Poveži se s nama

Obrazovanje

FOTO ”Jela moje bake” kao Erasmus plus K2 projekt Srednje strukovne škole

Objavljeno

04.09.2019. Velika Gorica. Erasmus+ K2 projekt Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Konačno je i Srednja strukovna škola prošla na natječaju za svoj prvi Erasmus + K2 projekt. Naziv projekta je ”My granny’s dishes””Jela moje bake”, traje dvije godine, od 01.09.2019. do 31.08.2021. godine. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost  i programe Europske unije, a partneri goričke škole su škole iz Belgije, Italije, Litve, Srbije i Turske.

04.09.2019. Velika Gorica. Erasmus+ K2 projekt Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Povodom toga odnosno početka dvogodišnjeg zadatka u prostoru Strukovne škole sastali su se (srijeda, 04. rujna) svi oni koji će raditi na provedbi projekta, Stručno vijeće stranih jezika i ugostiteljsko-turistička grupa predmeta. Koordinator projekta je Marija Huzjak Šaban, prof., članovi su Ljiljana Vidaković, prof., Sanja Pavišić, prof., Mirna Trumbetaš, prof. i Darko Štefančić, stručni učitelj. Dodatni članovi su Jasna Piškorić, prof., Kristina Pađen, prof. i Milica Rupčić (tajnica). Stručnu službu čine psiholog i socijalni pedagog, Sanja Šipušić Komar i Maja Šapina te Nataša Sirković, prof. (elektrotehnika).

04.09.2019. Velika Gorica. Erasmus+ K2 projekt Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cilj projekta je istražiti stare turopoljske recepte, izvući ih iz zaborava i udahnuti im novi život pripremajući jela u školskoj kuhinji te ih na kraju podijeliti potrebitima. Motivirati i pozvati na suradnju naše učenike, prije svih, buduće kuhare i konobare te ostale učenike i djelatnike naše škole, koji nam mogu pomoći u istraživanju kulture, običaja i tradicionalnih jela Turopolja. U projekt će biti uključeni i roditelji, bake i lokalna zajednica”, naglašeno je na prvom radnom sastanku.

Galerija fotografija

Obrazovanje

FOTO Forum projekta ‘My Granny’s Dishes’ Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

03.12.2019. Velika Gorica. Forum projekta ‘My Granny’s Dishes’ Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Forum projekta ‘My Granny’s Dishes’ (‘Jela naših baka’) u sklopu Erasmus+ KA2 projekta održan je danas u Srednjoj strukovnoj školi. Organizirala ga je Mirna Trumbetaš, dipl.ing. nutricionist, nastavnica u Strukovnoj školi. Na početku Foruma svoje impresije s prve mobilnosti spomenutog projekta (boravak učenika i nastavnica u Turskoj) iznijele su nastavnice Marija Huzjak Šaban i Ljiljana Vidaković.

03.12.2019. Velika Gorica. Forum projekta ‘My Granny’s Dishes’ Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Organizatorica Trumbetaš predstavila je projekt SPORTS koji je realizirala u suradnji sa Kineziološkim fakultetom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom. Ona je prvo prezentirala analizu prehrambenih navika učenika Srednje strukovne škole Velika Gorica u razdoblju od tri godine (2017. – 2019.). Nakon toga predstavila je obrađene ankete na temu studentskih završnih radova: 1. promjena odnosa unosa mlijeka i zaslađenih napitaka kod adolescenata i 2. povezanost školskog uspjeha i vladanja s parametrima kvalitete prehrane.

03.12.2019. Velika Gorica. Forum projekta ‘My Granny’s Dishes’ Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mirna Trumbetaš: ”Cilj Foruma bio je predstaviti projekte koje radimo u našoj školi kako bi utjecali na pravilne prehrambene navike naših učenika i samim time smanjenje pretilosti tijekom kasnije životne dobi te bolesti koje ona nosi sa sobom. Osnovno pitanje je: Što mi možemo učiniti kao društvo te lokalna i šira zajednica na suzbijanju tog suvremenog fenomena?” Na kraju, razvila se duga rasprava s argumentima i protuargumentima, a kao konačni zaključak iskristalizirao se mišljenje da se u suzbijanju pretilosti društvo mora posvetiti u posve ranoj životnoj dobi populacije, znači, već u dječjim vrtićima.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Obrazovanje

Novi korak prema još boljem i jačem Veleučilištu

Veleučilište Velika Gorica provodi projekt unapređenja svojih studijskih programa

Objavljeno

on

Na Veleučilištu Velika Gorica predstavljen je projekt “KOZMOK – krizni menadžment, optometrija, održavanje zrakoplova i motornih vozila – okvir kvalifikacija”, koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskim društvom optičara i optometrista. Cilj projekta je unapređenje studijskih programa Veleučilišta, utemeljeno na standardima zanimanja i kvalifikacija primjenom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO).

Standardi zanimanja važni su jer propisuju poslove koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju, kao i kompetencije koje su potrebne za njihovo uspješno obavljanje. Standardizacija zanimanja i kvalifikacija propisana HKO-om važna je jer je usklađena s Europskim kvalifikacijskim okvirom, odnosno olakšava mobilnost građana u svrhu obrazovanja na europskom obrazovnom prostoru te mobilnost i konkurentnost hrvatskih radnika na europskom tržištu rada. Stoga će se standardima zanimanja i kvalifikacija regulirati nove profesije i kadar na nacionalnoj razini, dok će unaprijeđeni studijski programi jamčiti studentima usklađenost stečenih kompetencija s tržištem rada u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

– Kroz ovaj projekt želimo čvršću poveznicu s poslodavcima, koji će nam dati svoja mišljenja i savjete o stvarnim potrebama na tržištu rada kako bi, s druge strane, Veleučilište svoj nastavni program usmjerilo upravo u tom pravcu. Tako ćemo na kraju dobiti potrebnu dodanu vrijednost i za naše studente i za gospodarske subjekte koji će im danas-sutra dati posao – rekao je prodekan za međunarodnu suradnju Alen Stranjik.

Voditelj projekta Antionio Klobučar naglasio je kako projekt omogućuje nabavu potrebnih uređaja, opreme i instrumenata pa je tako za studij očne optike, koji će uskoro imati i nadogradnju kroz specijalistički studij optometrije, nabavljen skupocjeni OCT uređaj za snimanje oka.

– Ugovorena je i nabava digitalnog autorefraktokeratometra, biomikroskopa i optičke klupe. Time će se već sada vrlo moderan laboratorij očne optike Veleučilišta dodatno osuvremeniti te će studenti kroz stručnu praksu imati priliku naučiti principe rada na vrhunskoj opremi – istaknuo je Klobučar.

Naglasak je svakako na činjenici da Veleučilište ovaj projekt provodi kako bi unaprijedilo svoje vrlo specifične studijske programe uopće u ovom dijelu Europe, a to su svakako očna optika, krizni menadžment, održavanje zrakoplova i održavanje motornih vozila. Projekt se financira iz EU fondova s oko četiri milijuna kuna i traje do kraja ožujka 2021. godine.

Završetkom projekta Veleučilište će značajno podići kvalitetu svog obrazovnog programa i postati još prepoznatljivije i privlačno mladim ljudima koji će se u nastavku svoga obrazovanja opredijeliti za spomenute studije.

Nastavi čitati

Obrazovanje

FOTO ”Ne daj hrpi da te iscrpi” Tamare Kajari

Objavljeno

on

27.11.2019. Velika Gorica. Tamara Kajari predstavila svoju knjigu/priručnik ”Ne daj hrpi da te iscrpi” u Knjižnici Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Profesionalna organizatorica Tamara Kajari predstavila je svoju knjigu/priručnik ”Ne daj hrpi da te iscrpi” jučer u Knjižnici Galženica. Izuzetno elokventna magistra ekonomije u izlaganju, dugom skoro sat i pol, razumljivo i argumentima potkrijepito prezentirala je svoje bogato iskustvo poslovne žene. Na svaki upit odgovarala je spremno bez suvišnog isticanja svoje osobnosti.

27.11.2019. Velika Gorica. Tamara Kajari predstavila svoju knjigu/priručnik ”Ne daj hrpi da te iscrpi” u Knjižnici Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Njen priručnik može biti od pomoći svima onima koji imaju problema zbog svoje osobne neučinkovitosti, stresa i nezadovoljstva. Ključni zaključak odnosno ključna preporuka njenog svima razumljivog pisanog djela glasi: ”Uz malo dobre volje možemo steći dvije neprocjenjive životne vrijednostidobar sistem i mentalni mir!”

Naziv njene tvrtke je: SLAGALICA organiziranje d.o.o. Zagreb.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno