Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Kosci za kosce: Doznajte tko je najbrži ženski, a tko muški kosac

Objavljeno

Više stotina sudionika i gostiju sinoć se okupilo na manifestaciji “Kosci za kosce” kod Lovačkog doma u mjestu Selce u Općini Orle, odakle su se zapregama makadamskim putem uputili na livadu košanicu. Članovi KUD-a Veleševec, KUD- Posavec – Dubrovčak Lijevi/Topolje i stariji mještani pokazali su kako se pravilno kosi ručnom kosom, a članice su “zubljale” travu iza kosaca.

 

Kosci za kosce 2016 (7)

 

U košnji su se okušati i gosti, među ostalim i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, pročelnik za financije u Zagrebačkoj županiji Ivica Bošnjak, načelnik općine Ivan Petko kao i predsjednik vijeća Stjepan Huđin.

 

– Ovom manifestacijom označava se početak kasnije košnje livada košanica, kako bi kosac stigao podignuti svoje mlade. U ovo vrijeme mladi ptići već stasaju, kako bi se krajem kolovoza i u rujnu pripremali na put za Afriku. Ptici kosac za gniježđenje i za podizanje mladih je potrebna visoka trava na poplavnim područjima kao što je rijeka Odra. Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila tako bogata biološka raznolikost – rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović.

 

Predstavljeni rezultati monitoringa

 

Tijekom predstavljanja rezultata monitoringa kosca na području Odranskog polja, Martina Glasnović je istaknula kako se posljednje tri godine bilježi porast pjevajućih mužjaka. Ove godine zabilježeno ih je čak 45 dok 2013. godine nije bio zabilježen ni jedan.

 

Kosci za kosce 2016 (10)

 

Opstanak kosca ovisi o ljudima, koscima livada. Zbog toga su kosci, i ptica i čovjek svojevrsni simbol suživota prirode i ljudi. I ove godine u tradicionalnom natjecanje u košnji ručnom kosom natjecali su se i mladi i stari i žene i muškarci. Najviše umijeća i znanja u čistoći otkosa, brzini i vještini košnje u ženskoj kategoriji pokazala je Dragica Radmilović, a u muškoj Ivan Margušić.

 

Kosci za kosce 2016 (13)

 

Manifestacijom ”Kosci za kosce” već osmu godinu za redom Javna ustanova Zeleni prsten želi ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac u zaštićenom području „Značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru“. Cilj je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

 

Galerija fotografija / foto Željka Šabarić

 

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno