Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Knjižničarka Goranka Braim Vlahović na Međunarodnoj konferenciji o zelenim knjižnicama

Objavljeno

Prva međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama ”Let’s Go Green!” u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva održana je od 8. do 10. studenog. Konferencija je održana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula 2016. godine s ciljem izobrazbe svojih korisnika, osobito studenata, te podizanja svijesti i među širom javnošću o važnosti zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava Hrvatske kao bitnog čimbenika nacionalne kulturne baštine.

Izlagači i sudionici iz više od 20 zemalja svijeta razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse s obzirom na ulogu knjižnica u promicanju pitanja koja se tiču održivog razvoja i s njima povezanih rješenja. Održane su tri izložbe i završnica literarnog natječaja Zelena priča za zeleni planet. Upravo u primjerima dobre prakse sudjelovale su tri školske knjižničarke iz Zagrebačke županije: Goranka Braim Vlahović (OŠ Jurja Habdelića), Jelena Šaban (OŠ Novo Čiče) i Sanja Šušnjar Raić (OŠ Klinča Sela).

Knjižničarka Braim Vlahović je na Konferenciji sudjelovala s izlaganjem Održivi razvoj i školske knjižnice (Sustainable Development and School Libraries). O tome je, između ostalog, kazala: ”Budući da smo od 77 sudionika jedino nas tri bile školske knjižničarke na ovom skupu, trudile smo se ostale upoznati s činjenicom da svaka škola u Hrvatskoj ima školsku knjižnicu u kojoj radi stručni suradnikinformacijski stručnjak, koji ima višestruku posredničku ulogu: posreduje između izvora informacija i korisnika, između učenika i učitelja, između škole i lokalne zajednice, a školski su knjižničari i višestruko umreženi u strukovne udruge.”

”Prikazale smo koje kompetencije za održivi razvoj treba početi razvijati što ranije: učiti kako učiti, učiti kako primijeniti naučeno i surađivati, kako razviti osobne potencijale i kreativnost i učiti živjeti u zajednici, prihvaćati različitosti i na koji način to radimo u našim školama kroz program knjižnično-informacijske pismenosti, različite aktivnosti, radionice, projekte” – kazala je još knjižničarka Braim Vlahović. Na kraju je dodala završnu impresiju s Konferencije: ”Sudjelovanje na ovom skupu za nas je bilo iznimno iskustvo, kroz ovakva stručna usavršavanja povezujemo se s kolegama, razmjenjujemo ideje i započinjemo suradnju na nekim drugim ili sličnim projektima, a sudeći po broju razmijenjenih kontakata, do neke nove suradnje će sigurno i doći.”

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

COVID-19 ambulanta u goričkom Domu zdravlja prestaje raditi

Objavljeno

on

Zbog povoljne epidemiološke situacije, a sukladno uputi Kriznog stožer Ministarstva zdravstva, Dom zdravlja Zagrebačke županije obustavlja rad izdvojenih ambulanti za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženosti koronavirusom i. Osim ambulante u Velikoj Gorici, prestaju raditi i one u Samobor te Ivanić-Gradu.

U slučaju potrebe Dom zdravlja Zagrebačke županije osigurat će ponovno aktiviranje COVID-19 ambulanti.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija devet dana bez novooboljelih

Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 9 dana nema novooboljelih. Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Crna kronika

Provalili u dva Golfa i ukrali razne dijelove

Automobili su u vlasništvu leasing kuće

Objavljeno

on

Nepoznati počinitelji provalili su u razdoblju od 29. svibnja do 1. lipnja u Šćitarjevu u dva osobna automobila marke VW Golf VII. Vozila su odjavljena te su bez registarskih oznaka, a vlasnik je leasing tvrtka. Iz automobila su provalnici ukrali razne dijelove. Šteta je nekoliko desetaka tisuća kuna, javlja Policijska uprava zagrebačka.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno