Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Koncert ‘Božić u Gorici’ za oproštaj od 2018. godine

Objavljeno

Koncert ”Božić u Gorici 2018” u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Grada Velike Gorice te uz potporu Velikogoričko-odranskog dekanata održan je sinoć u Gradskoj sportskoj dvorani. Izvođači tradicionalnih božićnih pjesama i narodnih napjeva bili su KUD-ovi, zborovi, solisti, Gudački orkestar Umjetničke škole Franje Lučića (dirigentica Tea Krčelić Rabadan) i tamburaški sastavi. Njihove izvedbe publika je pozdravljala dugotrajnim pljeskom.

27.12.2018. Velika Gorica – ‘Božić u Gorici 2018’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dvosatni koncert koncipiran je kao prikaz vječne ljubavi Turopoljke Slavice Ištvanić (Ana Katulić) i književnika Augusta Šenoe (Marko Robić), najslavnijeg turopoljskog zeta. Koncertne izvedbe su se nadovezivale jedna na drugu, njihov redoslijed je bio prožet crticama iz zajedničkog života Slavice i Augusta. Koncert je otvorio Vokalni ansambl Zlatne godine, a onda su slijedili: KUD Nova Zora, Vokalni ansambl Turopoljska zvona, KUD Kravarsko, KUD Dučec, KUD Mičevec, Pjevačko društvo Kučani, Lidija Capković Martinek i Josipa Gvozdanić, Zbor Gimnazije, Angeline i Dražen Pavin, KUD Gradići, KUD Stari Grad Lukavec, KUD Šćitarjevo, Josipa Gvozdanić (pratnja TS Harmonija), Vokalisti Sv. Josipa, Tamburaški sastav Harmonija, VIS Jane, OSS Buševec, FA Šiljakovina, TS Harmonija, Dražen Kurilovčan (”Volim Te Gorico moja”, pratnja TS Harmonija), Željko Grozaj (”Turopolje u srcu”, pratnja TS Harmonija).

27.12.2018. Velika Gorica – ‘Božić u Gorici 2018’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dražen Kurilovčan i Željko Grozaj uz potporu svih izvođača otpjevali ”Turopolje moje drago”. Posjetiteljima se nakon toga kratko obratio gradonačelnik Dražen Barišić čestitajući Božić i upućujući svima želje za sretnu i uspješnu novu 2019. godinu. Nakon njega jednako tako je nazočnima čestitke s vjerom u Boga uputio i vlč. Norbert Ivan Koprivec. Za kraj su svi izvođači i posjetitelji otpjevali ”U to vrijeme godišta”.

Galerija fotografija

Kultura

Upisi u tijeku: Plešite, pjevajte i svirajte u KUD-u Kravarsko

Poziv je otvoren za mlade i starije, sve koji su zainteresirani uključiti se u rad društva i time doprinjeti dodatnoj vrijednosti i ljepoti našeg kraja…

Objavljeno

on

Članovi Kultruno umjetničkog društva Kravarsko, pozivaju vas da im se priključite u očuvanju kulturne baštine i običaje lokalnog kraja.

– Njegujemo folklorne plesove Hrvatske i čuvamo našu baštinu. Nudimo druženje, timski rad, znanja i vještine vezane uz ples, pjevanje i sviranje instrumenata. Stvaramo nova poznanstva, prijateljstva i lijepe uspomene – ističu iz KUD-a.

Poziv je otvoren za mlade i starije, sve koji su zainteresirani uključiti se u rad društva i time doprinjeti dodatnoj vrijednosti i ljepoti našeg kraja.

Probe se održavaju u Domu kulture Kravarsko, četvrtkom od 19 sati, pa priliku za upisati se imate već večeras. Sve dodatne informacije se mogu dobiti 091 5100 565 ili na mail kudkravarsko@gmail.com.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Počeo Europski tjedan mobilnosti: “Krećimo se održivo!Ostanimo zdravi!”

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Objavljeno

on

„Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ ovogodišnji je slogan Europskog tjedna mobilnosti koji se, već 20 godina, obilježava u razdoblju od 16. do 22.rujna. Cilj je potaknuti pojedinca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlja te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Brojne studije ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem, a poziva se i na veću usmjerenost na odnos između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti. Pokazalo se kako kraća putovanja poboljšavaju dobrobit jer omogućavaju osobama mobilnost u gradu i obavljanje svakodnevnih obaveza i socijalizaciju. Svakodnevno putovanje na posao koje traje između 60 i 90 minuta ima najnegativniji učinak na mentalno zdravlje.

Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi od aktivne mobilnosti. Aktivna mobilnost primijenjena na osobna vozila može imati dva pozitivna učinka: može povećati tjelesno zdravlje i smanjiti emisije iz ispušnih cijevi. Osim bicikala, novi trend alternativnog prijevoza čine električni bicikli i električni romobili u središtima gradova diljem Europe – što je poznato kao mikromobilno rješenje.

Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju kojima se suzbijaju prometne nesreće i smrtnost.

Diljem Europe i svijeta COVID-19 donio je promjene u korištenju prijevoza – pozitivne promjene u smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju prometnih nesreća, ali i smanjeno korištenje javnog prijevoza koje bitno utječe na kvalitetu života. Samo 0.2% do 1.2% slučaja zaraze COVIDOM-19 se može dovesti u vezu s korištenjem javnog prijevoza pa strah od zaraza ne bi trebao biti prepreka.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Unatoč zabrani paljenja vatre na otvorenom pojedinci zadaju posla vatrogascima

Na području Mraclina zbog neodgovornih pojedinaca u istom danu bilo je nekoliko intervencija.

Objavljeno

on

U srijedu 15. rujna vatrogasci  DVD-a Mraclin imali su pune ruke posla. U 16.45 sati dobili su dojavu o požaru trave i niskog raslinja na mraclinskim Dugavama-piše mraclin.hr.

Pet vatrogasaca DVD Mraclin izašlo je na intervenciju s kamionetom s VTM-om. Intervenciji se priključila i Javna vatrogasna postrojba s autocisternom i tri vatrogasca.

 

Požar je lokaliziran nešto prije 20 sati, a već 20-ak minuta kasnije stiže dojava o novom požaru trave na Golaku. DVD Mraclin izlazi na intervenciju sa šest vatrogasca, kamionetom i Ladom Nivom. Požar je ugašen oko 21 sat.

Podsjećamo da su još uvijek na snazi mjere o zabrani paljenja vatre na otvorenom i molimo sve mještane za odgovorno ponašanje.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno