Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Kajkavska Noć kazališta u Buševcu ugostila pet humorističnih predstava

Kazališni amateri na 14. Kaj buš

Objavljeno

Pet humorističnih predstava na kajkavskom jučer su zabavile Buševčane i njihove goste na 14. Kaj buš – susretu pučkih kazališta kajkavskog govornog područja u organizaciji Ogranka seljačke sloge Buševec.

“Naša dramska grupa djeluje jako dugo i ljudi su već naučeni da ovdje mogu doživjeti ugodne trenutke, zabavu i smijeh i rado dolaze na predstave. A nama je to drago jer to onda daje smisao našem radu”, rekao je Milenko Tošić, tajnik Ogranka seljačke sloge Buševec, i objasnio kako su i sami čest gost amaterskih kazališnih manifestacija na kojima onda uoče zanimljive predstave na kajkavskom te ih pozovu na gostovanje u Buševec.

Svrha ovog susreta, kao i djelovanja svih ovih kazališnih amatera, je očuvanje kajkavskog govora, a u Ogranku seljačke sloge smatraju kako je upravo kazalište najbolji način za to.

“Predstavama želimo predstavljati kajkavski izričaj i zapravo nam je želja promovirati ‘kajkavijanu’. Do sada smo u 20 godina postojanja izveli 14 književnih djela u 360 predstava, a sve su komedije jer život nosi dosta nedaća, pa zašto ne bi publici donijeli veselje i zadovoljstvo”, ispričao je Boris-Roman Blažinić, stručni voditelj Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje i redatelj predstave “Poštene žene”.

Ideja za ovu predstavu došla je upravo u Buševcu gdje su prošle godine gledali prvu sliku iz “Poštenih žena” te su je članovi Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje odlučili i sami uvježbati.

25.11.2017. Buševec – U sklopu Noći kazališta održan 14. Kaj buš. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Svake godine dolazim i prekrasno je. Sviđa mi se i zato što je na kajkavšitni, a i inače sam ljubitelj kazališta. Volim ove selske teme kao što je bila u predstavi “Prijatelji”. Ja posebno volim amaterska kazališta, a volim ih pogledati i na televiziji”, ispričala je posjetiteljica manifestacije Marija Kovačić iz Rakitovca.

“Mi smo zadovoljni. Bili smo opušteni. Svi smo tu iz Turopolja tako da nam je prirodno govoriti kajkavski”, objasnila je glumica Štefica Tkalec.

Svoju predstavu “Prijatelji” KUD Vrhovje župe Dubranec prvo je morao prevesti s korčulanskog na kajkavski što je, kažu, bio poprilično zahtjevan posao.

“Naša glumačka družina nastala od plesača i pjevača KUD-a, a nakon što smo dobili za zadatak izvesti predstavu “Prijatelji” krenuli smo prevoditi tekst Izvora Oreba i Emilije Karlavaris. Bilo je jako teško zadržati u prijevodu humorističnost koju je čakavština imala, a u kajkavštini ju je trebalo pronaći”, objasnila je Branka Smolković Cerovski, predsjednica KUD-a Vrhovje župe Dubranec.

Osim predstava “Prijatelji” i “Poštene žene”, gledatelji su još imali priliku vidjeti i predstavu “Martin Zagreb, Martin Zagreba” KUU Stražnjevec-glumačke družine Komedijaši, “Trač partiju” Humorističnog društva Zvonec iz Krapine te “Na konaku” u izvedbi Kulturne udruge Tomislav Franjić iz Kalinovca.

Galerija fotografija

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno