Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Konstituiranje Gradskog vijeća u znaku svađe dvojice dojučerašnjih saveznika

Rezultat političkog razilaženja bio je taj da su prilikom izglasavanja Šimunića za potpredsjednika Gradskog vijeća, Josipović te vijećnica Bakota bili suzdržani

Objavljeno

Konstituirano je novo Gradsko vijeće Grada Velike Gorice u kojem većinu (19 od 31 vijećnika) ima tri stranačka bloka – koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ, HSLS, HSU), koalicija Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti i HSS braće Radić te pravaški savez koalicije HSP – HČSP.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Za predsjednika je izabran Neven Karas (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), dok je potpredsjednik Gradskog vijeća oporbeni Damir Šimunić (SDP). Naknadno će biti izabran još jedan potpredsjednik i to vjerojatno iz redova HDZ-a.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Želim zahvaliti vama, kolegicama i kolegama gradskim vijećnicama i gradskim vijećnicima što ste me izabrali na ovu časnu i odgovornu dužnost i ujedno vas pozvati da svi zajedno surađujemo i radimo na dobrobit naših građana sa izabranim gradonačelnikom i njegovim zamjenicima. Nadam se da će ta suradnja biti obostrana. Ako bude trebalo pozivam vas da i meni kao predsjedniku Gradskog vijeća te gradonačelniku uputite i pokoju kritiku ili da nas usmjerite u boljem radu. Očekujem da će to biti na načelima uzajamnog poštovanja i tolerancije“, s govornice je poručio Karas.

Posvađao ih broj mjesta u odborima

Potpuno neočekivano, došlo je do svađe dvojice dojučerašnjih saveznika i koalicijskih partnera Pere Josipovića, bivšeg HNS-ovog, a sada nezavisnog vijećnika te SDP-ovog Damira Šimunića, a vezano uz određivanje broja mjesta u odborima čime je Šimunić koordinirao. Josipović je, naime, zatražio da se listi HNS-a dodijeli četiri umjesto dva mjesta, za što kaže da bi bilo proporcionalno broju njihovih vijećnika.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Istina je kolega Šimunić da smo mi od danas nezavisni vijećnici i da ćemo biti oporba i vladajućima. Nazvali ste me prvi put i rekli da oporba ima 27 mjesta u odborima, dogovorili smo i usuglasili četiri mjesta. Poslao sam vam podatke za četiri kolegica i kolega koje sam obavijestio da će biti članovi odbora, da biste me sutradan nazvali i tražili ustupak da se spustimo na tri člana odbora. I taj ustupak sam vam napravio, da bi me nakon tri sata nazvali i osjetili potrebu opet nešto mijenjati i tada sam ja odbio mjesto u odboru, s pravom. Taj treći put ste mi rekli da nam je pripalo 21 mjesto. Dakle, lagali ste“, govorio je Josipović.

Šimunić: Ovo je bilo optimalno moguće

„Dakle točno je da sam s predstavnicima stranaka koordinirao raspodjelu mjesta po odborima. Konkretno, s HNS-om sam razgovarao tri puta. Ovo je sada situacija kada u Gradskom vijeću po prvi puta imamo što se opozicije tiče više stranaka koji bi trebali participirati u odborima i radnim tijelima Gradskog vijeća. Bilo je jako teško to koordinirati s obzirom da su želje i apetiti daleko veći od onoga što nam je i ponuđeno. Teoretski sam imao situaciju da je za jedan odbor bilo zainteresirano pet stranaka, što je praktički nemoguće. U toj komunikaciji došlo je do prijepora između mene kao koordinatora i HNS-a. Danas smo dobili službenu informaciju da su dvojica vijećnika izabrana na listi HNS-a nestranački vijećnici. Moglo se čak dogoditi s obzirom na koaliciju u državi da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima participira s više mjesta nego što je to nama bilo rečeno. Prema  tome, ovo je bilo optimalno moguće“, kazao je Šimunić.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Rezultat ovog političkog razilaženja bio je taj da su prilikom izglasavanja Šimunića za potpredsjednika Gradskog vijeća, Josipović te vijećnica Štefa Bakota bili suzdržani, baš kao i vijećnik Živog zida Zvonimir Stjepić.

Barišić pozvao na zajedničku ‘borbu’ za Goricu

Vijećnicima je na dobivenom mandatu za Gradsko vijeće na kraju čestitao gradonačelnik Dražen Barišić. Kaže kako je to prilika da se vlastitim doprinosom na najbolji način pomogne daljnjem razvoju Velike Gorice.

„Naš grad u protekle 22 godine uspjeli smo iz predgrađa Zagreba izgraditi u samostalni grad, šesti po veličini u Republici Hrvatskoj. Grad mladih, grad perspektive, fiskalne stabilnosti i gospodarskog razvoja. Želim da u jednoj zajedničkoj sinergiji vi kao predstavničko tijelo i mi kao izvršna vlast budemo partneri, da uvažavamo različitosti koje postoje, ali da se zajednički borimo za svoju Goricu“, istaknuo je Barišić.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Vijećnici Gradskog vijeća:

Nenad Črnko (HDZ), Roman Krunić (HDZ), Stjepan Kosić (HDZ), Mihael Grdenić (HDZ), Mario Šipušić (HSLS), Stjepan Rak (HSU), Stjepan Kos (nezavisni), Jurica Mihalj (HDZ), Ivan Rak (HDZ), Milivoj Dijanežević (HDZ), Zlatko Turković (HDZ), Mladen Arapović (HDZ), Darko Bekić (HDZ), Goran Miličević (HDZ), Aleksandar Horvat (SDP), Damir Šimunić (SDP), Igor Horvačić (SDP), Marijo Zdelar (SDP), Sven Fabijančić (SDP), Katarina Šeravić (SDP), Neven Karas (BM365), Tajana Amšel Zelenika (BM365), Zlata Filipović (BM365), Ivica Barukčić (BM365), Alan Milan Šembera (MOST), Danijel Pukšić (MOST), Marko Šimac (MOST), Štefa Bakota (nezavisni), Pero Josipović (nezavisni), Lucijan Maslać (HSP) i Zvonimir Stjepić (Živi zid).

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno