Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Kosničke večeri svake godine imaju sve bogatiji program

Objavljeno

Ni kiša nije spriječila posjetitelja da uživaju u Kosničkim večerima koje već četvrtu godinu zaredom organizira KUU ‘Turopoljska tradicija’. Program je započeo mimohodom KUD-ova i vatrogasaca, polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskim braniteljima, a slijedio je nastup šest kulturno-umjetničkih društava, među kojima je i Zajednica Mađara ‘Pisanica’. Nastupili su još KUD Mičevec, KUD Ščitarjevo, KUD Viduševac, Društvo žena Pleso, FA Turopolje i KUD Nova Zora.

 

“Ja sam skroman čovjek i uvijek sam zadovoljan, a posjećenost je takva da ni ne mogu biti nezadovoljan. Osim programa koji smo pripremilii za 4. Kosničke večeri, osmislili smo i jednu humanitarnu akciju za pomoć u obnovi tornja i istočne strane naše župne crkve u Šćitarjevu, crkve Sv. Martina”, rekao je Filip Margić, predsjednik KUU Turopoljska tradicija.

 

kosnicke-veceri- Margić - Kolarec - Bandić

 

Najukusniji dio Kosničkih večeri svakako je bilo i prvo natjecanje u pripremi kosničkih gibanica, a nakon što je žiri proglasio najbolju, koju je napravila Mirjana Jakunić, i posjetitelji su mogli probati ukusne kolače.

 

“Gibanica je tradicija ovog kraja i žene su se prijavile, a prve tri će dobiti i nagradu. Tajnu dobre gibanice ne znam, ali ima nešto i u brašnu, sretnoj ruci, debljini tijesta i file. Svaka žena koja priprema gibanicu ima svoju tajnu, ali susjedima će je i otkriti”, objasnila je Ana Vlašić iz KUU ‘Turopoljska tradicija’.

 

Mlada udruga koja puno radi

 

Kako je KUU ‘Turopoljska tradicija’ pokrenula projekt obnove narodnih nošnji i rade na tome da one ne nestanu te da se ne zaborave, na Kosničkim večerima prezentirali su tri nošnje koje su sami izradili. I to, mušku i žensku odraslu te dječju narodnu nošnju.

 

“Profesor Miroslav Grahovac ima narodne nošnje stare 97 godina, a dvije je odlučio donirati KUU Turopoljska tradicija. Udruga je već prepoznata po tome da se trudimo obnoviti i očuvati narodno ruho i mještani i prijatelji se rado uključuju. Jučer je i Kosničanka Caganić donirala dvije ženske narodne nošnje”, objasnio je Margić.

 

“Drago mi je da imamo ovako jednu vrijednu kulturnu manifestaciju i, kao što smo i priželjkivali, ona će prerasti u tradiciju. Ovo defitinitvno obogaćuje život Kosnice, ali i Velike Gorice i cijele Zagrebačke županije”, rekao je dogradonačelnik Ervin Kolarec i dodao kako podrška Grada KUU ‘Turopoljska tradicija’ nikada neće izostati, do kada god ovako kvalitetno rade.

 

kosnicke-veceri-22

 

“Nije grad Zagreb dovoljan sam sebi i nesretan je grad Zagreb ako nema razvijenu regiju i prsten koji ga grli. Zagreb bez okolice nije Zagreb i molim vas pljesak za to naše prijateljstvo”, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Galerija fotografija

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno