek i uvijek sam zadovoljan, a posjećenost je takva da ni ne mogu biti nezadovoljan. Osim programa koji smo pripremilii za 4. Kosničke večeri, osmislili smo i jednu humanitarnu akciju za pomoć u obnovi tornja i istočne strane naše župne crkve u Šćitarjevu, crkve Sv. Martina”, rekao je Filip Margić, predsjednik KUU Turopoljska tradicija.

 

kosnicke-veceri- Margić - Kolarec - Bandić

 

Najukusniji dio Kosničkih večeri svakako je bilo i prvo natjecanje u pripremi kosničkih gibanica, a nakon što je žiri proglasio najbolju, koju je napravila Mirjana Jakunić, i posjetitelji su mogli probati ukusne kolače.

 

“Gibanica je tradicija ovog kraja i žene su se prijavile, a prve tri će dobiti i nagradu. Tajnu dobre gibanice ne znam, ali ima nešto i u brašnu, sretnoj ruci, debljini tijesta i file. Svaka žena koja priprema gibanicu ima svoju tajnu, ali susjedima će je i otkriti”, objasnila je Ana Vlašić iz KUU ‘Turopoljska tradicija’.

 

Mlada udruga koja puno radi

 

Kako je KUU ‘Turopoljska tradicija’ pokrenula projekt obnove narodnih nošnji i rade na tome da one ne nestanu te da se ne zaborave, na Kosničkim večerima prezentirali su tri nošnje koje su sami izradili. I to, mušku i žensku odraslu te dječju narodnu nošnju.

 

“Profesor Miroslav Grahovac ima narodne nošnje stare 97 godina, a dvije je odlučio donirati KUU Turopoljska tradicija. Udruga je već prepoznata po tome da se trudimo obnoviti i očuvati narodno ruho i mještani i prijatelji se rado uključuju. Jučer je i Kosničanka Caganić donirala dvije ženske narodne nošnje”, objasnio je Margić.

 

“Drago mi je da imamo ovako jednu vrijednu kulturnu manifestaciju i, kao što smo i priželjkivali, ona će prerasti u tradiciju. Ovo defitinitvno obogaćuje život Kosnice, ali i Velike Gorice i cijele Zagrebačke županije”, rekao je dogradonačelnik Ervin Kolarec i dodao kako podrška Grada KUU ‘Turopoljska tradicija’ nikada neće izostati, do kada god ovako kvalitetno rade.

 

kosnicke-veceri-22

 

“Nije grad Zagreb dovoljan sam sebi i nesretan je grad Zagreb ako nema razvijenu regiju i prsten koji ga grli. Zagreb bez okolice nije Zagreb i molim vas pljesak za to naše prijateljstvo”, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Galerija fotografija

 

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno