Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Konstituiranje Gradskog vijeća u znaku svađe dvojice dojučerašnjih saveznika

Rezultat političkog razilaženja bio je taj da su prilikom izglasavanja Šimunića za potpredsjednika Gradskog vijeća, Josipović te vijećnica Bakota bili suzdržani

Objavljeno

Konstituirano je novo Gradsko vijeće Grada Velike Gorice u kojem većinu (19 od 31 vijećnika) ima tri stranačka bloka – koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ, HSLS, HSU), koalicija Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti i HSS braće Radić te pravaški savez koalicije HSP – HČSP.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Za predsjednika je izabran Neven Karas (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), dok je potpredsjednik Gradskog vijeća oporbeni Damir Šimunić (SDP). Naknadno će biti izabran još jedan potpredsjednik i to vjerojatno iz redova HDZ-a.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Želim zahvaliti vama, kolegicama i kolegama gradskim vijećnicama i gradskim vijećnicima što ste me izabrali na ovu časnu i odgovornu dužnost i ujedno vas pozvati da svi zajedno surađujemo i radimo na dobrobit naših građana sa izabranim gradonačelnikom i njegovim zamjenicima. Nadam se da će ta suradnja biti obostrana. Ako bude trebalo pozivam vas da i meni kao predsjedniku Gradskog vijeća te gradonačelniku uputite i pokoju kritiku ili da nas usmjerite u boljem radu. Očekujem da će to biti na načelima uzajamnog poštovanja i tolerancije“, s govornice je poručio Karas.

Posvađao ih broj mjesta u odborima

Potpuno neočekivano, došlo je do svađe dvojice dojučerašnjih saveznika i koalicijskih partnera Pere Josipovića, bivšeg HNS-ovog, a sada nezavisnog vijećnika te SDP-ovog Damira Šimunića, a vezano uz određivanje broja mjesta u odborima čime je Šimunić koordinirao. Josipović je, naime, zatražio da se listi HNS-a dodijeli četiri umjesto dva mjesta, za što kaže da bi bilo proporcionalno broju njihovih vijećnika.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Istina je kolega Šimunić da smo mi od danas nezavisni vijećnici i da ćemo biti oporba i vladajućima. Nazvali ste me prvi put i rekli da oporba ima 27 mjesta u odborima, dogovorili smo i usuglasili četiri mjesta. Poslao sam vam podatke za četiri kolegica i kolega koje sam obavijestio da će biti članovi odbora, da biste me sutradan nazvali i tražili ustupak da se spustimo na tri člana odbora. I taj ustupak sam vam napravio, da bi me nakon tri sata nazvali i osjetili potrebu opet nešto mijenjati i tada sam ja odbio mjesto u odboru, s pravom. Taj treći put ste mi rekli da nam je pripalo 21 mjesto. Dakle, lagali ste“, govorio je Josipović.

Šimunić: Ovo je bilo optimalno moguće

„Dakle točno je da sam s predstavnicima stranaka koordinirao raspodjelu mjesta po odborima. Konkretno, s HNS-om sam razgovarao tri puta. Ovo je sada situacija kada u Gradskom vijeću po prvi puta imamo što se opozicije tiče više stranaka koji bi trebali participirati u odborima i radnim tijelima Gradskog vijeća. Bilo je jako teško to koordinirati s obzirom da su želje i apetiti daleko veći od onoga što nam je i ponuđeno. Teoretski sam imao situaciju da je za jedan odbor bilo zainteresirano pet stranaka, što je praktički nemoguće. U toj komunikaciji došlo je do prijepora između mene kao koordinatora i HNS-a. Danas smo dobili službenu informaciju da su dvojica vijećnika izabrana na listi HNS-a nestranački vijećnici. Moglo se čak dogoditi s obzirom na koaliciju u državi da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima participira s više mjesta nego što je to nama bilo rečeno. Prema  tome, ovo je bilo optimalno moguće“, kazao je Šimunić.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Rezultat ovog političkog razilaženja bio je taj da su prilikom izglasavanja Šimunića za potpredsjednika Gradskog vijeća, Josipović te vijećnica Štefa Bakota bili suzdržani, baš kao i vijećnik Živog zida Zvonimir Stjepić.

Barišić pozvao na zajedničku ‘borbu’ za Goricu

Vijećnicima je na dobivenom mandatu za Gradsko vijeće na kraju čestitao gradonačelnik Dražen Barišić. Kaže kako je to prilika da se vlastitim doprinosom na najbolji način pomogne daljnjem razvoju Velike Gorice.

„Naš grad u protekle 22 godine uspjeli smo iz predgrađa Zagreba izgraditi u samostalni grad, šesti po veličini u Republici Hrvatskoj. Grad mladih, grad perspektive, fiskalne stabilnosti i gospodarskog razvoja. Želim da u jednoj zajedničkoj sinergiji vi kao predstavničko tijelo i mi kao izvršna vlast budemo partneri, da uvažavamo različitosti koje postoje, ali da se zajednički borimo za svoju Goricu“, istaknuo je Barišić.

19.06.2017. – Velika Gorica – Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Vijećnici Gradskog vijeća:

Nenad Črnko (HDZ), Roman Krunić (HDZ), Stjepan Kosić (HDZ), Mihael Grdenić (HDZ), Mario Šipušić (HSLS), Stjepan Rak (HSU), Stjepan Kos (nezavisni), Jurica Mihalj (HDZ), Ivan Rak (HDZ), Milivoj Dijanežević (HDZ), Zlatko Turković (HDZ), Mladen Arapović (HDZ), Darko Bekić (HDZ), Goran Miličević (HDZ), Aleksandar Horvat (SDP), Damir Šimunić (SDP), Igor Horvačić (SDP), Marijo Zdelar (SDP), Sven Fabijančić (SDP), Katarina Šeravić (SDP), Neven Karas (BM365), Tajana Amšel Zelenika (BM365), Zlata Filipović (BM365), Ivica Barukčić (BM365), Alan Milan Šembera (MOST), Danijel Pukšić (MOST), Marko Šimac (MOST), Štefa Bakota (nezavisni), Pero Josipović (nezavisni), Lucijan Maslać (HSP) i Zvonimir Stjepić (Živi zid).

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno